της Ceylan Yeginsu (*)

Ενώ φοιτητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον περπατούσαν στην πανεπιστημιούπολη ένα πρόσφατο κρύο απόγευμα, ακτιβιστές του Εργατικού Κόμματος τους πρόσφεραν τσάι και τους μοίραζαν φυλλάδια με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

«Ψηφίστε για δουλειές, ψηφίστε για σπίτια, ψηφίστε για υπηρεσίες, ψηφίστε για το κλίμα», φώναζαν οι ακτιβιστές, ενώ οι φοιτητές μαζεύονταν γύρω τους για να μάθουν περισσότερα.

Το Brexit, που υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες γενιές, θεωρείται από πολλούς νέους απειλή για τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν, να μελετούν ή να εργάζονται και θα επηρεάσει αναμφίβολα την ψήφο τους.

Στις εκλογές του 2017, η ισχυρή παρουσία νέων ψηφοφόρων έδωσε στο Εργατικό Κόμμα αρκετές έδρες, με αποτέλεσμα να στερηθεί το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Τώρα, οι Εργατικοί θέτουν στο στόχαστρό τους πόλεις με ισχυρό νεανικό πληθυσμό, ελπίζοντας ότι θα αντισταθμίσουν τις απώλειές τους σε παραδοσιακά οχυρά του κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit.

Ο ενθουσιασμός είναι αισθητός σε πολλούς φοιτητές, που δεν είχαν μπορέσει να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το Brexit. «Οι εκλογές αυτές είναι οι σημαντικότερες της εποχής μας. Θα επηρεάσουν το μέλλον μας», λέει η 19χρονη Χάριετ Φάρμερ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Σε αυτές τις εκλογές θα κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους και θα δώσουμε με την ψήφο μας διέξοδο από αυτό το χάος».

Το χάσμα μεταξύ των γενεών ήταν τόσο έντονο το 2017 στα δύο κόμματα, ώστε ο οργανισμός ερευνών YouGov ανακοίνωσε ότι η ηλικία αντικατέστησε την τάξη ως βασική διαχωριστική γραμμή στη βρετανική πολιτική σκηνή. Πάνω από το 60% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 ετών ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα, ενώ το 69% των ψηφοφόρων άνω των 70 ετών ψήφισαν τους Τόρις.

Η διαχωριστική αυτή γραμμή βασίστηκε στην αντίθεση τόσο προς το Brexit όσο και προς την πολιτική λιτότητας. Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα λοιπόν σε αυτές τις εκλογές είναι κατά πόσον οι νέοι ψηφοφόροι, που υποεκπροσωπούνται στις δημοσκοπήσεις, μπορούν να κάνουν την έκπληξη.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κάτω των 34 ετών ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 19 Νοεμβρίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα του 2017 είχαν εγγραφεί 1,2 εκατομμύριο νέοι άνθρωποι. Την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, στις 26 Νοεμβρίου, ενεγράφησαν άλλοι 452.000 πολίτες κάτω των 34 ετών.

Οι αναλυτές εφιστούν βέβαια την προσοχή στο γεγονός ότι οι φοιτητές μπορούν να γραφτούν δύο φορές, στην πόλη της καταγωγής τους και στο πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουν.

Παρά την αύξηση των εγγραφών των νέων ψηφοφόρων, το ποσοστό των εγγεγραμμένων (γύρω στα 2/3) στις τάξεις τους παραμένει χαμηλό σε σχέση με τους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νέοι «μετρούν» επίσης πολύ στην αποχή. Στις εκλογές του 2015 και του 2017 ψήφισε μόνο το 40-50% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-25 ετών, έναντι 80% για τους ψηφοφόρους άνω των 70 ετών.

Όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κήρυξε τις εκλογές, ο 19χρονος Τζόνι ΜακΛίν, που σπουδάζει μόδα, ενθουσιάστηκε. Το 2016 δεν μπορούσε να ψηφίσει κατά του Brexit, οπότε είχε έρθει η στιγμή να εκφράσει την άποψή του. Αφού διάβασε τα προγράμματα των κυριοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπέρανε ότι το Εργατικό Κόμμα προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους.

Το κακό για τους Εργατικούς είναι ότι πολλοί νέοι στρέφονται και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

«Το Εργατικό Κόμμα είναι ένα φανταστικό κόμμα για τους νέους, αλλά ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ένας άθλιος ηγέτης και κανείς δεν μπορεί να τον φανταστεί πρωθυπουργό», λέει η Μάρτα Γουίλιαμς, που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Κι ύστερα έχουμε τους Ελεύθερους Δημοκράτες πουν λένε ότι θα καταργήσουν το Brexit, αλλά δεν πρόκειται να κερδίσουν την πλειοψηφία, κι έτσι πολλοί επιλέγουν την τακτική αντί για την ιδεολογική ψήφο».

Παρόλο πάντως που η δημοτικότητα του Κόρμπιν έχει πέσει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, η υποστήριξη των νέων προς το κόμμα του μεγαλώνει και πάλι. «Οι θέσεις του Εργατικού Κόμματος μπορεί να φαίνονται σε πολλούς ριζοσπαστικές, με εξαίρεση όμως το θέμα του Brexit είναι πολύ δημοφιλείς», λέει ο Τζέιμς Σλόαμ, συγγραφέας του βιβλίου «Νεανικός σεισμός 2017: η άνοδος των νέων κοσμοπολιτών στη Βρετανία».

(*) Η Σέιλαν Γεγκίνσου είναι αρθρογράφος των New York Times

(Πηγή: New York Times)