Θα είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός του Καναδά; Οι δημοσκοπήσεις πάντως του δίνουν προβάδισμα της τάξης του 7%. Οι Καναδοί θέλουν αλλαγή και το δείχνουν, ενώ η πολιτική του Τζάστιν Τριντό έχει αποκτήσει αυταρχικές πτυχές που προβληματίζουν πολλούς.
Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου
Η ριζική αλλαγή στο στιλ του Πιερ Πουαλιέβρ προκάλεσε αρχικά ένα σοκ. Η εφημερίδα «ΤORONTO STAR» το επισήμανε: «Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Πιερ Πουαλιέβρ, 44 ετών, ήταν πιστά συνεπής στη δημόσια εικόνα του, που χρονολογείται από την εκλογή του στο Κοινοβούλιο το 2004.
Τα γυαλιά του είναι το χαρακτηριστικό του look, μαζί με ένα σκούρο κοστούμι πάνω από ένα απλό λευκό πουκάμισο, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, με έγχρωμη, σταθερά μεσαίου πλάτους γραβάτα… Στη συνέχεια, σε μια συνέντευξη Τύπου στις 29 Ιουνίου, είδαμε έναν ανανεωμένο Πουαλιέβρ, ξαφνικά χωρίς γυαλιά και φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι κάτω από ένα σκούρο αθλητικό μπουφάν. Μιλούσε πιο απαλά, λιγότερο συγκρουσιακά. Ενας μετασχηματισμός ήταν σε εξέλιξη...».
Ο Πιερ Πουαλιέβρ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Καναδά από το 2022, αποκλήθηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό ως «ζοφερή» εναλλακτική, σε «μια στιγμή αβεβαιότητας που κανείς από εμάς δεν είχε δει ποτέ στη ζωή μας». Αβεβαιότητα… Ο Πουαλιέβρ, τον οποίο ο αριστερός Τύπος που στηρίζει τον Τριντό τον αποκαλεί «λαϊκιστή», λέει πως «το κόστος στέγασης επί Τζάστιν Τριντό έχει διπλασιαστεί, τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί.
Η μέση πληρωμή στεγαστικών δανείων έχει διπλασιαστεί. Αυτή είναι η πρώτη γενιά νέων στην ιστορία του Καναδά που εγκατέλειψε την ιδιοκτησία σπιτιού». Λέει επίσης ότι «μετά από οκτώ χρόνια Τριντό, η ζωή κοστίζει περισσότερο. Ο ένοχος είναι ο Τζάστιν Τριντό. Υποσχέθηκε στους Καναδούς ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υψηλότερα επιτόκια. Οι πολιτικές του ανάγκασαν την Τράπεζα του Καναδά να επιφέρει ένα uppercut (σ.σ.: είδος γροθιάς στην πυγμαχία) στις καναδικές οικογένειες που πνίγονται στα χρέη».
Τα αδιέξοδα
Ο Καναδός πρωθυπουργός, ένα από τα αγαπημένα παιδιά του διεθνούς μιντιακού στερεώματος (έγινε πρωτοσέλιδο στα περιοδικά «Rolling Stone» και «Vogue»), κυβερνά ανελλιπώς από το 2015 και ηγείται σε αυτή τη φάση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αν και οι εκλογές απέχουν ακόμα μια διετία, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκηρυχθούν, ελέω απανωτών αδιεξόδων.
Ο Τριντό έχασε άλλωστε την πλειοψηφία του και ήρθε δεύτερος τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ευνοήθηκε και πάλι από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα: Ελαβε 32,62% και 160 έδρες (από τις συνολικά 338), έναντι 33,74% των Συντηρητικών αντιπάλων του που βρέθηκαν με 119 έδρες. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στον Καναδά δεν αντέχουν πάνω από δύο χρόνια, λέει η ιστορία. Ηρθε λοιπόν η ώρα ο Τριντό να αποχωρήσει;
Κινεζική ανάμειξη
Την ώρα ο Καναδός πρωθυπουργός προσπαθεί να θέσει την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, που γι’ αυτόν πρέπει να είναι το δικαίωμα στην άμβλωση, ο φόρος άνθρακα και η κλιματική αλλαγή, ο Πουαλιέβρ ξιφουλκεί: Ζητά από τον Καναδό πρωθυπουργό να κοιτάξει εκείνο το θέμα που οι Συντηρητικοί είχαν ανακινήσει το 2021 μετά τις εκλογές, κάνοντας λόγο για ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στις εκλογές του 2019 και του 2021 ώστε να ηττηθεί το κόμμα τους.
Ο ανεξάρτητος ειδικός εισηγητής που ορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο παραιτήθηκε τον Ιούνιο, αφού κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε σχέσεις με τον Τριντό. Ο Πουαλιέβρ, πρώην υπουργός Επικρατείας για τη Δημοκρατική Μεταρρύθμιση και πρώην υπουργός Απασχόλησης, δηλώνει πως «προσφέραμε στον πρωθυπουργό όλες τις πληροφορίες που ζήτησε… Εχουμε ονόματα έτοιμα να μοιραστούμε μαζί του μόλις επιβεβαιώσει ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αυτό».
Το θέμα της κινεζικής ανάμιξης, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα από διαρροές από την Καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (CSIS), προκάλεσε θυελλώδεις συνεδριάσεις στη Βουλή και εξακολουθεί να ταλανίζει την οικεία πολιτική σκηνή. Την κατάσταση έκανε προ δύο μηνών χειρότερη το γεγονός της ανεξαρτητοποίησης ενός βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος του Τριντό, του Χαν Ντονγκ, ο οποίος συναντήθηκε –ως μη ώφειλε– με τον Χαν Ντάο, γενικό πρόξενο της Κίνας στην Οτάβα, τον Φεβρουάριο του 2021.
Κατά καιρούς οι αντίπαλοι του Πουαλιέβρ τού κολλούν κάτι παρατσούκλια όπως «άγριο σκυλί» και «πιτ μπουλ», με αφορμή τις επιθετικές του τακτικές. «Νομίζω ότι είμαι περισσότερο ένα γκόλντεν ριτρίβερ», απαντά ο ίδιος.
Ο Τύπος της χώρας τον αντιμετωπίζει γενικότερα επικριτικά. «Είναι ο Πιερ Πουαλιέβρ εναντίον των ΜΜΕ», διαβάζουμε στην καναδική εφημερίδα «The Hill Times». Αυτή είναι όντως η εικόνα. Ετσι, όμως, ο Τριντό περνά σε δεύτερο πλάνο.