Είναι ειδικός στο να βγάζει κέρδη από ανοικτές πωλήσεις (short selling), ξεσκεπάζοντας εταιρείες και παίκτες της αγοράς οι οποίοι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες. Ο πρώην κομάντο και στη συνέχεια ιδρυτής και νυν Managing Partner της Quintessential Capital Management (QCM) Γκάμπριελ Γκρέγκο ήταν το πρόσωπο που το 2018 έφερε πρώτος στο φως την υπόθεση της Folli Follie.

Ο Γκρέγκο μιλά σήμερα στoν Γιώργο Κανελλόπουλο για τα «ΝΕΑ» για την καυτή αυτή υπόθεση, η οποία παραμένει περισσότερο από επίκαιρη έπειτα από την πρόσφατη έκθεση της PwC. Η έκθεση αυτή έχει προκαλέσει σεισμό για τα έργα και τις ημέρες της Folli Follie, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό πλέον επίπεδο με τη φερόμενη εμπλοκή και πολιτικών προσώπων σε προσπάθεια συγκάλυψης – και έρχεται τρία χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Γκρέγκο που άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι.

Ο ιθύνων νους της επενδυτικής εταιρείας Quintessential Capital Management αποκαλύπτει στις δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ότι ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση της Folli Follie όταν έπειτα από δείπνο με φίλο του που διευθύνει hedge fund πήρε την πληροφορία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Εκφράζει μάλιστα ο ίδιος την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι, όπως αποκαλύπτεται τώρα, κάποιοι πολιτικοί φέρεται ότι προσπάθησαν να δώσουν χέρι βοήθειας στη Folli Follie κατά την έρευνα που επακολούθησε τις αποκαλύψεις – αν και όπως σημειώνει οι Αρχές έδρασαν τελικά με λογική, όπως τη χαρακτήρισε, ταχύτητα τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Ο φίλος του και διευθυντής του hedge fund, ο οποίος έδωσε τα πρώτα στοιχεία για τη Folli Follie στον Γκριέγκο, συνήθιζε να ποντάρει μόνο σε εταιρείες οι οποίες θεωρούνταν ότι  θα έχουν άνοδο της τιμής τους σε βάθος χρόνου (θέσεις long), αλλά φαίνεται ότι ο ισχυρός άνδρας της Quintessential Capital Management είδε αμέσως την ευκαιρία να αναλάβει δράση όταν έλαβε τη σχετική πληροφορία.

«Αρχισα να ενδιαφέρομαι για τη Folli Follie έπειτα από δείπνο που είχα με φίλο μου ο οποίος διευθύνει hedge fund το οποίο λαμβάνει μόνο long θέσεις. Γνώριζε ότι συνήθως ενδιαφέρομαι για εταιρείες που κάνουν απάτες και πρότεινε να ρίξω μια ματιά στη Folli Follie».

Παρατήρησε χαμηλή δημιουργία ρευστού (poor cash generation) και ανεπαρκείς ελεγκτές για τις θυγατρικές της εταιρείας στην Ασία. «Αυτό τράβηξε την προσοχή μου και αποφάσισα να πάρω τη δουλειά αφού παρατήρησα ότι η Folli Follie είχε κλείσει τα περισσότερα από τα καταστήματά της στις ΗΠΑ χωρίς να ενημερώσει τους επενδυτές», εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο Γκάμπριελ Γκριέγκο.

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η υπόθεση στην πλήρη της έκταση, ο Γκρέγκο σημειώνει ότι όταν οι εταιρείες κάνουν απάτες, προχωρούν σε μεθοδεύσεις ώστε οι απάτες αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

 «Οι Ελληνες δεν πρέπει να αισθάνονται άσχημα εάν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποκαλυφθεί η απάτη της FF. Οι απάτες είναι σχεδιασμένες ειδικά για να κάνουν δύσκολο τον εντοπισμό τους. Μετά την παρέμβασή μας οι Αρχές έδρασαν τελικά με λογική ταχύτητα, σύμφωνα με την εμπειρία μας», σχολίασε σχετικά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι πολιτικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν την εταιρεία κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε. Είμαστε απογοητευμένοι γι’ αυτό. Ωστόσο, προτιμούμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην υπόλοιπη χώρα, τους θεσμούς και τον ελληνικό Τύπο που έδρασε κατάλληλα κατά τη γνώμη μας», είπε ακόμη ο Γκρέγκο στα «ΝΕΑ».

Ο πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ είναι γνωστός στον κόσμο των επενδυτών – και όχι μόνο – για τις αποκαλύψεις του για διάφορες εταιρείες οι οποίες κατηγορήθηκαν στη συνέχεια από τις Αρχές για παράνομες δραστηριότητες. Μπορεί ο ίδιος να είναι ένας από τους κερδοσκόπους της αγοράς, αφού η επενδυτική του στρατηγική βασίζεται στο short selling, αλλά έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι η κοινωνία επωφελείται τελικά από short sellers σαν κι αυτόν.

Ο Γκρέγκο και η εταιρεία του μπορεί να κερδίζουν χρήματα από τις αποκαλύψεις που κάνουν, αλλά ο ίδιος φαίνεται ότι αντλεί και προσωπική ικανοποίηση από την προσπάθειά του να κάνει το σωστό. «Το όραμά μου για να βελτιωθεί ο κόσμος είναι να τιμωρείται ο κακός – και να αποτρέπονται οι άλλοι κακοί από το να κάνουν τα ίδια», είχε δηλώσει πριν από λίγους μόνο μήνες ο Γκρέγκο για άλλη υπόθεση μιλώντας στο Institutional Investor.