«Το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει γονατίσει και δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί ούτε ασθενοφόρο ή κρεβάτι νοσοκομείου», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ ζήτησε να επιβληθεί τώρα «εκεχειρία». Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη: «Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο φρικτή από μέρα σε μέρα κυριολεκτικά πέρα από το αδιανόητο».

«Παιδιά και άνθρωποι που εκλιπαρούν και κλαίνε για (να έχουν) νερό, εδώ βρισκόμαστε, σε ένα στάδιο όπου οι πλέον τρέχουσες προμήθειες, οι πιο βασικές, δεν είναι πλέον προσβάσιμες», υπογράμμισε. «Η εκτίμηση της διαθεσιμότητας νερού σήμερα στη Γάζα είναι ένα ή δύο λίτρα πόσιμο νερό ημερησίως, για κάθε χρήση, όχι μόνο για να πίνουν», πρόσθεσε.

«Οι κάτοικοι άρχισαν να κόβουν τις ξύλινες κολώνες με τις γραμμές τηλεφώνου για να έχουν λίγο ξύλο για να ζεσταθούν, ή να μαγειρέψουν ίσως», δήλωσε ο Λίντμαϊερ. «Ο πολιτισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Λίντμαϊερ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν προγραμματισμένο μια αυτοκινητοπομπή να μεταφέρει σήμερα ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Αλ-'Αχλι 'Αραμπ στην πόλη της Γάζας και να μεταφέρει δώδεκα ασθενείς προς τον νότο.

«Οι ασθενείς αιμορραγούν στο έδαφος»

Επίσης, ο Λίντμαϊερ περίεγραψε τη δραματιική κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας: «Μας έκαναν γνωστό σήμερα το πρωί ότι αυτή η αποστολή χρειάστηκε να ανασταλεί λόγω της κατάστασης ασφαλείας. Οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν αρκετό νερό και τρόφιμα για να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι ασθενείς αιμορραγούν στο έδαφος, οι υπηρεσίες τραυματολογίας μοιάζουν με πεδία μάχης. Η ωμότητα αυτή πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε εκεχειρία και τη χρειαζόμαστε τώρα». 

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απάντησε με μαζικούς βομβαρδισμούς και μια χερσαία επιχείρηση που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 17.177 ανθρώπων στη Γάζα, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ένα μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια.

ΟΗΕ: έκκληση «να σταματήσει η εκατόμβη ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα»

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, και υφίσταται τις ελλείψεις σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, πέραν του κινδύνου των μεταδοτικών νόσων. Ακόμα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας λειτουργούσαν ακόμη όσο καλύτερα μπορούσαν.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ζήτησε σήμερα «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 17.400 ανθρώπων σε δύο μήνες.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Η έκκληση να σταματήσει η εκατόμβη ζωών Παλαιστινίων στη Γάζα δεν σημαίνει άρνηση των αποτρόπαιων επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που διέπραξε η Χαμάς».