Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στην Κρήτη αλλά και στο πώς θα στηριχτούν οι πληγέντες μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές.

Όπςω είπε: «Βρεθήκαμε χθες και στις δύο περιοχές με κυβερνητικό κλιμάκιο για να καταγράψουμε και να έχουμε μία εικόνα για τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί. Εκεί είχαμε το τραγικό συμβάν δυστυχώς των ανθρώπινων απωλειών στην Αγία Πελαγία. Στην περιοχή όντως υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα οικιστικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Αν κάποιος επισκεφτεί την περιοχή, θα δει ότι η κατάσταση στους άλλους δρόμους, πέρα από αυτόν που ήταν το ρέμα, δεν είναι τόσο δύσκολη ως προς τις ζημιές, ενώ μεγαλύτερες ως προς την έκταση και την περίμετρο και τους καταστηματάρχες που έχουν πληγεί είναι ζημιές στη Σητεία, έχει πληγεί ο αστικός ιστός.

Σε αρκετές επιχειρήσεις όπου βρεθήκαμε και με το κυβερνητικό κλιμάκιο έχουν μπει τα νερά μέσα, ωθώντας εμπορεύματα σε πάρα πολλές των περιπτώσεων στη θάλασσα. Οπότε εκεί από την πρώτη στιγμή έχουμε ενεργοποιήσει, όπως και στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη φυσικά των Δήμων, οι οποίοι μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης έχουν αναλάβει από την πρώτη στιγμή τη διαχείριση της κατάστασης. Εμείς ερχόμαστε να χρηματοδοτήσουμε τις διαδικασίες αλλά και να συντονίσουμε όπου χρειάζεται. Το ποσό είναι 400.000 είναι στον ένα Δήμο και άλλες 400.000 στον άλλο Δήμο για τις πρώτες ανάγκες, χωρίς τεχνικά δελτία θα πρέπει να γίνει καταγραφή, αποτίμηση των ζημιών και των αναγκών».

Ο κ. Τριαντόπουλος τονίζει: «Το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η στήριξη των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή, όπως επιβεβαιώνουν και συνάδελφοί σας, αυτοί που έχουν πληγεί είναι ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος ενός ζωτικού κομματιού της πόλης της Σητείας αλλά και της Αγίας Πελαγίας και των γύρω μικρών οικισμών. Εκεί λοιπόν θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες για τους επιχειρηματίες. Παράλληλα θα δοθεί προκαταβολή σε συνέχεια της πρώτης αρωγής και έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να πάρουν την επιχορήγηση οι επιχειρήσεις της κρατικής αρωγής έναντι της εκτίμησης ζημιάς που θα προκύψει». 

Οι καταγραφές των ζημιών θα γίνουν από τις επιτροπές της Περιφέρειας και ήδη από την Κυριακή (16/10) έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τις επιτροπές της Περιφέρειας να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές και να ξεκινήσει το έργο τους.

Ο κ. Τριαντόπουλος, ερωτώμενος για προηγούμενες φυσικές καταστροφές, όπως στο Αρκαλοχώρι, στη βόρεια Εύβοια, στη Καρδίτσα, ξεκαθάρισε ότι κάθε περίπτωση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά δίνοντας μία εικόνα για το πώς κινήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς.

«Για τον Ιανό, καταφέραμε να δοθεί προκαταβολή μέσα σε λίγες εβδομάδες και αντιστοίχως να ολοκληρώνονται οι αποζημιώσεις μέσα σε λίγους μήνες, ενώ στην περίπτωση Αρκαλοχωρίου μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αγωγής έχουν δοθεί 66 εκατομμύρια σε 7.000 συμπολίτες μας, όπως αντιστοίχως έγινε και στην Εύβοια. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που είχε πληγεί το σπίτι του και είχε χαρακτηριστεί ως “κόκκινο”, είχε λάβει μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ επιχειρηματίας μέχρι 8.000 ευρώ μόνο για τα περιουσιακά για τα μέσα παραγωγής που είχε εντός της επιχείρησής του και αντιστοίχως 14.000 για τη στήριξη όταν είχε πληγεί το κτίριο του, γιατί μιλάμε για σεισμό».

Παράλληλα, τόνισε, ενεργοποιούνται σε όλες αυτές τις περιοχές μία σειρά από έξτρα μέτρα στήριξης είτε για τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων, όπως επιχειρήσεις και κτηνοτρόφους. Έτσι το αποτέλεσμα είναι το σχέδιο της υλοποίησης στήριξης στη Βόρεια Εύβοια να έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Αρκαλοχωρίου να πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περίπτωση του Ιανού το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί έχουμε και πολλά έργα υποδομής που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία».