Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας στην Επιτροπή της Βουλής, πραγματοποιήθηκε η πρώτη υβριδική Πολιτική Ακαδημία με κεντρική ομιλήτρια την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η ΟΝΝΕΔ, εστιάζοντας στην ενημέρωση των μελών και των στελεχών της εγκαινίασε ένα νέο τρόπο διεξαγωγής των Ακαδημιών με ταυτόχρονη φυσική παρουσία, αλλά και ψηφιακή συμμετοχή ενώ συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε ήταν ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Πολιτικής Ακαδημίας Γρηγόρης Μπεκατώρος.
Κατά την εναρκτήρια εισήγησή της, η Υφυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ για τη συνεχή πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ενεργό συμμετοχή τους στο δημόσιο διάλογο, ενώ αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων σε δομές παιδικής προστασίας, την καθιέρωση προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία με στόχο τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, τη δημιουργία ενός ενιαίου καθημερινού προγράμματος σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα προσφέρει στα βρέφη και τα νήπια την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων καθώς και την θεσμοθέτηση διαμερισμάτων αυτόνομης διαβίωσης που θα προσομοιάζουν συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος με σκοπό την ομαλή ένταξη των εφήβων που ζουν σε ιδρύματα. Τέλος, η Υφυπουργός δήλωσε: «Προχωρούμε σε ενέργειες που αφήνουν πίσω την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ενεργή κοινωνική πολιτική. Με δυναμικές μεταρρυθμίσεις η κοινωνία αλλάζει εικόνα. Την αλλάζουμε όλοι μαζί, με πράξεις ουσίας».
Κατά την έναρξη της συζήτησης το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την παρουσία της την Υφυπουργό, τόνισε τη σημασία της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών της Οργάνωσης σε θέματα της επικαιρότητας και δήλωσε: «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προωθείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο, που αποτυπώνουν την ισχυρή βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θωράκιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσα από την υλοποίηση δράσεων μέριμνας για το σύνολο των συμπολιτών μας. Για εμάς είναι ιδιαίτερη τιμή να βλέπουμε τις προτάσεις μας να υιοθετούνται από την κυβέρνηση και να γίνονται νόμοι του κράτους, αφού είχαμε υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για την παιδική προστασία και την εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης, καταθέτονταςπαράλληλα πρόταση αυστηροποίησης των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα αναφορικά με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων. Οι προτάσεις μας για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών αναφορικά με το αδίκημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων και αναφορικά με την θεσμοθέτηση της ισόβιας κάθειρξης στην περίπτωση του βιασμού ανηλίκων εντάχθηκαν αυτούσιες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτό δικαιώνει τις συνεχείς προσπάθειές μας να γινόμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία των πολιτών».
Στη συζήτηση συμμετείχαν δια ζώσης ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μαμουλής, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Νίκος Σιαδήμας, ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Αναστασόπουλος, ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Βασίλης Γακόπουλος, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια, ο Διευθυντής Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Φυτόπουλος, ο Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μιχάλης Νίκας, ο Διευθυντής Συντονισμού του Εκτελεστικού Γραφείου Γιώργος Καψιώχας, ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Εξωτερικού & Ελλήνων της Διασποράς Νίκος Θεοδωρόπουλος, η Υπεύθυνη Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χριστίνα Γιασκουλίδη και η Αν. Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου ΟΝΝΕΔ Στεφανία Κάκαρη.