«Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία πρόταση-ευχολόγιο που θα επηρεάσει αρνητικά τα δημοσιονομικά όρια της χώρας». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος, νωρίτερα, είχε ζητήσει να δεχτεί η κυβέρνηση την πρόταση του κόμματός του για αναστολή του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης.
«Το υπερταμείο φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, στη δική σας θητεία χρεοκόπησαν τα ΕΛΤΑ, εμείς βάλαμε πλάτη για να τα υποστηρίξουμε» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στις αιτιάσεις του Σωκράτη Φάμελου ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν 77 υποκαταστήματα και έγιναν απευθείας αναθέσεις πάνω από 40 εκατ. ευρώ. «Αυτή ήταν η αριστερή αναδιάρθρωση, μας κατηγορείτε ότι εμείς κάνουμε τη δεξιά;» αναρωτήθηκε ο Κ. Πιερρακάκης και τόνισε ότι οι εναλλακτικές που χρησιμοποιούνται από αυτήν την κυβέρνηση είναι οι ίδιες που χρησιμοποιήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε κάποια πράγματα θα έλεγα ότι έχετε φανατισμό, αλλά επειδή είμαι θετικός άνθρωπος, εγώ θα πω ότι αυτή είναι μια κεκαλυμμένη ευαισθησία. Και θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, εφόσον έχετε αυτήν την ευαισθησία, γνωρίζετε πόσα καταστήματα ΕΛΤΑ έκλεισαν επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία υπηρετούσατε ως υπουργός; Ας αναρωτηθούμε πόσα ήταν αυτά, 77! Βλέπω εδώ Οινόφυτα, Πελασγία, Περισσός. 77 καταστήματα ΕΛΤΑ έκλεισαν εκείνη την περίοδο.
Μετά όταν ρωτούσαν τον κύριο Παππά γιατί κλείνουν τα καταστήματα, εγώ εδώ διαβάζω μια υποδειγματική απάντηση, την οποία θέλω να αναγνώσω. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία λειτουργούν ως Ανώνυμη Εταιρεία σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, αναπτύσσουν και υποστηρίζουν το ταχυδρομικό δίκτυο με συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρακολουθούν πανελλαδικά τις δημογραφικές, κοινωνικές και διοικητικές αλλαγές που συντελούνται, αξιολογούν τα νέα δεδομένα και όπου απαιτείται επαναπροσδιορίζουν και επανασχεδιάζουν τον τρόπο λειτουργίας του ταχυδρομικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει τα ταχυδρομικά καταστήματα, τα ταχυδρομικά πρακτορεία, στοχεύοντας πάντα στη βέλτιστη ταχυδρομική εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού του δικτύου αλλά και της εξοικονόμησης πόρων συνεκτιμήθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία και αποφασίστηκε εδώ η αναστολή λειτουργίας του ταχυδρομικού καταστήματος Νέας Επιδαύρου. Το υπογράφετε. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ επί των ημερών σας, κύριε Παππά. Αυτή ήταν η αριστερή αναδιάρθρωση; Εμείς κάνουμε τη δεξιά; Ε, κάπου όριο στην υποκρισία».
Παραδώσατε τα ΕΛΤΑ με μηνιαίο έλλειμμα 7,5 εκατομμύρια ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας: «Σε τι κατάσταση παραδώσατε τα ΕΛΤΑ, κύριε Φάμελλε, ως κυβέρνηση; Μηνιαίο έλλειμμα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνω. Τον μήνα. Ήρθαμε λοιπόν και τι κάναμε; Γιατί δεν πληρώνατε την καθολική υπηρεσία, επειδή κόπτεστε για τον δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, δεν πληρώνατε την καθολική υπηρεσία στα ΕΛΤΑ και ήρθαμε και αναδρομικά την πληρώσαμε εμείς μαζί με μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να κάνουμε αυτήν την απαιτούμενη αναδιάρθρωση για να επιβιώσουν.
Και ήρθαμε και το κάναμε ενώ είχαν συσσωρεύσει και χρέη. Γιατί ρωτάτε πού πήγαν τα χρήματα. Γνωρίζετε ότι 100 εκατομμύρια ευρώ τα κράταγαν τα ΕΛΤΑ και δεν τα έδιναν π.χ. στη ΔΕΗ από λογαριασμούς που πληρώνονταν στα διάφορα ταχυδρομεία της χώρας; 140 εκατομμύρια, 135 για την ακρίβεια, πήγαν στην εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων που έγινε. Και τα υπόλοιπα σε συντριπτικό βαθμό πήγαν στο να πληρώσουν αυτές τις συσσωρευμένες ζημίες».
Και μιλάτε πάρα πολύ για την έννοια του ιδιωτικού. Καταρχήν έχω την εντύπωση ότι κάνατε ιδιωτικοποιήσεις. Σωστά; Θυμάμαι την Trainose, θυμάμαι το ποσοστό της Chinese Grid στον ΑΔΜΗΕ, θυμάμαι την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο 67%, τη Fraport, τη ΔΕΣΦΑ. Έχετε κάνει κι εσείς ιδιωτικοποιήσεις μην το φοβάστε.
Βάλαμε ένα πολύ μεγάλo ποσό για να στηρίξουμε τα ΕΛΤΑ
Λοιπόν τώρα πρέπει ανάμεσα σε άλλα να μπορέσουμε να αναδιαρθρώσουμε το δίκτυο αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Εδώ είμαστε και συζητάμε αυτό το θέμα κύριε Φάμελλε, ακριβώς επειδή έχει γίνει ένα λάθος και η έννοια της παραίτησης για όσα είπατε πριν σε σχέση με τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ, είναι μια διάσταση λογοδοσίας. Και για το Υπερταμείο θυμήστε μου το Υπερταμείο ποια κυβέρνηση το δημιούργησε; Έχω την εντύπωση ότι φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί δεν περάσατε όλα τα assets του ελληνικού δημοσίου μετά την περήφανη διαπραγμάτευση; Άρα όλες αυτές οι ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια λοιπόν από τη δικιά σας πλευρά χρεοκόπησαν τα ΕΛΤΑ, άρα μην κόπτεστε για το δημόσιο χαρακτήρα τους. Εμείς πήγαμε και βάλαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό για να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε. Αυτή τη στιγμή λοιπόν απαιτείται η διαρκής αναδιάρθρωση του δικτύου με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εναλλακτικών. Ποιες είναι οι εναλλακτικές; Εναλλακτικές που χρησιμοποιήθηκαν και επί των ημερών σας.
Αυτή είναι η κριτική που εγώ θα κάνω στη διοίκηση. Θα πω ότι δεν είναι μόνο επικοινωνιακή είναι και επιχειρησιακή. Διότι έπρεπε σε συνεργασία με κάθε τοπική κοινωνία να πάνε και να εξηγηθούν όλες οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται σήμερα από ταχυδρόμους. Οι οποίες είναι πρακτικά όλες. Η κυρίαρχη εμπειρία η οποία υπάρχει από τον καθένα και την καθεμία από εμάς ποια είναι; Ότι συνήθως το φυσικό σημείο εξυπηρέτησης σχετίζεται με το να υπάρχει ένα δέμα που θα σε περιμένει εκεί αν δεν σε βρήκαν στο σπίτι σου. Συντριπτικά όλα τα υπόλοιπα σήμερα τα κάνουν και οι ταχυδρόμοι και με μια επέκταση που θα κάνουμε για το τραπεζικό κομμάτι αυτό θα είναι σύντομα το 100%. Έχουμε όμως μια αντικειμενική πτώση στην αλληλογραφία είναι το 10% αυτό που ήταν πριν από 10 χρόνια.
Το 90% των δεμάτων δίνεται στο σπίτι αυτή τη στιγμή και το 92% των συντάξεων. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι ότι όπως σε όλη την Ευρώπη πρέπει να γίνει η αξιοποίηση δικτύου συνεργαζόμενων καταστημάτων. Έχει γίνει παντού στην επικράτεια, έγινε και επί των ημερών σας.