Ο ελληνικός αθλητισμός βρέθηκε και πάλι στην κορυφή του κόσμου. Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης, νικώντας την Ουγγαρία με 12-9 σε έναν τελικό που έμοιαζε περισσότερο με επίδειξη δύναμης, παρά με σκληρή αναμέτρηση. Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το World Cup, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και επιβεβαίωσε πανηγυρικά αυτό που ήδη ψιθυριζόταν στα διεθνή κολυμβητήρια: μια νέα δύναμη γεννιέται. Και είναι... γαλανόλευκη.
Από την πρώτη περίοδο μέχρι την κόρνα της λήξης, η Ελλάδα κυριάρχησε απόλυτα. Με οργάνωση, πάθος και στρατηγική υπεροχή. Η Ουγγαρία δεν κατάφερε να σκοράρει με παίκτρια παραπάνω για τρία ολόκληρα οκτάλεπτα, μένοντας στο απογοητευτικό 0/10 μέχρι το τέταρτο. Η ελληνική άμυνα λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, με μπλοκ, αλλαγές και επιστροφές που θύμιζαν παλιές, χρυσές εποχές. Πρωταγωνίστρια κάτω από τα δοκάρια, η Ιωάννα Σταματοπούλου, με 14 αποκρούσεις, ενώ στην επίθεση ξεχώρισαν οι Τριχά, Ξενάκη και η Βάσω Πλευρίτου.
Το 12-9 ήρθε φυσιολογικά. Από το 3-1 του πρώτου οκταλέπτου, η Ελλάδα δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Το προβάδισμα εκτοξεύθηκε στο 9-4 στις αρχές του τρίτου, και παρότι υπήρξε προσωρινή επιθετική «κοιλιά», η αντίδραση ήταν άμεση. Με δύο γκολ στην κόντρα και ατσάλινη άμυνα, η «γαλανόλευκη» τελείωσε το ματς από νωρίς, αφήνοντας τους αντιπάλους να μαζεύουν τα κομμάτια τους.
Ηταν μόνο η αρχή
Ομως η αξία αυτής της ομάδας δεν μετριέται μόνο στα γκολ. Μετριέται στα πρόσωπα και στη συνέχεια που προοιωνίζονται. Η 20χρονη Φωτεινή Τριχά αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης με 25 γκολ, ενώ η Ιωάννα Σταματοπούλου πήρε το βραβείο της κορυφαίας τερματοφύλακα. Η Ελενα Ξενάκη στέφθηκε MVP του τελικού. Ολα ελληνικά χέρια. Ολα ελληνικές καρδιές. Και όλα δείχνουν ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Ο ίδιος ο Χάρης Παυλίδης, προπονητής με μακρά διαδρομή στον πάγκο του Ολυμπιακού και τώρα εμπνευστής αυτής της νέας «εθνικής δυναστείας», αποκάλυψε και μια λεπτομέρεια που αποτυπώνει τη νοοτροπία του: «Στην πρώτη μας προπόνηση εδώ, ο πίνακας έγραφε “Greek Champions 2025”. Τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν. Τους είπα “αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφία, κατακτήστε πρώτα το χρυσό”. Και το έκαναν. Το πίστεψαν. Και το πήραν».
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της επιτυχίας είναι το νεαρό της ηλικίας. Η μέση ηλικία του ρόστερ είναι κάτω από τα 24 έτη. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια ομάδα που όχι μόνο δεν έχει φτάσει στο ταβάνι της, αλλά τώρα ξεκινάει. Και το βλέμμα στρέφεται ήδη στο Λος Αντζελες το 2028. Εκεί όπου το ολυμπιακό βάθρο δεν είναι πια στόχος υψηλών προσδοκιών, αλλά χειροπιαστή δυνατότητα.
Η Ελλάδα επιστρέφει στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, όχι με μεμονωμένα μετάλλια, αλλά με δομή, προοπτική και συνέχεια. Η Εθνική πόλο γυναικών έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα: η εποχή της μόνιμης παρουσίας στο βάθρο ξεκίνησε. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του αθλήματος, δεσμεύεται έμπρακτα να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία.
Το 2025 θα μείνει στην ιστορία. Οχι μόνο για το τι κατακτήθηκε, αλλά και για το τι χτίζεται.
Βρούτσης: «Είναι εθνικό κεφάλαιο»
Και η πολιτεία; Παρούσα. Ενεργή. Αποφασισμένη να στηρίξει. Ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη, στήριξε από κοντά την αποστολή και έστειλε σαφές μήνυμα: «Η μικρή Ελλάδα μπορεί να κάνει θαύματα. Το αποδείξαμε. Και δεν θα μείνουμε εδώ. Θα ενισχύσουμε το άθλημα, θα επενδύσουμε στις υποδομές. Ο υγρός στίβος είναι πρωτοπόρος, είναι εθνικό κεφάλαιο».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, με προσωπικό και αγωνιστικό βίωμα στον χώρο, υπογράμμισε μέσω ανάρτησης: «Αυτή η ομάδα δεν κέρδισε μόνο ένα Παγκόσμιο. Κέρδισε την καρδιά κάθε Ελληνα. Χαρά και περηφάνια, τίποτα λιγότερο».