Με το σχέδιο υποστήριξης των εφημεριών τα ράντζα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην ίδια ανάρτηση του ο κ. Πλεύρης αναφέρει: "Η χθεσινή δύσκολη εφημερία ξεπέρασε τις 2.300 προσελεύσεις στην Αττική. Εφημερία Ευαγγελισμού με 870 προσελεύσεις και 0 ράντζα και Αττικού με 1001 προσελεύσεις και 12 ράντζα που απορροφούνται άμεσα".

Πώς λειτουργεί το σχέδιο για τις εφημερίες σε 4 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας

«Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο συνολικά αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα στις εφημερίες σε όλη την Αθήνα, γύρω στις 50 με 70» ανέφερε  μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, καθιστώντας σαφές ότι τα ράντζα αποτελούν ένα διαχρονικό θέμα.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι το σχέδιο «πρόκειται για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς», καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική.

«Αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν 30 ράντζα, ο ασθενής αυτός λαμβάνει μία θεραπεία που τη λαμβάνει και την πληρώνει το κράτος. Πόσο προτιμότερο είναι αυτή τη θεραπεία να την λαμβάνει σε μία ιδιωτική δομή με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ θα πλήρωνε είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική δομή;» τόνισε.

Επιπλέον επισήμανε ότι «το σημαντικό είναι ότι όταν πια λήγει η εφημερία, ο κόσμος αυτός δεν πάει σε δωμάτια. Άρα στη λήξη της εφημερίας η κάθε επικουρική δομή, είτε δημόσια είτε ιδιωτική που θα στηρίζει τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, θα λαμβάνει με μεταφορά από τα ασθενοφόρα τους πολίτες, που είναι εκείνη τη στιγμή στα ΤΕΠ και θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Η διαλογή, λοιπόν, θα γίνεται στο μεγάλο το δημόσιο νοσοκομείο των ασθενών και θα στέλνουν αναλόγως της βαρύτητας των περιστατικών. Στο ΝΜΤΣ που εφαρμόστηκε, καθώς το σχέδιο άρχισε από τον Ευαγγελισμό, ήταν σημαντικό γιατί η τελευταία εφημερίδα είχε μηδενικά ράντζα, αλλά και οι προηγούμενες εκεί που ο Ευαγγελισμός ήταν στα 70 με 80 ράντζα, πήγε στα 20-25».

Αναφορικά με το «Αττικόν» τόνισε ότι η λύση σε βάθος χρόνου είναι ότι σε περίπου σε 9-10 μήνες, ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός ανάπτυξης 52 επιπλέον κλινών.

«Άρα, το “Αττικόν” σε βάθος χρόνου λύνει το πρόβλημά του. Έως τότε τι γίνεται; Η έντασή μας είναι κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Άρα αυτή η συνεργασία θέλουμε να ξεκινήσει τώρα που είναι στην έξαρσή της αλλά πραγματικά πιστεύω ότι αν λειτουργήσει θα μπορούσε να υπάρχει σε μόνιμη βάση όταν το χρειαζόμαστε» υπογράμμισε.

«Για παράδειγμα οι παιδιατρικές ιώσεις είχαν έξαρση, η συνδρομή των επικουρικών δομών κατά την εκτίμησή μας θα είναι μια μόνιμη βάση όταν έχουμε έκτακτες συνθήκες, όπως τώρα. Τους δύο τρεις μήνες που έχεις παραπάνω πίεση πρέπει να ενεργοποιείς όλες τις δυνάμεις. Αυτό κάνουμε τώρα και σε συνδυασμό με τις προκηρύξεις» συμπλήρωσε.