Ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, σε μια αποτίμηση της πολιτικής πορείας του Αλέξη Τσίπρα, περιγράφει με σαφήνεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός: την απουσία ενεργούς πολιτικής δράσης. Όπως σημειώνει, «τόσο το 2019 όσο και το 2023 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που του λείπει η ενεργός πολιτική, έχει εργαστεί για αυτή την ειρήνη και τη συμφιλίωση μέσα στο κόμμα».
Η εικόνα που περιγράφει ο Πορτοσάλτε δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: ο Τσίπρας δεν είναι παρών στη δημόσια πολιτική σκηνή με έργα ή πρωτοβουλίες, αλλά περιορίζεται σε εσωκομματικές «ενότητες» που μοιάζουν περισσότερο με διακοσμητικές κινήσεις παρά με ουσιαστική δράση.
Πορτοσάλτε: «Τόσο το 2019 όσο και το 2023 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που του λείπει η ενεργός πολιτική, έχει εργαστεί για αυτή την ειρήνη και τη συμφιλίωση μέσα στο κόμμα (...) Ανθρωπίνως εγώ θέλω να σταθώ δίπλα στον Φάμελλο. Ανθρωπίνως βρε παιδί μου. Θα του τεθεί μια… pic.twitter.com/vd7sCXzl5v
— tomanifesto.gr (@tomanifesto) September 12, 2025
Ο δημοσιογράφος συνεχίζει με μια σαρκαστική αναφορά: «Θα του τεθεί μια ερώτηση στην οποίαν ο άνθρωπος πρέπει να πει – τον μεσσία τον οποίον αναμένουν και θα τον ραίνουν με λουλούδια και βάγια επάνω στον γάιδαρο όταν θα μπαίνει στην πόλη μέσα, εργάστηκε για αυτήν την ενότητα, σημαντικά».
Η αναφορά στον Φάμελλο και η προσπάθεια του Τσίπρα να «φέρει έναν τουρίστα, τον οποίον βγάλανε πρόεδρο» αποκαλύπτει τη δυσκολία του πρώην πρωθυπουργού να επιβάλει ουσιαστικές αλλαγές ή να ηγηθεί με ορατό και δυναμικό τρόπο. Ανθρωπίνως, όπως λέει ο Πορτοσάλτε, η στάση του Τσίπρα δείχνει μια προσπάθεια «να σταθεί δίπλα στον Φάμελλο», αλλά όχι να ηγηθεί.