Διπλωματική “παγίδα” στην Ελλάδα επιχείρησε να στήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης η οποία έχει υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο. Τα όσα εξελίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Τρίπολης με τον υπουργό Εξωτερικών δείχνουν αφενός τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης σε συνεργασία με την τουρκικής πλευράς αφετέρου αποκαλύπτει την προσπάθεια κι τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Η παγίδα που επιχειρήθηκε να στηθεί ήταν στη λογική να υπάρξει μια κοινή εμφάνιση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την υπουργό Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης. Του προσώπου δηλαδή που εκπροσώπησε την Λιβύη στην υπογραφή τη συμφωνία για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες με την Τουρκία
Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην Τουρκική πλευρά να υποστηρίξει και διεθνώς ότι η ελληνική πλευρά συναντάται με την υπηρεσιακή κυβέρνηση που υπέγραψε τη συμφωνία και ώς εκ τούτου αποδέχεται και τις πράξεις αυτής. Πράξεις που εδράζονται στο επίσης Τουρκολιβυκό παράνομο μνημόνιο. Μια φωτογραφία του Νίκου Δένδια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης θα ήταν αρκετή, όπως και το ενδεχόμενο να παραβρεθεί η υπουργός εξωτερικών στην συνάντησή του με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Λιβύης είχε ταχθεί κατά της πρόσφατης συμφωνίας και αυτός είναι και ο λόγος που ο Νίκος Δένδιας αποδέχθηκε το αίτημα της συνάντησης, υπό προυποθέσεις και σαφείς όρους.
Η άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών και της ελληνικής πλευράς συνολικά απέτρεψε μια παγίδα που δείχνει να στήθηκε με βασικό γνώμονα τον εγκλωβισμό της χώρας σε μια διαδικασία που θα άνοιγε από την τουρκική πλευρά εκ νέου το θέμα της νομιμότητας των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Λιβύη την ώρα μάλιστα που ΕΕ και ΗΠΑ καλούν τις χώρες που εμπλέκονται με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων (βλέπε Ρωσία και Τουρκία) να αποχωρήσουν ώστε να προχωρήσει και η διαδικασία εκλογής νέας νέας νόμιμης κυβέρνησης.
Ενδεικτική της στάσης της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης είναι το γεγονός πως αρνήθηκε την έγκριση το σχεδίου πτήσης του ελληνικού αεροσκάφους προς Βεγγάζη με αποτέλεσμα να κινηθε΄μέσως FIR Μάλτας
Πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Λιβύη αλλά στη Βεγγάζη προκειμένου να έχει επαφές και συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με Λίβυους αξιωματούχους. Παράλληλα στο πρόγραμμα του προβλεπόταν και παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του κορονοϊού COVID-19.
Επίσης, κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο κ. Δένδιας προβλέπεται να παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του λιμένα της Βεγγάζης. Ο λιμένας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Οι συζητήσεις του Έλληνα υπουργού με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.
Η βουλή των αντιπροσώπων της Λιβύης που εδρεύει στην Βεγγάζη έχει καταγγείλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες όπως και το τουρκολιβυκό σύμφωνα με τον οποίο καταρτίστηκε η παράνομη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Μάλιστα το έχει χαρακτηρισει παράνομο όπως άλλωστε και όλες οι χώρες της ΕΕ καθώς και οι ΗΠΑ που δεν αναγνωρίζουν τη δυνατότητα στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να συνάπτει συμβάσεις μακροχρόνιες που δημιουργούν ζητήματα με τρίτες χώρες.
Το τηλεφώνημα του προέδρου της Λιβύης
Μια ημέρα όμως πριν την αναχώρηση Δένδια για Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη, ο οποίος ζήτησε να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικων τέθηκε ως όρος να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος. Ειδικά από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύη και αυτο για να μην υπάρξει διπλωματική εκμετάλλευση ειδικά από την Τουρκία.
Με τους όρους να γίνονται αποδεκτοί το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο μόνο που εκεί τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς. Όταν ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε και αφού υπήρξε επικοινωνία του με την Ελλάδα η πόρτα δεν του αεροσκάφους δεν άνοιξε ποτέ.
Το αεροπλάνο ετοιμάστηκε για αναχώρηση και είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση της Τρίπολης επιχείρησε να δημιουργήσει πρόβλημα στο ταξίδι προς Βεγγάζη με αποτέλεσμα το ελληνικό αεροσκάφος να κινηθεί διά του FIR Μάλτας ωστε να υλοποιηθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βεγγάζη.
Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τρίπολη αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε
«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», τονίζει.