Αισχρή επίθεση εξαπέλυσε η Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στον Ζοζέπ Μπορέλ. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του τελευταίου για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας, ο οποίος παρομοίωσε τη Ρωσία με αντλία βενζίνης.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο El Pais τόνισε ότι το Πεκίνο είναι ένας «πραγματικός γεωπολιτικός παίκτης» που δεν πρέπει να υποτιμάται ή να απομονώνεται, όπως αναφέρει το Russia Today.

«Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ αδύναμη από οικονομική άποψη λόγω της εξάρτησής της από τις εξαγωγές ενέργειας. Η Ρωσία είναι ένας οικονομικός νάνος, είναι σαν μια αντλία βενζίνης της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει μια ατομική βόμβα», δήλωσε ο Μπορέλ.

Παρ' όλα αυτά, ο διπλωμάτης υποστήριξε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ, επισημαίνοντας τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται πρακτικά «στα σύνορα της ΕΕ».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία παρομοιάζεται με αντλία βενζίνης. Το 2014, ο αείμνηστος γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ένα βενζινάδικο που μεταμφιέζεται σε χώρα», λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι παρά ένας εξαγωγέας ενέργειας.

«Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν είναι άνδρες ή γυναίκες θα ήταν καλύτερα να σιωπούν»

Η Μαρία Ζαχάροβα «σήκωσε το γάντι»:

«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να έχει μια τέτοια επιχείρηση. Πρώτον, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν είναι άνδρες ή γυναίκες θα ήταν καλύτερα να σιωπούν μέχρι την τελική αυτοπροσδιορισμό.

Δεύτερον, η ΕΕ είναι σαν ένα πτωχευμένο πρατήριο που χρεοκόπησε, αφού έπαψε να ανεφοδιάζεται με καύσιμα υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Τα καύσιμά μας είναι μαζί μας και τα πουλάμε κιόλας. Και οι επιχειρήσεις της ΕΕ έχουν ρέει στο εξωτερικό.

Τρίτον, όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, μόνο μία χώρα της ΕΕ τα διαθέτει. Οι υπόλοιπες δεν τα κατάφεραν ποτέ. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να είναι περήφανοι, οπότε βγαίνουν με θυμό. Όλα αυτά λοιπόν τα λέει ο Borrell από φθόνο και αδυναμία. »