Στο Ισραήλ γίνεται ήδη λόγος για πόλεμο στο βόρειο μέτωπο, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, στο Κάιρο. Δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για θύματα και το εύρος των καταστροφών. Σε 48ωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η χώρα, ενώ αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Ένας νεκρός καταγράφηκε στο Νότιο Λίβανο και μια γυναίκα τραυματιας στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, σε ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση των αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ», που συνέβη τον περασμένο μήνα από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού. Η προσκείμενη στο Ιράν, λιβανέζικη οργάνωση πρόσθεσε ότι έπληξε 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκτόξευσε περισσότερους από 320 πυραύλους Κατιούσα και έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το βόρειο Ισραήλ. Αναμλενεται το απόγευμα διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί προληπτικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, αφού εντόπισε προετοιμασίες για επιθέσεις «μεγάλης κλίμακας» και απέτρεψε μεγάλο μερος των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

«Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, ο (ισραηλινός στρατός) πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στο Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, τομέα που γειτονεύει με τον Λίβανο.

Έχει ενεργοποιηθεί η αεράμυνα του Ισραήλ, το επονομαζόμενο «Iron Dome», το οποίο κατέρριψε πλήθος ρουκετών, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νετανιάχου:«Όποιος μας κάνει κακό-του κάνουμε κακό»

Στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του, σε αντίποινα για τον θάνατο ανώτερου στελέχους του σιιτικού κινήματος στα τέλη του περασμένου μήνα σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προχώρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.