Το κύριο θέμα που ανέκυψε είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να μην επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό και προσωπικό κόστος.

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

O πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των εκλογών: η δεύτερη ευκαιρία και η δεύτερη συμφορά. Με αναφορές στα όσα, υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες, έχει πετύχει η κυβέρνησή του τους τελευταίους 38 μήνες και με δεδομένο ότι βρίσκεται στον τέταρτο και άρα προεκλογικό χρόνο διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το δίλημμα των επόμενων εκλογών οι οποίες, ανέφερε, δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρα όπως κάποιοι επιθυμούν επενδύοντας στην τοξικότητα και την αποσταθεροποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση που διαχειρίστηκε με επιτυχία σειρά κρίσεων ή αν θα επιλέξουν να ρισκάρουν μια 2η συμφορά, δείχνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της περιόδου 2015-2019.

Ξεκαθάρισε όμως και κάτι ακόμη: ότι οι πολίτες εκτός από κυβέρνηση επιλέγουν και κυβερνήτη, ποιος δηλαδή θα είναι αυτός ο οποίος θα αναλάβει την τύχη της χώρας μέσα στις καταιγίδες που αναμένονται και το προσεχές διάστημα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι προτίθεται να ζητήσει σύγκριση με αυτούς που ζητούν να αντιπαρατεθούν και σε προσωπικό επίπεδο. Εστειλε μήνυμα όμως και προς αυτούς –δείχνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη– που εμφανίζονται να δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν για πρωθυπουργό τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος. «Οταν έρχεται καταιγίδα», είπε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια» κλείνοντας έτσι κάθε σχετική συζήτηση και δίνοντας απάντηση στον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κόντρα στην τοξικότητα

Ουσιαστικά όμως μέσα από την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις βάσεις της αντιπαράθεσης προκρίνοντας το έργο που έχει επιτευχθεί και το οποίο δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει έως τις εκλογές. Κόντρα στο τοξικό, εμφυλιοπολεμικού ύφους, κλίμα που επιχειρούν να εμφυσήσουν στην πολιτική σκηνή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτεργάτες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο σημείο αυτό έδωσε απάντηση και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, κυρίως όμως την ευθύνη αναμόρφωσης της ΕΥΠ, χωρίς όμως παράλληλα να πληγεί η υπηρεσία, η οποία –ειδικά στην παρούσα περίοδο– έχει ιδιαιτέρως κρίσιμο ρόλο. Το θέμα, άλλωστε, όπως τόνισε, είναι στα χέρια τόσο της Δικαιοσύνης όσο και της ελληνικής Βουλής, που καλούνται να ρίξουν φως αλλά και να αποφανθούν – η δεύτερη, επί των μέτρων που απαιτούνται ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Το κύριο όμως θέμα που ανέκυψε από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η απόφασή του να μην επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό και προσωπικό κόστος. Και εδώ είναι ακριβώς η διαφορά με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης που δείχνουν διατεθειμένοι ακόμη και να διασύρουν τη χώρα διεθνώς προκειμένου να δημιουργήσουν την εικόνα αποδόμησης του σημερινού πρωθυπουργού, προκαλώντας μάλιστα αρκετές φορές προβληματισμό και ερωτήματα αναφορικά με τη στάση τους έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, των υβριδικών απειλών αλλά και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Αέρας νίκης για τη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος για την εξελικτική πορεία των πραγμάτων και τη θέση που θα λάβει η πλειοψηφία των πολιτών. Το έργο που έχει παραχθεί και η διαχείριση κρίσεων που είχαν δυσμενείς επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως για παράδειγμα η πανδημία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η τοποθέτηση της χώρας στη σωστή πλευρά της ιστορίας έναντι του αναθεωρητισμού του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης νοικοκυρών και επιχειρήσεων, δίνουν αέρα νίκης και το γνωρίζει.

Αλλωστε τα 50 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από την αρχή της πανδημίας αλλά και στο πλαίσιο της ανακούφισης των πολιτών από την κρίση στην ενέργεια και την ακρίβεια, τα 5,5 δισ. ευρώ μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ για το 2022 – 2023, η στεγαστική πολιτική για τους νέους, οι αυξήσεις μισθών (συν αυτή από την 1η Ιανουαρίου 2023) και των συντάξεων, οι μειώσεις φόρων και ΦΠΑ καθώς και σειρά άλλων παρεμβάσεων δείχνουν πως το φιλελεύθερο μοντέλο της οικονομίας δύναται να συνδυαστεί, σε περιόδους κρίσεων, με τη στήριξη της κοινωνίας. Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων το επιβεβαιώνουν.

Η σύγκριση που επιλέγει στον δρόμο για τις εκλογές γέρνει τη ζυγαριά προς την πλευρά του σημερινού πρωθυπουργού. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν σταθερότητα, συνέχεια και κυρίως συνέπεια. Να κλείσουν τα αυτιά στις Σειρήνες του λαϊκισμού που δείχνουν τα… δόντια τους στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, υποβοηθώντας με πράξεις και παρεμβάσεις και την πολιτική των απειλών του Πούτιν. Να φτάσουν στις κάλπες με γνώμονα το παρόν και το μέλλον της χώρας και να βάλουν τέλος στα μικροκομματικά παιχνίδια αλλά και στα παιχνίδια που απεργάζονται συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Συμφέροντα που επενδύουν σε αδύναμες και κατ’ επέκταση ελεγχόμενες κυβερνήσεις.