Πώς ο Μητσοτάκης κατέληξε στην Διαμαντοπούλου

by news

Η έκπληξη ήταν μεγάλη γι’ αυτούς που δεν ήξεραν τι είχε αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η Αννα Διαμαντοπούλου θα είναι υποψήφια εκ μέρους της Ελλάδας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

«Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μια υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση» ανέφερε ο Μητσοτάκης, με την πρώην υπουργό και κοινοτική επίτροπο να τονίζει από την πλευρά της πως «είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη».

Από εδώ και πέρα ξεκινάει ένας νέος, προεκλογικής λογικής, αγώνας για τη Διαμαντοπούλου, ο οποίος θα κορυφωθεί του χρόνου, όταν τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Μεξικανού Ανχελ Γκουρία. Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου, που είχε κλείσει εδώ και έναν περίπου μήνα, ήταν σχεδόν μονόδρομος για τον Μητσοτάκη – δεν υπήρξε καμία συζήτηση για άλλους πιθανούς υποψηφίους. Η επαφή ήταν προσωπική (οι μεταξύ τους σχέσεις είναι πολύ καλές) και η απάντηση θετική, ωστόσο κρατήθηκε κρυφή μέχρι χθες.

Η θέση, άλλωστε, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις, αλλά και συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία η Διαμαντοπούλου πληρούσε, καθώς, μετά την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε μέσω του Δικτύου να συμμετέχει στη διεθνή πολιτική. Αποτελεί, δε, μια υπερκομματική λύση, την οποία επιζητούσε για τη θέση ο Πρωθυπουργός. Αυτή είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί την προεδρία του ΟΟΣΑ. Το κάνει, λένε οι πληροφορίες, έχοντας με το μέρος της το γεγονός ότι η θέση έχει πολύ καιρό να «έρθει» σε υποψήφιο από χώρα της Ευρώπης, αλλά και λόγω του ίδιου του προσώπου που προτείνεται, το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι γυναίκα.

Οι γυναίκες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης εντός της ΕΕ, δείχνοντας μια συγκεκριμένη διάθεση που διευκολύνει τη στήριξη της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ – πρόκειται για τις 22 εκ των 37 κρατών-μελών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, πάντως, υπάρχει μια ακόμα ανάγνωση. Η Διαμαντοπούλου είναι ένα στέλεχος που δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, γεγονός που δημιουργεί γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος – τις οποίες αναγνωρίζει, αλλά σε αυτή τη φάση δεν δείχνει να υπολογίζει ο Μητσοτάκης. Ο ίδιος φαίνεται πως δεν ήθελε κομματικό στίγμα για τη θέση, που δεν πρέπει να μπερδεύεται με αυτή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, στην οποία βρίσκεται ο Γιώργος Πρεβελάκης. Το μετριοπαθές, συναινετικό προφίλ της Διαμαντοπούλου δείχνει παράλληλα πως το «έμμεσο» άνοιγμα στον χώρο του πολιτικού Κέντρου, το οποίο ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει αξιοποιώντας στελέχη του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ, δεν σταματάει. Αντίθετα, συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, με πολλούς να πιστεύουν πως θα γίνει εμφανές και πάλι στον ανασχηματισμό, όποτε κι αν αυτός γίνει.

Της Μυρτώς Λιαλιούτη από Τα Νέα

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα