Κι όμως το θέμα της επικαιρότητας στις Βρυξέλλες δεν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε πρόσφατη ευρωπαϊκή δημοσκόπηση το αέριο, το ηλεκτρικό και το πετρέλαιο βρίσκονται στην κορυφή της αγωνίας και των φόβων των πολιτών! Ο πόλεμος ακολουθεί αλλά σε σημαντική απόσταση. Κάτι που δεν σημαίνει ότι μειώθηκαν οι προσπάθειες ειρήνης στην πολύπαθη χώρα.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ενδιαφέρον των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θεσμικές αλλαγές στα Όργανα της ΕΕ ιδιαίτερα μετά τις επιθετικές δηλώσεις ευθύνης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την σημερινή αμηχανία της Κομισιόν στα τεράστια προβλήματα στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του ενεργειακού. Όμοια με τους πρώτους μήνες της πανδημίας του COVID-19 και τις χιλιάδες των θανάτων σε όλη την ΕΕ.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προχθές με δηλώσεις του ανέδειξε την κοινωνική κρίση και τους κινδύνους του Φθινοπώρου για τα κράτη μέλη ” με την απραγία και την στασιμότητα που επιδεικνύει η Κομισιόν και η αμηχανία της Προέδρου της” ήταν μεταξύ των άλλων οι δηλώσεις του Μισέλ. Και φυσικά ακόμα δεν έχουν λησμονηθεί τα “γεγονότα του καναπέ” στην επίσκεψη στην Τουρκία των δύο ηγετών της ΕΕ…
Στην Σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου με αφορμή τις προτάσεις κρατών μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μετά και τις απειλές του Πούτιν, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στις δύο συνεδριάσεις με διάφορα ωρών, των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Του ΡΡΕ ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και των Σοσιαλδημοκρατών.
Σε απόσταση αναπνοής οι ευρωβουλευτές θα δώσουν όμως και το δικό τους στίγμα με κύριο θέμα τις ευρωεκλογές τον Μάϊο του 2024.
Η προσπάθεια και των δύο εντοπίζεται στην δύναμη τους με αύξηση των ποσοστών τους στις εθνικές εκλογές το απόγευμα των οποίων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει την δυναμική τους τόσο στην διεκδίκηση θέσεων στους Θεσμούς, όσο και στο κοινοβούλιο. Σε ψηφοφορίες, ομιλίες, εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και Οδηγίες. Στο πλαίσιο αυτό και οι δύο πολιτικές ομάδες προετοιμάζονται στις συσκέψεις των επικεφαλής των ομάδων, αλλά και στο κεντρικό του κορμό.
Ιδιαίτερη κινητικότητα επιδεικνύει το ΡΡΕ στον τομέα προετοιμασίας σε συσκέψεις του προέδρου Μάνφρεντ Βέμπερ και του νεοεκλεγέντα Γενικού Γραμματέα Θανάση Μπακόλα. Μια θέση που διατηρούσε ο Ισπανός Λόπεθ Ιστούριθ- Τόνο επί είκοσι χρόνια και την οποία με σύμφωνη γνώμη Βέμπερ, Φειχό (νέος πρόεδρος του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος) και Κυριάκου Μητσοτάκη διεκδίκησε στο Συνέδριο του Ρότερνταμ ο Έλληνας υποψήφιος και υπερψηφίστηκε στην διάρκεια του σχεδόν από όλους τους ευρωβουλευτές των χωρών με Λαϊκό Κόμμα.
Ο Θανάσης Μπακόλας ήδη στις Βρυξέλλες προετοιμάζει τον σχεδιασμό για τις ευρωεκλογές με στόχο το ΡΡΕ να αυξήσει τις έδρες του αλλά και με την αισιοδοξία να κερδίσει το χαμένο έδαφος με επικράτηση περισσότερων κυβερνήσεων στην κεντροδεξιά. Στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον στρέφεται στις εκλογές της Ιταλίας όπου η κεντροδεξιά προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με διαφορά ποσοστού 18%.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ισπανία με τον αέρα νέου προέδρου το Λαϊκό Κόμμα ανατρέπει την διαφορά του σοσιαλιστή Σάντσεθ και σήμερα προηγείται δημοσκοπικά πλησιάζοντας την απόλυτη πλειοψηφία!
Το 2023 εκλογές πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία!
ΜΑΧΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΙΜΕΡΜΑΝΣ- ΒΕΣΤΑΝΓΚΕΡ
Οπως προαναφέραμε όμως παράλληλα με το ΕΛΚ και η ομάδα των σοσιαλιστών προετοιμάζονται με στόχο και νέων συμμαχιών ώστε να απειλήσουν την κεντροδεξιά στο ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές του 2024.
Προηγούνται οι εθνικές εκλογές. Εκεί που θα δείξουν τα αποτελέσματα την πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των πολιτών μετά από ένα χρόνο (2023-2024).
Οι εργασίες του ευρωκοινοβουλίου ήδη βρίσκονται στην δεύτερη εβδομάδα μετά τις διακοπές του θέρους.
Το παρασκήνιο λειτουργεί κανονικά και οι λίστες ετοιμάζονται θεωρητικά στις πολιτικές ομάδες πριν από την διαμόρφωση τους. Ένα στάδιο που στο τέλος του χρόνου θα γίνει ολοένα και πιο φανερό αφού ήδη εθνικά κόμματα προετοιμάζουν την μετακόμιση τους και στην ευρωβουλή!
Παράδειγμα η Ιταλία. Με το κόμμα της μέλλουσας πρωθυπουργού Μέλονι από την δεξιά να επιθυμεί την ομάδα ΕΜΠΡΟΣ του Εμανουέλ Μακρόν. Την Λέγκα του Σαλβίνι να βρίσκεται με το ένα πόδι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τον Πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να έχει ήδη συμφωνήσει με τον Μακρόν στην ίδια ομάδα. Το αυτό και με τον πρώην σοσιαλιστή υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Καλέντα που ακολουθεί στον ίδιο συνασπισμό στις εκλογές τον Ρέντσι.
Στην Ισπανία καταβάλλεται προσπάθεια από τους Βάσκους των VOX μετά τις εκλογές του νέου χρόνου να μτυπησει την πόρτα του ΡΡΕ των Βρυξελλών.
Οι Θιουδαδάνος εφόσον πάρουν μέρος στις επαφές ήδη θεωρούν βέβαια την προσάρτηση τους στο ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα
ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ;
Η Απώλεια διεκδίκησης της προεδρίας της Κομισιόν από τον Ολλανδό Τίμερμανς. Όπως και της Επιτρόπου Βεστάνγκερ την ίδια διεκδίκηση, βασικός λόγος δεν ήταν μόνο η επιλογή της Μέρκελ στο πρόσωπο της Φον Ντερ Λάιεν που κέρδισε την μάχη της προέδρου, αλλά πολύ μέτρησε και η διαφορά ευρωβουλευτών στο κοινοβούλιο! Πρώτο το ΡΡΕ και ακολούθως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Να λοιπόν που τώρα το παρασκήνιο ετοιμάζεται να πάρει την ρεβάνς. Διεκδικώντας περισσότερες έδρες η προσχωρήσεις από άλλες πολιτικές ομάδες με σκοπό αύξηση δύναμης και σε αριθμούς.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν από καιρό διαπιστώσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και να αναγνωρισθεί σε βάρος του νομίμως εκπροσώπου στην σοσιαλιστική ομάδα που επί χρόνια είναι το ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής, αλλά χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στις επίσημες συνεδριάσεις, με ανοχή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ βρισκότανε στο φωτογραφικό κάδρο. Σε δύο διακριτικά άκρα της οικογενειακής φωτογραφίας!!!
Η μάχη τώρα γίνεται σχεδόν πόλεμος που ετοιμάζει από καιρό η ομάδα των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες που σήμερα είναι ενταγμένοι στην ομάδα της Ενωμένης αριστεράς. Όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ!
Στο διάστημα που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν επικεφαλής της Διεθνούς των Σοσιαλιστών διατήρησε το προνόμιο παρεμβάσεων και στα του Κοινοβουλίου. Με σεβασμό αντιμετωπίσθηκε κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στην “νομιμότητα” καθώς τόσον η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχαν ξεκάθαρες θέσεις και προειδοποιήσεις στο σοσιαλιστικό προεδρείο σε. Βρυξέλλες και Στρασβούργο.
Αν αληθεύουν όσα ακούγονται στο παρασκήνιο και τους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, τον Οκτώβριο στην διάρκεια του συνεδρίου της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής ομάδας ένα από τα πρώτα θέματα, εκτός του ενεργειακού, θα τεθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Την αποδοχή επίσημης ένταξης των ευρωβουλευτών του στους σοσιαλιστές!
Με δεδομένη την προσπάθεια των ηγετών των τελευταίων να φθάσουν και να ξεπεράσουν αριθμητικά το ΡΡΕ, ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει διαστάσεις σε επίπεδο συμμαχιών. Και πάλι το κόμμα του Μακρόν που βλέπει με θέρμη τις προσχωρήσεις και εντάξεις στο Εμπρός. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για τον ίδιο και την Γαλλία όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τύπο και σχολιάζονται στους Θεσμούς.
Οι θυσίες δεν μένουν σε λεπτομέρειες. Όπως άλλωστε διαπιστώθηκε πρόσφατα με συγκεκριμένες μεταγραφές πέραν των Άλπεων!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ασφαλώς αυτές τις κινήσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα υπενθυμίσει τον Οκτώβριο ότι Μόνο το κόμμα του έχει επισήμως χαρακτήρα σοσιαλιστικό. Όσο με κληρονομικό δικαίω!
Ο χρόνος κυλά. Και ίσως τον Οκτώβριο ξεκαθαρίσουν και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εθνικές εκλογές, αλλά και τις προβαλλόμενες λεκτικές συμμαχίες!
*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σήμερα πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου