Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Ο δημοσκόπος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, Κώστας Πουλάκης αγωνίζεται να βρει άκρη με τα νούμερα, πλην όμως φευ. Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία της Κουμουνδούρου γιατί, παρά το θέμα των παρακολουθήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ανακάμπτει.

Η διαφορά παραμένει στις 7 και 8 μονάδες ή και παραπάνω και μάλλον θα πρέπει να γίνει κάποιο θαύμα για να αντιστραφεί το κλίμα και πολύ περισσότερο να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση στις εκλογές, όπως έχει θέσει στόχο ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Είναι δε εντυπωσιακό ότι δεν απέδωσε ούτε το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος στη ΔΕΘ –αν ρωτήσει κάποιος τον απλό πολίτη, το αγνοεί– ούτε τα νέα πρόσωπα μετά το Συνέδριο, ούτε άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το διάστημα αυτό η Κουμουνδούρου.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μετρήσεις, απασχολούν ιδιαίτερα την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το μόνο ίσως θετικό για αυτήν είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, και μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησής του, όχι απλώς δεν κερδίζει, αλλά και εμφανίζει μικρά μεν, πτωτική πορεία δε. Ο Αλέξης Τσίπρας, βεβαίως, δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί από το εσωτερικό του κόμματός του, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Μετά γαία πυρί μιχθήτω…

Η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών, που αν είναι μια ήττα σαν αυτήν που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα, όλα τα ενδεχόμενα για τις πρωτοβουλίες της είναι ανοιχτά.

Αλλοι δημοσκοπικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η διαφορά αυτή θα μπορούσε να είχε μειωθεί, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφάνιζε αρνητικό πρόσωπο απέναντι στην αγορά και τις επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας για το κόμμα του μια παλαιού τύπου αριστερή-κρατική αντίληψη που δεν συνάδει με τα δεδομένα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και «τρομάζει» επιχειρηματίες και opinion makers.

Αν δούμε μια τελευταία μέτρηση –όλες περίπου ίδια βγάζουν– για παράδειγμα της Opinion Poll, στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 44,6% και ο Αλέξης Τσίπρας έπεται με 25,3%. Στο κυρίαρχο θέμα της ενεργειακής κρίσης, η επιδότηση με 1,9 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο για τους λογαριασμούς της ενέργειας αξιολογείται θετικά από το 35,9%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 60,1%. Ωστόσο, από τη συνολική αξιολόγηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση όλους τους τελευταίους μήνες για την ακρίβεια και τη στήριξη της κοινωνίας προκύπτει ότι το 50% τα αξιολογεί θετικά, με το 49,2% να τα αξιολογεί αρνητικά.

 

Παιχνίδι χαμένο από τα αποδυτήρια

Το πρόβλημα για την αντιπολίτευση είναι ότι στην ερώτηση αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις, θετικά απαντά το 21,4%, με το 71,7% να έχει αντίθετη άποψη. Ανθρακες λοιπόν ο θησαυρός για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 31,4% του ΣΥΡΙΖΑ δίνει αρνητική απάντηση, ενώ στο ΠΑΣΟΚ το 10,3% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα, με το 83,9% να απαντά αρνητικά. Επίσης, το 47,2% πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το 22,5% να επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και το 22,9% τον κανέναν, ενώ στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ασθενέστερων οι αντίστοιχες επιδόσεις είναι 39,8%, 35,2% και 22,7%, αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται 44,6% έναντι 25,3% του Αλέξη Τσίπρα, με το 27,7% να επιλέγει τον κανέναν. Στη ΝΔ οι επιλογές είναι 84,4%, 3,6%, 10,8%. Στον ΣΥΡΙΖΑ 14,7%, 69,9% και 13,7%, στο δε ΠΑΣΟΚ 62,3%, 13% και 20,3%.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθούν πολλά στο επίπεδο των συσχετισμών. Ετσι όμως όπως πάει το παιχνίδι για τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι αυτό έχει χαθεί από τα αποδυτήρια. Για την ώρα, λένε στα στελέχη να υποστηρίζουν ότι οι δημοσκόποι κάνουν έρευνες στα σταθερά τηλέφωνα και όχι στα κινητά. Απόγνωση…