Σε καθεστώς πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) θα βρεθούν αρκετές περιοχές της χώρας την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατηγορία 4 περιλαμβάνονται:

  • Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τα Κύθηρα
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια και Σκύρος
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Λέσβος και Χίος
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Αχαΐα και Ηλεία

Παράλληλα, σε αρκετές ακόμη περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3).

Σε αυξημένη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Το Πυροσβεστικό Σώμα και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας ενεργοποιήσει τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών.

Όπως ανακοινώθηκε, διατηρείται σε ισχύ το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, ενισχύονται οι εναέριες περιπολίες, αλλά και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις περιοχές υψηλού κινδύνου παραμένει σε μερική επιφυλακή, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι αυξημένες ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν.

Ταυτόχρονα τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές. Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή επισκεπτών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και άλλες ευπαθείς περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους που επηρεάζονται, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Οι συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνουν έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Χ.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι Αρχές υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προσωπική τους ασφάλεια.