Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές αρχές ασφαλείας, μετά την εξάρθρωση χθες τρομοκρατικής οργάνωσης που ετοίμαζε  χτύπημα σε εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο η ΕΥΠ όσο και η αντιτρομοκρατική εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν να πραγματοποιούσαν το τρομοκρατικό χτύπημα κατά την διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα το οποίο φέτος ξεκινάει την Τετάρτη 5 Απριλίου και τελειώνει το Πέμπτη στις 13 Απριλίου, με κίνδυνο μαζικό αιματοκύλισμα.

Η υπόθεση φαίνεται ότι είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές. Χθες η ισραηλινή πλευρά φωτογράφισε ουσιαστικά την Quds Forceενός από τους πέντε κλάδους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Πρόκειται για τη μυστική υπηρεσία της οποίας επικεφαλής υπήρξε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί που εξοντώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 2020. «Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.

Οικονομικός ο στόχος

Μάλιστα οι συλληφθέντες φέρεται να είχαν συμφωνήσει πως θα λάμβαναν ένα πόσο από 10.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

«Ο στόχος ήταν οικονομικός και φαίνεται πως εγκέφαλος ήταν ομοεθνής τους από το Ιράν», είπε για τους δύο συλληφθέντες, υπηκόους Πακιστάν, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η υπόθεση είναι στα χέρια των δικαστικών Αρχών», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για τις έρευνες που διεξήγαγε η Αστυνομία, η εκπρόσωπός της, η Κωνσταντίνα Δημογλίδου επιβεβαίωσε ότι έγιναν και εκτός Αθηνών, καθώς η εργασία των δύο δραστών συσχετίζονταν με την επαρχία. “Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνει ότι τα κίνητρα των δραστών είναι οικονομικά, καθώς ο κάθε ένας από τους δύο θα έπαιρνε 15 χιλιάδες ευρώ για κάθε θύμα“, είπε. Επίσης δεν φαίνεται τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί να είχαν ξανά συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Η έρευνα της Αστυνομίας δεν σταματά εδώ, φυσικά και συνεχίζεται για να δούμε εάν υπάρχουν κι άλλα παρακλάδια στην χώρα μας. Να δούμε τι σχέσεις είχαν με άλλους, μπορεί να δρούσαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά αν είχαν καταφέρει να πείσουν κι άλλους να τερατολογηθούν», συμπλήρωσε η κα. Δημογλίδου, μιλώντας στο MEGA.

Πώς συνελήφθησαν

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες οι οποίοι είναι πακιστανικής υπηκοότητας, 29 και 27 ετών, ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών. Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο. Παράλληλα οι δύο συλληφθέντες φαίνεται να επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.