Ο υπουργός Επικρατείας ,Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στην Νιόν της Ελβετίας με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ταξιδέψει στην Αθήνα άμεσα. Στη συνάντηση μάλιστα ήταν παρόντες ο διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, Ζόραν Λάκοβιτς και ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης.
Αίτημα για ποδοσφαιρικό μνημόνιο με την «ομπρέλα» της FIFA
Σήμερα Τρίτη 4/2 ο κ.Γεραπετρίτης ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει την πιο κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ποδοσφαίρου. Με την FIFA, όπου από εκεί περιμένει τα πιο σπουδαία νέα για να προχωρήσει και να υλοποιήσει το ποδοσφαιρικό μνημόνιο που αποφασίστηκε. Εκεί θα αναλύσει στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία τα δεδομένα και την κατάσταση και θα ζητήσει την παροχή τεχνικής βοήθειας για την επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό μέσω της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής που θα αναλάβει τη διοίκηση του ποδοσφαίρου, αντί της διοίκησης της ΕΠΟ. Η συνάντηση του κ.Γεραπετρίτη θα γίνει μάλιστα και με τον ίδιο τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, ο οποίος επίσης θα προσκληθεί στην Αθήνα για συνάντηση με τον Κυριάκου Μητσοτάκη το προσεχές διάστημα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, χθες απαντώντας από τη Βουδαπέστη σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου της ΕΡΤ, σχετικά με την θέση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στις πρωτοβουλίες κυβερνήσεων στο να εμπλακούν στα του ποδοσφαίρου των χωρών τους, ανέφερε: «Για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις κυβερνήσεις». «Οι κυβερνήσεις κατανοούν τον παιδευτικό χαρακτήρα που έχει το ποδόσφαιρο για τις κοινωνίες. Πρέπει να μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, ώστε να προσπαθήσουμε να διώξουμε, ιδιαίτερα από το ποδόσφαιρο, όποιον επιχειρεί να κάνει κάτι παράνομο και αντίθετο με τους κανόνες» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της FIFA.
Ο Τζάνι Ινφαντίνο σαφώς και γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Το 2015 ως Γενικός Γραμματέας της UEFΑ είχε έρθει ξανά στην Αθήνα. Ο γεννημένος στην Ελβετία, Ιταλός παράγοντας είχε αντιμετωπίσει την απόπειρα επέμβασης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είχε τονίσει ο ίδιος τότε σε συνέντευξη του στο «gazzetta» τότε ήταν ότι ήθελε να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ζητούν την βοήθεια των Διεθνών Συνομοσπονδιών προτού παρέμβουν. «Μακάρι η Ελληνική Κυβέρνηση να μας είχε συμβουλευτεί προτού αρχίσει την διαδικασία για την πρόταση νέας νομοθεσίας, γιατί θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί προκειμένου να βρούμε μια λύση στο πλαίσιο του καταστατικού και με την κατάλληλη νομοθεσία» είπε δηλώσει προ πέντε ετών ο ίδιος. Κάτι που βοηθά την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνεργασία με UEFA-FIFA για τις αλλαγές που θέλει να προχωρήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αντιδρά η ΕΠΟ
Σαφώς και δεν είναι εύκολη διαδικασία να πειστεί μια Διεθνής Συνομοσπονδία να ακυρώσει την τοπική Ομοσπονδία της. Ενώ ήδη το 2016 είχε τοποθετήσει ξανά Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Ιωάννη Δρόσο. Και τώρα καλείται να το κάνει ξανά μάλιστα σε χρονιά εκλογών στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθώς έχουν προγραμματιστεί αυτές για τις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Πάντως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις εντός της Ομοσπονδίας, μετά την χθεσινή συνεδρίαση όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση του προέδρου Βαγγέλη Γραμμένου με την UEFA για να μην παραβιαστεί το αυτοδιοίκητο.