Πώς η γιαγιά του πρωθυπουργού έσωσε μια εβραιοπούλα

88

Μια άγνωστη ιστορία στο ευρύ κοινό μετέφερε ο Παναγιώτης Πικραμμένος μιλώντας στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μεταξύ άλλων μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν από τους Έλληνες Χριστιανούς να προστατεύσουν του Εβραίους στην Ελλάδα και στάθηκε στην περίπτωση της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του Πρωθυπουργού, που «δέχτηκε και φιλοξένησε στο σπίτι της για όλη τη διάρκεια της κατοχής, την Υβέτ Βεντούρα, ένα από τα δύο παιδιά Χανιώτικης οικογένειας. Η Υβέτ Βεντούρα και η Σάκη Κυπραίου, κόρη της Ευαγγελίας Γεωργιάδου από την οποία και έχουμε τη μαρτυρία, μεγάλωσαν σαν αδέλφια».

«Ημουν μικρό παιδάκι τότε, αλλά έχω έντονες αναμνήσεις. Η Κατοχή άλλαξε τη ζωή μας και κάποια στιγμή στο σπίτι ήρθε ένα παιδάκι» αφηγείται η Σάκη Κυπραίου και ξεδιπλώνει οικογενειακές αναμνήσεις, καθώς η μητέρα της Ευαγγελία Γεωργιάδου συμπεριλαμβάνεται στους «Δίκαιους των Εθνών».

1940. Η οικογένεια Ραφαήλ και Μπιάνκα Βεντούρα αποχωρίστηκε τα παιδιά της για να τα σώσει από τον θάνατο. Επάνω, ο Ιωσήφ και κάτω η Υβέτ.

«Ηταν μια παιδική φίλη της μητέρας από τα Χανιά, η Μπιάνκα, η οποία της ζήτησε να σώσει το παιδί της. Ετσι ήρθε κοντά μας η Υβέτ. Η μητέρα είπε σε εμένα και την αδελφή μου ότι ”θα είναι η τρίτη σας αδελφή” και έβαλε ένα ακόμα κρεβάτι στο δωμάτιο. Ηταν αποφασισμένη να τη μεγαλώσει εάν χρειαζόταν. Θυμάμαι είχαμε κινδυνεύσει, όταν οι Γερμανοί έψαχναν τον πατέρα μου που συνεργαζόταν με την αντίσταση. Τρομάξαμε όταν είδαμε δύο Γερμανούς με φακούς και ξιφολόγχες να μας ξυπνούν, να ψάχνουν κάτω από το κρεβάτι, να φωνάζουν και η μητέρα να λέει ότι είμαστε όλες παιδιά της. Υστερα κλαίγαμε και οι τρεις. Η Υβέτ ήταν ένα κρυμμένο παιδί και δεν είχε δει την οικογένειά της ενάμιση χρόνο. Η μητέρα το έκανε με όλη την ψυχή της, για τη φίλη της αλλά και για όλο τον κόσμο».