«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως αν εντός της εβδομάδας δεν βρεθεί λύση με τους ιδιώτες ιατρούς την επόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο επιστράτευσης.
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι εντός των ημερών θα συνεδριάσει η Επιτροπή προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουμε στην λήψη περαιτέρω μέτρων.
Διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί δεν θα αφορά την κανονικότητα των εμβολιασμένων.
«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».
Σε ερώτηση για το εάν έχουν πέσει στο «τραπέζι» ειδικά μέτρα για τα σουπερμάρκετ, εξήγησε πως η συζήτηση είναι πιο γενική, δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.
Στο τραπέζι η επίταξη
Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός.
Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση, είπε ο κ. Πλεύρης.
Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους, ο κ. Πλεύρης έδωσε διευκρινίσεις «κατά της παραπαληροφόρησης», όπως είπε. Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα.
Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί. Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα, είπε ο Θάνος Πλεύρης.
«Σημαντικό στην Ελλάδα να παράγουμε φάρμακα υψηλής τεχνολογίας»
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατάφερε να στηρίξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και μεγάλα νοσοκομεία στη Γαλλία και τη Γερμανία γιατί είχαν απουσία πρώτων υλών επειδή είχαν μεταφέρει τα δικά τους εργοστάσια στην Ασία, είπε ο υπουργός Υγείας.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες, μέχρι αργά το βράδυ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της Β. Ελλάδας., διερευνήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Από την πλευρά του Υπουργείου τονίστηκε η σημασία της συνδρομής των γιατρών στο σύστημα, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Παθολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.
Το Υπουργείο έχει θεσπίσει κίνητρα για τους γιατρούς που θα στηρίξουν το σύστημα, συμβάλλοντας στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα όλων των ασθενών, covid και non covid.
Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εντός των προσεχών ημερών.
Εκκλήσεις ΠΙΣ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα, προθεσμία μέχρι και το Σαββατοκύριακο έδωσε το υπουργείο Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς να προσέλθουν εθελοντικά προκειμένου να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία των περιοχών που δέχονται πιέσεις, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid, κι εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε επιτάξεις.
Όπως ανάφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Το υπουργείο έδωσε προθεσμία μέχρι το Σαββατοκύριακο προκειμένου να υπάρξει εθελοντική προσέλευση των ιδιωτών γιατρών με τους όρους της σύμβασης των 2000 ευρώ τον μήνα ή των 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία. Υπάρχει δυνατότητα part-time απασχόλησης με 1000 ευρώ. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει μία εφημερία, αλλά οι ανάγκες δεν καλύπτονται έτσι. Σε περίπτωση που γίνει επίταξη, αυτοί που θα επιταχθούν να παίρνουν τον μισθό του επιμελητή Β’. Εμείς προσπαθούμε, όπως κάναμε και πέρσι, να δώσουμε ονόματα γιατρών παθολόγων και πνευμονολόγων που θα ανταποκριθούν», σημείωσε ο κ. Νίτσας, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας για το θέμα της επίταξης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ήδη απευθύνει εκκλήσεις στα μέλη του να στηρίξουν στο σύστημα υγείας, στέλνοντας μηνύματα με email και sms, ενώ έκκληση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από το βήμα ιατρικού συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί ότι, σήμερα, στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 991 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid (537 στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ και 454 στης 4ης ΥΠΕ), 95 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (48 στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ και 47 στης 4ης ΥΠΕ) και 164 στις ΜΕΘ (94 στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ και 70 στης 4ης).