Μπορεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, Omicron, να είναι πιο ήπιο από την μετάλλαξη Δέλτα και να έχει χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης του ιού.

Όπως αναφέρει η Δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ, υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται με Omicron σε νοσοκομεία, ενώ κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν.

Σύμφωνα με την ίδια, η υψηλή μεταδοτικότητα της Omicron -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «kathimerini.gr»- οδηγεί σε μεγάλες εξάρσεις κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, κάτι που θέτει υπό σημαντική πίεση τα συστήματα Υγείας, τα οποία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένα, δεδομένου ότι έχουμε πλέον μπει στην τρίτη χρονιά αυτής της πανδημίας.

Επιπλέον, η ειδικός του ΠΟΥ τονίζει ότι είναι σημαντική η μείωση της μετάδοσης της Omicron για μια σειρά από λόγους:

– Πρώτον, για την προστασία των ανθρώπων από μόλυνση, καθώς ενδέχεται να τους οδηγήσει στη σοβαρή νόσηση. Τονίζει μάλιστα ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τα γηραιότερα άτομα και τους ανεμβολίαστους.

– Δεύτερον, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπο της μετά-Covid περιόδου ή μακράς Covid.Έτσι, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με πιο μακροχρόνιες συνέπειες.

– Τρίτον, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και άλλων υπηρεσιών.

– Και τέταρτον, όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί.

Η Omicron δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη

Η Omicron εξαπλώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την ειδικό του ΠΟΥ, δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών είναι άκρως υπαρκτή, αναφέρει η βαν Κέρκοβ.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορούν να προβλεφθούν τα χαρακτηριστικά μιας νέας παραλλαγής που ίσως εμφανιστεί. Όπως τονίζει, θα είναι σίγουρα πιο μεταδοτική για να καταφέρει να επικρατήσει έναντι των υπαρχόντων παραλλαγών του ιού. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, ενώ πιθανόν να είναι ικανή να διαφεύγει της ανοσίας.

Για αυτό τον λόγο, ο ΠΟΥ επιθυμεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών του ιού στο μέλλον.