Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους Δημάρχους Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, παρουσία της υφυπουργού Σέβης Βολουδάκη και του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Δημήτρη Γλυμή. Κατά τη συζήτηση, διευκρινίστηκε πως η κατασκευή της νέας δομής δεν θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να καλύψει τις ανάγκες της θερινής περιόδου.

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, θα γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός», απορρίπτοντας σενάρια μονομερών ενεργειών. Τόνισε επίσης τη σημασία της αξιοποίησης της πρότασης του Περιφερειάρχη, η οποία προβλέπει τη λειτουργία τριών προσωρινών χώρων φιλοξενίας, έναν σε κάθε νομό της Κρήτης, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα που είχαν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο υπουργός ζήτησε από τους δημάρχους να του υποδείξουν κατάλληλους χώρους και συζητήθηκαν οι όροι και ο τρόπος λειτουργίας τους, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο θα στηρίξει οικονομικά τις υποδομές αυτές.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι για το διάστημα αναστολής της διαδικασίας ασύλου, έχουν ήδη προβλεφθεί θέσεις σε ΠΡΟΚΕΚΑ της Ελληνικής Αστυνομίας ή σε προσωρινές δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την κράτηση των νεοαφιχθέντων.

Εκτίμησε ότι «στην πλειονότητά τους οι αφιχθέντες δεν θα επιβαρύνουν την Κρήτη», σημειώνοντας ωστόσο πως οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας είναι απαραίτητοι, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν απευθείας ροές προς το νησί.