Πώς διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο για τους πλειστηριασμούς και τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου; Σε αυτό καθώς και σε άλλα ερωτήματα τηλεθεατών απάντησε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 η δικηγόρος Άννα Κορσάνου.
- Τι ισχύει σήμερα με τους πλειστηριασμούς; Οι πληττόμενες ομάδες προστατεύονται;
Οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται έως τις 15 Μαρτίου. Δυστυχώς υπάρχουν πληροφορίες για περιπτώσεις που ενώ ο δανειολήπτης θέλει να κάνει ρύθμιση, προσφέρει ένα σεβαστό ποσό εφάπαξ για να διακοπεί η διαδικασία πλειστηριασμού, καθώς και προτάσεις για ρύθμιση του χρέους του, όμως οι Εταιρίες Διαχείρισης δεν ακούνε τίποτα και εξωθούν το ακίνητο σε πλειστηριασμό.
- Ο Πτωχευτικός Νόμος πότε θα ισχύσει;
Ήδη ο Πτωχευτικός Κώδικας εφαρμόζεται ήδη από 1ης Μαρτίου για νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν περιουσία πάνω από 350.000 ευρώ. Για όλους τους άλλους η εφαρμογή του θα αρχίσει την 1η Ιουνίου. Από την ημερομηνία αυτή απελευθερώνονται όλα και θα αλλάξει τελείως το τοπίο.
Πάντως, από 1ης Ιουνίου μαζί με τον Πτωχευτικό Κώδικα θα ξεκινήσει και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τις 240 δόσεις. Θα μπορεί δηλαδή ένας δανειολήπτης να μπει στην πλατφόρμα και να ρυθμίσει τα χρέη του έως 240 δόσεις.
- Ποια είναι η τακτική των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και ποιος ο ρόλος των εταιρειών αυτών;
Οι εταιρίες διαχείρισης υπάρχουν γιατί η πλειοψηφία των δανείων έχουν τιτλοποιηθεί. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει πολλοί δανειολήπτες. Θεωρούν ότι ακόμα χρωστάνε στις τράπεζες από τις οποίες είχαν πάρει τα δάνεια. Δεν είναι όμως έτσι. Τα δάνεια έχουν «σπάσει». Πηγαίνει πχ ένας δανειολήπτης στην τράπεζα για να κάνει ρύθμιση και η τράπεζα του λέει: Το δάνειό σου έχει «σπάσει» και τώρα χρωστάς αυτό το κομμάτι στο Α fund, αυτό το κομμάτι στο Β fund, αυτό το κομμάτι στο Γ fund. Τώρα το δάνειό σου το διαχειρίζεται η Εταιρία Διαχείρισης και πρέπει να μιλήσεις με άλλον για το ένα fund, με άλλον για το άλλο fund, άλλη εταιρία έχει το τρίτο fund.
- Αν πάει στην τράπεζα ένας δανειολήπτης για να κάνει ρύθμιση θα βγάλει άκρη;
Αν έχει πίστη και υπομονή θα βγάλει άκρη. Θα πάει όλα τα οικονομικά έγγραφα που θα του ζητηθούν και η Εταιρία Διαχείρισης θα του κάνει μια πρόταση. Έχει δικαίωμα να κάνει κι αυτός αντιπρόταση, αλλά η διαπραγμάτευση με τις Εταιρίες Διαχείρησης δεν είναι ισότιμη, ότι πει η εταιρία είναι take it or leave it. Η Εταιρία Διαχείρισης πχ θα βγάλει μια δόση για το δάνειο που πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης κι αυτή είναι, μπορεί δεν μπορεί να την πληρώσει. Δεν γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση.
- Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας και τι προσδοκίες μπορούν να έχουν οι δανειολήπτες;
Ο Κώδικάς Δεοντολογίας προβλέπει μια σειρά από βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επικοινωνία με τον δανειολήπτη και τη ρύθμιση του δανείου του. Παίρνει υπόψιν της και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει ο δανειολήπτης σε εφορία, ταμεία κλπ και του κάνει μια πρόταση, του βγάζει μια δόση για το δάνειό του. Ο δανειολήπτης μπορεί να κάνει αντιπρόταση, αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Εταιρία.
Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, φυσικά και να κάνει διαπραγμάτευση ο δανειολήπτης κι ο Θεός βοηθός. Περιμένουμε και τον Ιούνιο να δούμε και τι στάση θα κρατήσουν οι τράπεζες. Θα εκκινούν τις διαδικασίες; Θα καταθέτουν αιτήσεις πτώχευσης; Πάντως ακόμα κι έρθει σε κάποιον πρόγραμμα πλειστηριασμού υπάρχουν νομικά όπλα άμυνας, κατέληξε η κ. Κορσάνου.