Η διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 2019 αλλά στις 10 Ιανουαρίου 2016, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι ένα διαφορετικού είδους πολιτικός: από εκείνους που κρατούν τον λόγο τους και μένουν πιστοί στις προεκλογικές τους εξαγγελίες.
Ευθύς εξαρχής έβαλε σε τάξη το κόμμα που ανέλαβε λαμβάνοντας και απόφαση αποκέντρωσής του με στόχο να τακτοποιήσει τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Το νέο στρατηγείο στήθηκε στην Πειραιώς όπου τακτοποιήθηκαν οι στενοί του συνεργάτες, εκείνοι που παραμένουν στο πλευρό του μέχρι σήμερα.
Η πορεία του τα τρία χρόνια μέχρι τις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου 2019 ήταν εκείνη που έπεισε τους Έλληνες ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Μια άποψη που παραμένει ισχυρή μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του σήμανε και η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος δημιουργώντας τους μηχανισμούς που εξασφάλιζαν πως κόμμα και κυβέρνηση θα παρέμεναν σε σωστή ρότα. Από την μία το επιτελικό κράτος στελεχωμένο από πρόσωπα με ικανότητες και της απολύτου εμπιστοσύνης του και από την άλλη το κόμμα, ανεξάρτητο, μέσα στην κοινωνία και με έντονη δράση. Μεθοδικός και αποφασιστικός υλοποιεί βήμα βήμα όσα είχε προεκλογικά ανακοινώσει σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα έχοντας προγραμματίσει ολόκληρη την τετραετή θητεία του. Για αυτό και ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στην ατζέντα του. Άλλωστε θέλει τα επόμενα δύο χρόνια να προχωρήσει και τις μεταρρυθμίσεις που πήγαν πίσω λόγω της πανδημίας και με τα 32 δισ. ευρώ, χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 25 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις που θα προστεθούν σε αυτά, και τα 26,7 δισ. του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27 να υπάρξει εκτίναξη της οικονομίας προς τα πάνω. Στο τέλος της θητείας κι αφού η χώρα θα έχει μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, θα καλέσει τους πολίτες να κρίνουν αν θέλουν να συνεχίσει.
Δύο χρόνια μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 λοιπόν, το πολιτικό κλίμα στη χώρα δεν χαρακτηρίζεται από την ένταση και τον διχασμό που κυριαρχούσε την προηγούμενη δεκαετία. Παρά τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας, όλες οι μετρήσεις και οι δείκτες των ερευνών δείχνουν ότι επέστρεψε η αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας και των πολιτών.
Η χώρα παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, φαίνεται να έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα, έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο τη διεθνής εικόνα της, όλες οι προβλέψεις μιλούν για σημαντική ανάπτυξη (από τις υψηλότερες στην Ευρώπη) ενώ το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 είναι σύμφωνα με τους ίδιους τους αξιωματούχους της ΕΕ από τα πιο άρτια.
Tα ως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και η αποδοχή από την κοινωνία σηματοδοτούν ότι οι πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν σε προοδευτικές μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα αλλαγές. Η εμπειρία της διετίας -συχνά σε δύσκολες συνθήκες- υπογραμμίζει τη νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Η αντιπολίτευση της αδράνειας και της αταβιστικής καταγγελίας που εξαντλείται σε χαρακτηρισμούς (και συχνότατα σε ύβρεις) φαίνεται ότι αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία.
Σε αντίθεση με την εικόνα που προσπαθούσε να δημιουργήσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ακραίο που θα ισοπεδώσει τα κοινωνικά δικαιώματα, οι πολίτες εισπράττουν την εικόνα ενός Πρωθυπουργού αποτελεσματικού, με κοινωνική ευαισθησία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, που δίνει προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην κοινωνική συνοχή και προχωράει σε μεταρρυθμίσεις που συντονίζουν τα βήματα της χώρας με αυτά του υπόλοιπου κόσμου.
Αυτό ακριβώς καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Σταθεροί ψηφοφόροι της ΝΔ, κεντρώοι κι ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς που για πρώτη φορά ψήφισε ΝΔ συνεχίζουν να στηρίζουν τον Κυρ.Μητσοτάκη. Η κυριαρχία του στο κέντρο είναι απόλυτη. Ακόμη και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και ο Πρωθυπουργός έχει πολύ υψηλά επίπεδα αποδοχής.
Είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που κυβέρνηση στο μέσο της θητείας της έχει τόσο θετική εικόνα.
Δημοσκοπήσεις Pulse
19 Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη μετεκλογική
- Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία – Προβάδισμα 17 μονάδων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (44%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (27%).
- Πρόθεση ψήφου – Προβάδισμα 13,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας (39,5%) σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (26%) στο σύνολο του δείγματος
2 Ιουνίου 2021, η νεότερη που έχει δημοσιευθεί
- Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία – Προβάδισμα 18 μονάδων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (43%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (25%).
- Πρόθεση ψήφου – Προβάδισμα 13 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας (36,5%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23,5%) στο σύνολο του δείγματος
- Η έρευνα σημειώνει ότι σε βάθος 10ετίας πρόκειται για την μοναδική φορά που ελληνική κυβέρνηση απολαμβάνει πλεονέκτημα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από δύο χρόνια θητείας:
- Τον Νοέμβριο του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ υστερούσε κατά 10,5 μονάδες της ΝΔ, τον Ιούλιο του 2014 η ΝΔ υπολειπόταν 3 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ και τον Δεκέμβριο του 2011 το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν 8,5 μονάδες πίσω από τη ΝΔ
Δημοσκοπήσεις Marc
8 Σεπτεμβρίου 2019
- Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 24,6 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 55,1% έναντι 30,5%
- Στήριξη και από άλλους πολιτικούς χώρους – Από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, το 75,2% ονομάζει τον Κ. Μητσοτάκη καταλληλότερο Πρωθυπουργό αντί να επιλέξει τον Αλέξη Τσίπρα ή την απάντηση «κανέναν ιδιαίτερα», ενώ το 85,3% χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης
- Πρόθεση ψήφου – Η ΝΔ προηγείται με 16,1 μονάδες -και συγκεκριμένα με 41,8% έναντι 25,7%- του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας μάλιστα τη διαφορά με την οποία είχε επικρατήσει στις εκλογές δύο μήνες νωρίτερα
27 Ιουνίου 2021
- Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχει προβάδισμα 27,6 μονάδων στην ερώτηση ποιος είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός, με 53,4% έναντι του 25,8% του Αλέξη Τσίπρα
- Πάνω από το 73% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ επιλέγει τον Κ. Μητσοτάκη ως τον καλύτερο Πρωθυπουργό. Σχεδόν ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, για την ακρίβεια το 19%, επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντί του Αλέξη Τσίπρα (το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7% τον Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή έχει σχεδόν τριπλασιαστεί)
- Δημοφιλία – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο μοναδικός αρχηγός με θετική αποτίμηση από τους πολίτες. Το 55,6% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για αυτόν. Για τον Αλέξη Τσίπρα οι θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις βρίσκονται στο 31,2%
- Πρόθεση ψήφου – Προβάδισμα 16,4 μονάδων για τη ΝΔ, με 37,6% έναντι 21,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ