Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές να εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως ένα από τα επικρατέστερα σενάρια στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ώστε τα σχολεία στις 7 Σεπτέμβρη να λειτουργήσουν με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανακύπτει το ζήτημα πως θα μπορέσουν τα παιδιά να πειστούν.
Τα πολύ μικρά παιδιά, νήπια και πρώτης σχολικής ηλικίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετήσουν τη χρήση μάσκας μέσα στο σχολείο, πρώτον γιατί τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να αλλάξουν τη ρουτίνα τους και δεύτερον γιατί η μάσκα τους δίνει την αίσθηση κάποιας δυσκολίας στην αναπνοή τους. Παρόλα αυτά, οι βρεφονηπιοκόμοι και οι νηπιαγωγοί επιχειρούν να εξηγούν με απλούς τρόπους στα παιδιά της προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας γιατί πρέπει να φορούν μάσκα σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να διατηρηθούν οι αποστάσεις των παιδιών. Όπως εξηγεί στο ert.gr η Σταυρούλα Μανδελενάκη, υπεύθυνη του Παιδικού Σταθμού Επισκοπής Χερσονήσου Κρήτης, από τη στιγμή που η μάσκα συστήνεται στον γενικό πληθυσμό από τους ειδικούς ως ένα βασικότατο μέτρο προφύλαξης κατά της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, τα μικρά παιδιά πρέπει να γνωρίσουν την αναγκαιότητα της χρήσης της ώστε και να την χρησιμοποιήσουν με ευκολία αν κάποια στιγμή χρειαστεί για λίγη ώρα αλλά και να μην τρομάζουν όταν τη χρησιμοποιούν τα άλλα μέλη της οικογένειά τους, οι οικογενειακοί φίλοι κ.ά.
«Πρώτα διαβάζουμε παραμύθια και παιδικές ιστοριούλες που έχουν γραφτεί, ειδικά για παιδιά, με κύριο θέμα τους την πανδημία, τα μέτρα προστασίας, την πρόληψη, τη χρήση μάσκας… Με τον τρόπο αυτόν, τα παιδιά προσεγγίζουν το θέμα «covid-19» με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς να νιώσουν άγχος ή τρόμο, αλλά μέσα από μια ψύχραιμη οπτική που έχει ως στόχο να δημιουργήσει οικειότητα των παιδιών με τα μέτρα προφύλαξης και τη χρήση της μάσκας. Η οικειότητα αυτή μπορεί να ενισχυθεί και με «μαθήματα κατασκευής μάσκας» σε εργαστήρια μέσα στην τάξη όπου παιδιά και παιδαγωγοί φτιάχνουμε μαζί μάσκες, στα αγαπημένα χρώματα και σχέδια των μικρών μαθητών. Φοράμε τις χειροποίητες μάσκες μας και παίζουμε όλοι μαζί. Έτσι, η χρήση μάσκας μπορεί να μπει σιγά σιγά, με τρόπο γλυκό, στη ζωή των πολύ μικρών παιδιών, είτε για κάποιες ειδικές στιγμές που κρίνεται απαραίτητη η χρήση της, είτε για την εξοικείωσή τους με αυτήν ώστε να μην αγχώνονται όταν τη χρησιμοποιούν οι γονείς, τα μεγαλύτερα αδέλφια, οι συγγενείς, οι δάσκαλοί τους κ.ά.», σημειώνει.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι μαθητές άνω των 10 ετών θα φορούν μάσκα στο σχολείο υποχρεωτικά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα παιδιά αυτών των ηλικιών μπορούν να έχουν συνέπεια στη σωστή χρήση της μάσκας μέσα στο σχολείο. «Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επιστρέψουμε σε ένα διαφορετικό σχολείο και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες και να ακολουθήσουμε νέους κανόνες, όπως είναι η χρήση της μάσκας. Κάποια παιδιά μπορούν να ενσωματώσουν τη μάσκα στην καθημερινή τους ζωή με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ άλλα μπορεί να αισθάνονται περίεργα, άβολα ή ακόμα και φόβο», εξηγεί στο ert.gr η Κατερίνα Λαζάρου, δασκάλα του 1ου δημοτικού σχολείου Ραφήνας. «Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να συζητήσουμε με τους μαθητές μας και να τους εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα. Να απαντήσουμε στις απορίες τους με ειλικρίνεια και σαφήνεια, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που κατανοούν με βάση την ηλικία τους, και έχοντας πάντα ως γνώμονα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Είναι σημαντικό να τους δώσουμε το βήμα να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους. Εξίσου σημαντικό είναι να εκφραστούμε κι εμείς οι εκπαιδευτικοί για το πώς βιώνουμε αυτή τη νέα κατάσταση και πώς διαχειριζόμαστε τις αλλαγές που προκύπτουν. Έτσι θα έρθουμε πιο κοντά με τους μαθητές μας και θα χτίσουμε σχέσεις ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού. Εκτός όμως από την συζήτηση με τους μαθητές μας, μπορούμε να κάνουμε χρήση και της τεχνολογίας, με την οποία τα παιδιά είναι αρκετά εξοικειωμένα. Μπορούμε λοιπόν να παρακολουθήσουμε στην τάξη ενημερωτικά εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το θέμα τα οποία θα μας δώσουν την αφορμή για περαιτέρω συζήτηση, όχι μόνο για το γιατί, άλλα και για το πώς χρησιμοποιούμε σωστά τη μάσκα μας. Και φυσικά αφού απευθυνόμαστε σε παιδιά δημοτικού, δεν θα πρέπει να λείπει η δημιουργικότητα από αυτή μας την προσπάθεια».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η κα Λαζάρου, «υπάρχουν τρόποι να μετατρέψουμε κάτι άβολο, περίεργο και με αρνητικό πρόσημο σε κάτι διασκεδαστικό, δημιουργικό και θετικό:
- Κάνουμε τη μάσκα μας μοναδική, διακοσμώντάς την με αυτοκόλλητα, πούλιες, χρώματα για υφάσματα ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.
- Γινόμαστε οι υπερήρωες της τάξης μας και εκφραζόμαστε γραπτώς.
- Δημιουργούμε το τραγούδι της τάξης, το ηχογραφούμε και το χορογραφούμε.
- Δημιουργούμε βιντεάκια με κοινωνικά μηνύματα για τη χρήση της μάσκας.
- Χρησιμοποιούμε τα προγράμματα STEM και κατασκευάζουμε προστατευτική μάσκα.»
Το σημαντικότερο όμως είναι η ενθάρρυνση, η θετική σκέψη και η ομαδικότητα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ότι οι ίδιοι γίνονται το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά!”