«Ζήτημα ύψιστης πολιτικής και εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, η ισότιμη συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές δεν αποτελεί απλώς μία πράξη συμβολισμού, αλλά «ένα ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική παράταξη που υποστηρίζει, διαχρονικά, με σθένος και συνέπεια, τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «μικροκομματικές σκοπιμότητες» και «ψηφοθηρικές μεθοδεύσεις» εκ μέρους της Κυβέρνησης, στερούνται σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητα.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το νομοθέτημα του Δεκεμβρίου του 2019 δεν ήταν η ιδανική, ήταν -ωστόσο- η μόνη ρεαλιστική λύση από πολιτική άποψη, καθώς -όπως τόνισε- «κατάφερε να σπάσει τον κλοιό της αδράνειας και της απραξίας, που περιέβαλλε, επί σχεδόν μισό αιώνα, το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη διγλωσσία και την υποκρισία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως εκφράστηκε και από την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στις πρόσφατες δηλώσεις της στον «Εθνικό Κήρυκα».

Όπως σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας: Από τη στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «φάνηκε ποιοι θέλουν ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ποιοι θέλουν πολίτες, χωρίς ίσα δικαιώματα. Και μάλιστα στο κορυφαίο αυτών, όπως είναι το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Και οι Έλληνες του εξωτερικού, οι απόδημοι αδερφοί μας, ξέρουν πλέον ποιοι θέλουν να τους διευκολύνουν και ποιοι τους δουλεύουν».

«Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων. Φοβάται ότι η ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές θα απελευθερώσει δυνάμεις που δεν μπορεί να τις ελέγξει —κάτι σαν εκείνους τους ανεξέλεγκτους αρμούς της εξουσίας, για τους οποίους είχε μιλήσει προ καιρού ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.  

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μία ιστορική ευθύνη που έχει ο πολιτικός κόσμος απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού και ιδίως στη νέα γενιά των Ελλήνων, που έφυγε από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν την απαιτούμενη εθνική συστράτευση, αφήνοντας πίσω άγονες αντιπαραθέσεις και διχασμούς.