Με μια πρόταση που περιλαμβάνει τη θέσπιση προσωρινού πλαφόν για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνει στην Πράγα η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλαφόν γενικά στο φυσικό αέριο υιοθετεί  εν μέρει την πρόταση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες και στην οποία επιμένει παρά τις αντιδράσεις χωρών όπως η Γερμανία.

Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού την οποία προσυπέγραψαν και άλλες 15 χώρες μέλη της ΕΕ και η οποία έτυχε αντιδράσεων από ορισμένες εκ των βορείων κυρίως εταίρων προωθείται πλέον από την πρόεδρο της Επιτροπής εν είδει ενός προσωρινού μέτρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Στην επιστολή της προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ η φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «πρέπει να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού, χωρίς στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς και να ενεργήσουμε από κοινού με πνεύμα ενισχυμένης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και με τους γείτονές μας».

Στη συνέχεια τονίζει πως η ίδια άκουσε τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει το οδικό χάρτη της Κομισιόν προκειμένου να εγκριθεί από τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ και να προωθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που δημιουργεί συνθήκες ιδιαιτέρως δύσκολες εν όψει του χειμώνα.
Οπως αναφέρει «πρέπει να λάβουμε μέτρα που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού» Στο πλαίσιο αυτό συνιστά εντατικοποοίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές (εξαιρεί δηλαδή την Ρωσία) για τη μείωση των τιμών του εισαγόμενου αερίου κάθε είδους».

Εξαίρει τον ρόλο της Νορβηγίας και των ΗΠΑ στην προσπάθεια να καλυφθεί η Ευρώπη προτείνει διαπραγμάτευση για μια μακροπρόθεσμη σχέση.

Ζητώντας από τα κράτη μέλη να αποφύγουν μεταξύ τους διαγκωνισμούς για την προμήθεια φυσικού αερίου κατά μόνας ώστε να μην ανεβαίνουν οι τιμές μέσα από αυτές τις δημοπρασίες τονίζει η ίδια προτείνει συνεργασία προκειμένου από κοινού να υπάρξει παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου και να δείξει ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνει οποιαδήποτε τιμή.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που ενέχει η θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου κάνει λόγο για διασφαλίσεις που πρέπει να ληφθούν.

Υπογραμμίζει όμως ότι «οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν σε υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας» και προτείνει προκειμένου να περιοριστεί αυτή η πληθωριστική επίδραση να συζητηθεί η εισαγωγή ενός «ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» ώστε αυτές να μειωθούν.
Ουσιαστικά η πρόεδρος της Κομισιόν υιοθετεί την πρόταση Μητσοτάκη αν και μιλά για προσωρινή εφαρμογή του μέτρου.

Δείτε όλη την επιστολή

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Μητσοτάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στα αγγλικά για την επιστολή της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο τιμών στο TTF ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, έγραψε ο πρωθυπουργός.

Οικονόμου για την επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων.