Την επέκτασή του στην Ελλάδα προετοιμάζει ο αμερικανικός κολοσσός του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος. Τα projects που εξετάζει η εταιρεία στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, αλλά και στο Θριάσιο.
Με ένα διπλό επενδυτικό «χτύπημα» που θα φέρει νέα δυναμική στην επιχειρηματικότητα σχεδιάζει την επέκτασή της στην Ελλάδα η Amazon την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ραντάρ του αμερικανικού κολοσσού βρίσκονται η επέκταση των υπηρεσιών cloud μέσω της Amazon Web Services, η «Πολιτεία Καινοτομίας», η οποία θα δημιουργηθεί στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και η ανάπτυξη κέντρου logistics στο Θριάσιο. Στόχος της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της, στην Ελλάδα.
Καταλυτικό ρόλο στην πρόθεση της Amazon να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα μας παίζει η γεωστρατηγική θέση της, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη επενδύσεων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών παγκοσμίως. Αλλωστε, το ισχυρό ενδιαφέρον της Amazon να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, που πλέον φαίνεται ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε βάθος χρόνου σε τεχνολογικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια, με τους επικεφαλής της πολυεθνικού κολοσσού να βολιδοσκοπούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να πραγματοποιούν επαφές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο τεχνολογικός τομέας και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες cloud, που χρησιμοποιούν ήδη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, στόχος του οποίου είναι η παγκόσμια επέκταση της Amazon στο άμεσο μέλλον. Και μπορεί η Amazon να είναι ευρέως γνωστή για το εμπορικό της τμήμα, ωστόσο η Amazon Web Services (AWS) αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην παροχή λύσεων και υπηρεσιών cloud, αφού κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς παγκοσμίως και έχει παρουσία, μεταξύ άλλων, στη Στοκχόλμη, στην Ιρλανδία, στο Λονδίνο και στο Παρίσι.
Η πολυεθνική εταιρεία, με έδρα το Σιάτλ, έχει ήδη συστήσει την ελληνική θυγατρική της με την επωνυμία «Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη A.E.»., τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στη λεωφόρο Κηφισίας 280 στο Χαλάνδρι. Ως διαχειριστής-σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας είναι καταγεγραμμενος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ο γενικός διευθυντής της AWS στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής), Τόνι βαν ντε Μπέργκε.
Ενδεικτικό των προθέσεων του τεχνολογικού κολοσσού σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι στις 27 Φεβρουάριου του 2020 πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρείας, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο να φτάσει στα 2,964 εκατ. ευρώ, από τα 50.000 ευρώ που ήταν όταν ιδρύθηκε.
Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η AWS είχε ανακοινώσει τη λειτουργία του Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, ενσωματώνοντας την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυό της. Με βάση τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, παρέχονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βελτιώνοντας περισσότερο από 50% για τους κσταναλωτές την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση σε online υπηρεσίες και περιεχόμενο. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, υψηλόβαθμα στελέχη της AWS συναντήθηκαν με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων και των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας, με απώτερο σκοπό την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας.
Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της Amazon στην Ελλάδα, οι επικεφαλής της εταιρείας έχουν εκφράσει στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεύθυνο για την Ερευνα και την Τεχνολογία, Χρίστο Δήμα, την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο μεγαλεπήβολο project που κυοφορείται για την ανάπτυξη της «Πολιτείας Καινοτομίας».
To project -ο διαγωνισμός για το οποίο αναμένεται προσεχώς- αφορά επί της ουσίας ένα τεχνολογικό πάρκο, στο οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα φιλοξενηθούν ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και τμήματα Ερευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών. Το πάρκο θα αναπτυχθεί στην έκταση των 18 στρεμμάτων του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, που βρίσκεται επί της Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, και εκτιμάται ότι θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αφού θα αποτελέσει έναν οργανισμό παραγωγής καινοτομίας που θα συνδέει την έρευνα με το επιχειρείν.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες θέλουν την Amazon το τελευταίο χρονικό διάστημα να εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει εγκαταστάσεις logistics στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η δημοφιλής πλατφόρμα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, κάνουν λόγο για ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής στην περιοχή του Θριασίου στην Αττική, χάρη στην εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά και σε μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας.
Η προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Αλλωστε, η πανδημία του κορωνοϊού και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει, με την τηλεργασία να καθιερώνεται και την τηλεκπαίδευση να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα, αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, η προσέλκυση των κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα στη χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επιστροφή υψηλά καταρτισμένων Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό, έναν από τους κεντρικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.
της Εύας Δ. Οικονομάκη από την Real News