Πώς Αφγανοί και Πακιστανοί παριστάνουν τους Σύρους στον Έβρο

20
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την «αντιποίηση εθνικότητας» από Αφγανούς και Πακιστανούς που παριστάνουν τους Σύρους πρόσφυγες για να μπουν στην Ελλάδα, φιλοξενεί το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, Σύροι πρόσφυγες που έχουν έρθει στα ελληνοτουρκικά σύνορα εμφανίζονται και οι ίδιοι αγανακτισμένοι, καθώς βλέπουν γύρω τους περισσότερους μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα, κάνοντας έτσι λιγότερες τις πιθανότητές τους να βρουν άσυλο στην ΕΕ.

«Όντας πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τους Αφγανούς και Πακιστανούς στα σύνορα, οι Σύροι που έχουν διαφύγει από τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους λένε ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες στην ίδια περιοχή επωφελούνται από τις περιστάσεις για οικονομικούς λόγους, παριστάνοντας τους πρόσφυγες από τη Συρία», γράφει το Reuters.

«Θυμώνω όταν συναντάω ανθρώπους από το Μαρόκο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», λέει ο 20χρονος Γέχια Ράις από το Χαλέπι της Συρίας. «Αν στα σύνορα βρίσκονταν μόνο 2-3 χιλιάδες Σύροι, τότε ίσως η Ελλάδα να άνοιγε τα σύνορα. Ξέρουν ότι είμαστε αληθινοί πρόσφυγες», προσθέτει.

Ένας άλλος Σύρος, ο 16χρονος Λαμπίμπ Μόργκι, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, την Αλγερία και το Πακιστάν. Ακόμα και στο Αφγανιστάν η κατάσταση είναι καλύτερη από τη Συρία. Εμείς έπρεπε να φύγουμε επειδή η κυβέρνησή μας θα μας σκότωνε ή θα μας εκτόπιζε».

Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η δήλωση ενός Μαροκινού, ο οποίου αναφέρει ότι οι ηγέτες στη χώρα του είναι τόσο διεφθαρμένοι που έπρεπε να μεταναστεύσει για να έχει ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. «Αν με τη βοήθεια του Αλλάχ καταφέρω να φτάσω στην Ευρώπη θα πω ότι είμαι από τη Συρία, αλλιώς θα με στείλουν πίσω», συμπληρώνει ο Μαροκινός, με τους συμπατριώτες του να νεύουν καταφατικά, δείχνονταν τη συμφωνία τους.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr