Σαράντα εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζονγκνάν, στην Ουχάν, προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια έρευνα που είδε σήμερα Παρασκευή (7/2) το φως της δημοσιότητας, η οποία επιβεβαιώνει την ευαλωτότητα του νοσηλευτικού προσωπικού στον ιό.
Ένας ασθενής, που εισήχθη στο χειρουργείο με κοιλιακό άλγος, μόλυνε 10 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές και γιατροί της Ουχάν και δημοσιεύτηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό Jama.
Δέκα επτά άνθρωποι, που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους, προσβλήθηκαν επίσης από τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Συνολικά, εκ των 138 κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα στο νοσοκομείο το διάστημα μεταξύ 1ης και 28ης Ιανουαρίου, το 41% προσβλήθηκε εντός του νοσοκομείου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του οφθαλμίατρου της Ουχάν, που τιμωρήθηκε επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα τέλη Δεκεμβρίου για την επιδημία, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ηλικίας 34 ετών, ο οποίος επίσης κόλλησε τον ιό από έναν ασθενή του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα οργής στους χρήστες του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo.
Στο νοσοκομείο της Ζονγκνάν, το προσωπικό των μονάδων γενικής περίθαλψης, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των κρουσμάτων (31 εκ των 40), ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το τμήμα επειγόντων.
Ένας ασθενής μόλυνε άλλους τρεις ασθενείς, που νοσηλεύονταν στην ίδια μονάδα, όπου είχαν εισηχθεί για κοιλιακό άλγος.
Από μόνο του, το παράδειγμα του ασθενούς, που μόλυνε 10 ανθρώπους, καταδεικνύει τον κίνδυνο που ελλόχευε στο νοσοκομείο στην πρώτη φάση της επιδημίας, την ώρα που κατά μέσο όρο, εκτιμάται σήμερα πως ένας ασθενής μολύνει 2,2 ανθρώπους.
«Εάν αυτό είναι πραγματικό, επιβεβαιώνει πως ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανόν πιο μολυσματικοί από άλλους, γεγονός που δημιουργεί νέα προβλήματα για τη διαχείριση της περίπτωσής τους» σχολίασε ο γιατρός Μάικλ Χεντ, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μέσω του Science Media Centre.