Η Εξεταστική που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και που τελικώς στηρίζουν Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 θα αποδειχθεί στο τέλος της ημέρας «μπούμερανγκ» για τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό αφού η ΝΔ κάνει ρελάνς διευρύνοντας την έρευνα από το 2015 – διεύρυνση που, όπως όλα δείχνουν, θα στηρίξουν και Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, φέρνοντας την Κουμουνδούρου σε θέση υπολόγου για όσα συνέβησαν για τον έλεγχο των ΜΜΕ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Με μια παράδοξη εκδοχή της Θεωρίας του Χάους, η παραίτηση του αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς φέρνει… Εξεταστική για δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε πάνω στην παραίτηση Κουρτς και από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να προσομοιώσει την αυστριακή εξέλιξη με τη δική του, νέα αντιπολιτευτική ρητορική. Αυτό κλιμακώθηκε με την πρόταση για Εξεταστική από την ΚΟ του, όπου ζητεί να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια βάσει των οποίων «δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις “λίστες Πέτσα 1 και 2”, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε μάλιστα στο αίτημά του πως «μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στην Αυστρία, που οδήγησε στην παραίτηση Κουρτς, αναδεικνύεται η απαξίωση τέτοιων πρακτικών από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς». Η όλη στρατηγική της Κουμουνδούρου διαβάστηκε από πολλούς ως μια «ολική επαναφορά» της πολεμικής κατά των συστημικών ΜΜΕ και των δημοσκόπων, που θυμίζει το 2012-2015.
Αμεσα η κυβέρνηση αντέδρασε θέτοντας δύο διαστάσεις στο συριζαϊκό casus belli. «Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του Τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ενα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκειά του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία», ήταν ένα απόσπασμα της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Εθεσε όμως και την παράμετρο πως αν για τη σύσταση της Εξεταστικής πουν «ναι» και οι άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, για το γεγονός πως αυτή περνά μόνο με 120 θετικές ψήφους «χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη για το πώς αντιλαμβανόμαστε στη Δημοκρατία τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».
Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, και σύμφωνα με πληροφορίες και το ΜέΡΑ25 (είχε χθες τις δικές του διαβουλεύσεις για την απόφαση) αλλά και η Ελληνική Λύση, λένε «ναι» στην Εξεταστική. Το Κίνημα Αλλαγής διά μέσου του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη είπε πως η Χαριλάου Τρικούπη «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Ετσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα, για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Από την άλλη, «ναι, χωρίς αυταπάτες» είπε και το ΚΚΕ με το δικό του σκεπτικό. Θυμίζουμε πως είχε πει «ναι» και στην Εξεταστική για τη Novartis (μετά αποχώρησε). Τώρα πάντως ο Περισσός είπε πως ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες. Υπενθύμισε επίσης ότι αυτή η θέση είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και ενάμιση χρόνο, «η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις».
Πηγή: Τα Νέα