Ακριβώς 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη αριθμεί πλέον η κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να επιλέξουν σε ποια εκλογική περιφέρεια θα πολιτευτούν στις επόμενες εθνικές εκλογές και να ξεκινήσουν σταδιακά να οργανώνουν το πολιτικό τους γραφείο. Οι περισσότεροι έχουν ήδη κατασταλάξει, υπάρχουν και αρκετοί ωστόσο που δεν έχουν αποφασίσει όχι μόνο την εκλογική τους περιφέρεια, αλλά ούτε καν αν θα δοκιμαστούν τελικά με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Το περιθώριο που έχουν, ωστόσο, αρχίζει να στενεύει, καθώς απομένουν πια το πολύ 20 μήνες μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

του Κώστα Παπαχλιμίντζου
Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενθαρρύνει τους περισσότερους εξ αυτών να διεκδικήσουν τον σταυρό, τόσο για την επιβεβαίωση στην κάλπη των επιλογών του σε υπουργικούς θώκους όσο και για την ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Στυλιανίδης, που ορκίστηκε υπουργός Πολιτικής Προστασίας, δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, καθώς ήταν άλλα τα κριτήρια και το σκεπτικό της επιλογής του, δηλαδή να δημιουργήσει μια σύγχρονη και λειτουργική δομή πολιτικής προστασίας. Ούτε ο νέος υφυπουργός (με καταγωγή από τα Χανιά) Ευάγγελος Τουρνάς φαίνεται προς το παρόν να πολιτεύεται. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια γειτονιά της πρωτεύουσας, ενώ ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος δεν προτίθεται να πολιτευτεί. Σίγουρη είναι επίσης η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Ενα από τα νέα μέλη της κυβέρνησης, ο επίσης εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, φέρεται να κατευθύνεται προς την Α’ Θεσσαλονίκης, από όπου έλκει την καταγωγή του. Πρόωρη είναι ακόμα κάποια εκτίμηση για τον Ακη Σκέρτσο και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, που «κοιτάνε» ωστόσο προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, δείχνει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου ο πολυπληθέστερος δήμος είναι η Καλλιθέα, από όπου και προέρχεται. Εκεί, μάλιστα, είναι αντιδήμαρχος ο αδελφός του. Για τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, υπάρχει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη μονοεδρική της Φωκίδας, από όπου κατάγεται. Τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι έχει δυναμική, αλλά ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, «ζυγίζει» την υποψηφιότητά του στη γενέτειρά του,, Καβάλα, χωρίς να έχει «κλειδώσει» κάτι προς το παρόν. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη -και πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας-, Λευτέρης Οικονόμου, δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να πολιτευθεί. Στον Νότιο Τομέα Αθηνών φέρεται να προσανατολίζεται ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έχει μια ισχυρή εκλογική βάση ως επί σειράν ετών δήμαρχος Βύρωνα. Ο ίδιος, ωστόσο, σε δημόσιες δηλώσεις του πριν από έναν μήνα είχε πει: «Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου».

Τρεις εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς έχει το υπουργείο Εργασίας. Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου δεν δείχνει τη βούληση να πολιτευτεί, ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της Α’ Πειραιά, τόπο καταγωγής της, αλλά και της Β’ Πειραιά και μετράει τις δυνάμεις της. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Πειραιά ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας φαίνεται ότι θα είναι υποψήφια η Μαρία Συρεγγέλα, αν τελικά κατέβει για πρώτη φορά στις εκλογές.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει υπάρξει υποψήφια δύο φορές με τη Νέα Δημοκρατία, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές με ίο ψηφοδέλτιο Επικράτειας, σε μη εκλόγιμη θέση. Η υπουργοποίησή της ανοίγει τον δρόμο για να διεκδικήσει σταυρό, στην Α’ Αθηνών ή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Στο υπουργείο Πολιτισμού, τόσο η υπουργός Λίνα Μενδώνη όσο και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Η κ. Μενδώνη δεν έχει εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του κ. Γιατρομανωλάκη στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2015 υπήρξε υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια με το Ποτάμι και βγήκε δεύτερος, πίσω από τον Σπύρο Λυκούδη, με κάτι λιγότερο από 5.000 σταυρούς.

Στην Ευρυτανία, τόπο καταγωγής της, ενδέχεται να πολιτευτεί η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Από τους δύο υπουργούς που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι πιθανό να συμπεριληφθεί ξανά σε αυτό, αν και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της Α’ Πειραιά, στην πόλη δηλαδή όπου έχει μεγαλώσει.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ήδη αποφασίσει να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών και αξιοποίησε το διάστημα που ήταν εκτός Υπουργικού Συμβουλίου για να κάνει τις πρώτες του κινήσεις στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Ο δε προκάτοχός του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φέρεται να έχει επιλέξει τον Δυτικό Τομέα Αθηνών ως εκλογική του περιφέρεια, χωρίς πάντως να αποκλείεται και ο Νότιος. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, αναμένεται να αποσυρθεί από την πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους υπολογισμούς τους για την κάθοδο στην πολιτική και την επιλογή εκλογικής περιφέρειας, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί λαμβάνουν υπόψη τους και δύο νέα δεδομένα.

Κατά πρώτον, την πρόσφατη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με την οποία οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15, ώστε να εκλέγονται και τρεις από τον απόδημο Ελληνισμό.

Οι τρεις αυτές έδρες αφαιρούνται όμως από τις εκλογικές περιφέρειες της Αχαΐας, της Α’ Αθηνών και του Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου η μάχη, συνεπώς, γίνεται πιο σκληρή.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το αποτέλεσμα της επερχόμενης απογραφής του πληθυσμού, έπειτα από την οποία μπορεί να προκύψουν αλλαγές στην κατανομή εδρών. Η Α’ Αθηνών, για παράδειγμα, ενδέχεται να χάσει κι άλλη έδρα λόγω μείωσης του εκλογικού της σώματος.
Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά” (11/9/2021)