Μικρότερο μέγεθος αγοράς, χαμηλότερο ανταγωνισμό, λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων και μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγή είναι οι τρεις αιτίες για τις οποίες η Ελλάδα είχε την τέταρτη μεγαλύτερη επιτάχυνση εντός Ε.Ε. στον πληθωρισμό της σε έναν χρόνο.

Η αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο ήταν πολύ μεγάλη. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά περίπου 12 μονάδες μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας στο τέλος Μαΐου στο 10,7%, από -1,2% τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη τη« Eurostat. Μεγαλύτερη επιτάχυνση από την Ελλάδα είχαν μόνο η Εσθονία (16,9 μονάδες), η Λιθουανία (15) και η Λετονία (13,8), ενώ τη χαμηλότερη αύξηση είχε η Μάλτα (5,4), η οποία είχε τον Μάιο και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με 5,6%.

Ολα αυτά ενώ η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που είχε αρνητικό πληθωρισμό τον Μάιο του 2021, την ώρα που η Ε.Ε. κατέγραφε ήδη πληθωρισμό 2,3% και η Ευρωζώνη 2%.

Έναν χρόνο μετά, η χώρα μα« εμφανίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό και τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις χώρες του λεγάμενου «ευρωπαϊκού Νότου». Ειδικότερα, η Ιταλία είχε το ίδιο διάστημα αύξηση πληθωρισμού κατά 6,1 μονάδες, ξεκινώντας από το 1,2% τον Μάιο του 2021 και φτάνοντας στο 7,3% τον περασμένο μήνα. Η Ισπανία είχε αύξηση 6,1 μονάδων, φτάνοντας τον Μάιο στο 8,5%, από 2,4% τον Μάιο του 2021. Η Πορτογαλία είχε αύξηση κατά 7,6 μονάδες, φτάνοντας τον Μάιο στο 8,1%, από 0,5% τον ίδιο μήνα του 2021. Η Γαλλία, ο ισχυρότερος εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού Νότου με τη γεωγραφική του έννοια, είχε αύξηση 4 μονάδων, φτάνοντας τον Μάιο στο 5,8%, από 1,8% τον ίδιο μήνα του 2021. Από την άλλη, η Γερμανία είχε αύξηση του πληθωρισμού τη« σε έναν

Στις κοινές αιτίες τη« ανόδου περιλαμβάνονται ο τετραπλασιασμός της τιμή« του φυσικού αερίου, η εκτόξευση τη« τιμή« του αργού πετρελαίου πάνω από 110 δολ. το βαρέλι, η διατήρηση των προβλημάτων τη« εφοδιαστική« αλυσίδας και η αύξηση πολλών από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί κυρίως η βιομηχανία. Τα φαινόμενα αυτά εντοπίστηκαν λίγου« μήνες μετά το άνοιγμα των οικονομιών και την άρση των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία και οδήγησε σε μια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για καύσιμα και πρώτε« ύλες σε όλο τον κόσμο, την οποία δεν μπορούσε να καλύψει η προσφορά. Στην επιτάχυνση του πληθωρισμού συνέβαλε η αύξηση των τιμών στι« μεταφορές από τη θάλασσα και τον αέρα. Το δυσμενές σκηνικό που είχε δημιουργηθεί από το τέλος του 2021 ήρθε να επιτείνει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσία« δημιούργησε προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια τη« Ε.Ε. και πρόσθεσε στις υφιστάμενες ελλείψει και αυτή των δημητριακών.

Πηγή: Κεφάλαιο