Το βράδυ της 16ης Απριλίου αφίχθη στην Ουάσινγκτον η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, όπου σήμερα στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γεύμα εργασίας διάρκειας μίας ώρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, ενώ θα ακολουθήσει συνομιλία των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, παρουσία των δημοσιογράφων. Ωστόσο, δεν προβλέπεται κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Την ίδια στιγμή, το Politico αναλύει τη συνάντηση, εστιάζοντας τόσο στη σημασία της για τις σχέσεις ΗΠΑ–Ιταλίας, όσο και στις ενδοευρωπαϊκές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προσέγγιση των δύο ηγετών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του Politico:

Η Giorgia Meloni έχει επιτέλους την ευκαιρία να αποδείξει ότι άξιζε την προσπάθεια να γίνει φίλος με τον ασταθή κάτοικο του Λευκού Οίκου.Στην Ουάσιγκτον η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβάλει νέους δασμούς που θα προκαλούσαν ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη – και δυνητικά θανατηφόρο στους Ιταλούς εξαγωγείς.

Η προσωπική σχέση της Μελόνι με τον Τραμπ έχει προκαλέσει τα νεύρα σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ. Αλλά καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ αντιμετωπίζει έναν δυνητικά καταστροφικό εμπορικό πόλεμο, ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί της ταυτίζονται στην ιδέα ότι μπορεί να είναιη μόνη Ευρωπαία ηγέτιδα που ο Τραμπ είναι πρόθυμος να ακούσει.

Το απόθεμα της δεξιάς πολιτικού είναι υψηλό με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος την επαίνεσε μετά την επανεκλογή του πέρυσι ως «φανταστικό ηγέτη και πρόσωπο» πριν την προσκαλέσει στην ορκωμοσία του τον Ιανουάριο.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τρεις μήνες για να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς 20 τοις εκατό σε όλες τις εξαγωγές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού διέκοψε τους «αμοιβαίους» δασμούς που αποκάλυψε στις 2 Απριλίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να υπόκειται στον βασικό δασμό του Τραμπ 10%, συν εισφορές 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα.

Προηγούμενες προσπάθειες άλλων Ευρωπαίων ηγετών να επηρεάσουν τον πρόεδρο – μέσω κολακειών, απειλών ή υποσχέσεων να αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο – δεν έχουν καταλήξει πουθενά.

Μόλις μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, η ηγέτιδα της Ιταλίας θα επιστρέψει στη Ρώμη για να φιλοξενήσει τον αντιπρόεδρο JD Vance για επίσημη επίσκεψη. Ο Βανς, στην τελευταία του επίσκεψή του στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, ξεκίνησε μια ευρεία επίθεση εναντίον του ευρωπαϊκού μπλοκ, κατηγορώντας τους ηγέτες του ότι απέτυχαν να υποστηρίξουν την ελευθερία του λόγου ή να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

«Το να την ακούει (την Μελόνι) ο Τραμπ είναι πλεονέκτημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ένας Ιταλός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, τονίζοντας τις «ιδεολογικές συγγένειες της με τον κόσμο της αμερικανικής συντηρητικής δεξιάς πολιτικής».

Εν μέρει, οι ενέργειες της Meloni αντικατοπτρίζουν τον τρόμο της Ιταλίας με την προοπτική να χάσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί ως ασφάλιση έναντι του γαλλογερμανικού άξονα που κυριαρχεί στις υποθέσεις της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί ακόμα να λογικευτεί και ότι οι εμπορικές απειλές του είναι κάτι περισσότερο από μια γενναία διαπραγματευτική τακτική, σύμφωνα με δύο Ιταλούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη στάση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Η Μελόνι θέλει επίσης να δείξει ότι μπορεί να λάβει παραχωρήσεις από τον Τραμπ και ότι «αν είμαστε λιγότερο υστερικοί, μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ουάσιγκτον», είπε ένας από τους αξιωματούχους, αναγνωρίζοντας ότι η αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες είναι στο όριο αν αποτύχει.

Με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας με τις ΗΠΑ είναι το τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ — πίσω από τη Γερμανία και την Ιρλανδία. Οι κορυφαίες εξαγωγές της είναι μηχανήματα, φαρμακευτικά προϊόντα, οχήματα, μόδα και τρόφιμα και ποτά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Meloni δέχεται πιέσεις από Ιταλούς εξαγωγείς να τους γλιτώσει από τους δασμούς του Τραμπ.

Πετώντας... σόλο - Αμηχανία στην Ευρώπη

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιούν ότι στόχος του Τραμπ είναι να διχάσει τις χώρες της ΕΕ και να τις ωθήσει να διαπραγματευτούν διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για αυτούς, το ταξίδι της Meloni φαίνεται ιδιαίτερα ύποπτο, αφού απογοήτευσε τους Ευρωπαίους συμμάχους με την αθόρυβη αντίδρασή της στα σχέδια επανεξοπλισμού σε ολόκληρο το μπλοκ, καθώς ο Τραμπ άρχισε να αποσύρει την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας ενάντια στον τριετή πόλεμο της Ρωσίας.

Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Marc Ferracci αντέδρασε αλλεργικά την περασμένη εβδομάδα στην είδηση ​​ότι η Meloni κατευθυνόταν στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Όμως το Παρίσι φαίνεται ότι έκτοτε ηρέμησε και σταμάτησε να επικρίνει δημόσια την αποστολή της. Και η Μελόνι έχει ήδη έρθει σε επαφή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητήσουν το ταξίδι, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αριάννα Ποντέστα.

Η προσέγγιση

Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσέγγιση της Ιταλίας είναι χωρίς διαμάχη. Για μήνες, η κυβέρνηση της Μελόνι καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στον Τραμπ και τους δασμούς του.

Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ, και ακόμη και πριν ξεκινήσει τον εμπορικό του πόλεμο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε να κατευνάσει τον Τραμπ προσφέροντας να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Ο Ταγιάνι, του οποίου η αρμοδιότητα καλύπτει επίσης το εμπόριο, ήταν μεταξύ των πρώτων που προέτρεψε τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν τα αντίποινα κατά των δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο που επέβαλε ο Τραμπ στις 12 Μαρτίου.

Αν και οι ελπίδες είναι ελάχιστες ότι η Μελόνι μπορεί να επιστρέψει με μια συμφωνία, η Επιτροπή και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να την εκτιμήσουν ως ανιχνευτή «για να αισθανθεί το έδαφος και να θέσει τη βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Alberto Rizzi, πολιτικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Maroš Šefčovič ταξίδεψε στη Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για να υποβάλει την πρόταση των Βρυξελλών να μειώσουν τους βιομηχανικούς δασμούς στο μηδέν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι σύμμαχοι της Μελόνι είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να πετύχει περισσότερα από την επικεφαλής εμπορικό διαπραγματευτή του ευρωπαϊκού μπλοκ, η δουλειά του οποίου είναι να κάνει συμφωνίες για λογαριασμό των 27 χωρών-μελών της ένωσης.

«Η πολιτική, όπως και η ζωή, βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις», είπε ο Μάρκο Σκούρια, Ιταλός γερουσιαστής από το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι. «Είναι καλύτερα όταν μια τόσο περίπλοκη διαπραγμάτευση διεκπεραιώνεται από δύο άτομα που σέβονται ο ένας τον άλλον και μπορούν πιο εύκολα να φτάσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα – σε αντίθεση με τη φον ντερ Λάιεν».