Τη θέση πως στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη”, σημείωσε.

Αναφορικά με τα επεισόδια των ημερών στη Μόρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Είναι προφανές – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη – πως για τα όσα έγιναν στη Μόρια υπάρχουν ευθύνες ανάμεσα σε εκείνους που τώρα έμειναν άστεγοι. Ο καταυλισμός κάηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, για να πετύχουν την άμεση μετακίνησή τους από το νησί. Κινηθήκαμε άμεσα αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Δώσαμε προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανήλικων, τη σίτιση, την υγειονομική κάλυψη και βεβαίως τη στέγαση”.

Συμπλήρωσε ότι “μέσα από μία πρωτοφανή κινητοποίηση έχουμε ήδη καταφέρει να δημιουργήσουμε σε έναν διαφορετικό χώρο ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας. Στο οποίο εισέρχονται οι ωφελούμενοι αφού πρώτα κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, κάνουν rapid test και όσοι ανιχνεύονται θετικοί υποβάλλονται εκ νέου και σε μοριακό τεστ (PCR). Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι τα rapid test είναι πολύ αξιόπιστα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα επιτρέψει πολύ γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού και πολύ ταχύτερη ιχνηλάτηση των επαφών τους».

Bοήθεια από την ΕΕ

Σε άμεση απάντηση της Ελλάδας για επιπλέον βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν προσφέρει εκατοντάδες σκηνές, κουβέρτες, κιτ για το χειμώνα και υπνόσακους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λένερσιτς, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που πλήττονται. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που στέλνουν βοήθεια και θέτουν σε εφαρμογή την αλληλεγγύη της ΕΕ».

Η νέα υποστήριξη έρχεται μετά από αυτή που εστάλη από την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία από τον Απρίλιο, η οποία περιλαμβάνει μονάδες στέγασης, υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη μπάνιου, τέσσερα ιατρικά εμπορευματοκιβώτια και έναν ιατρικό σταθμό. Επιπλέον, απαντώντας σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 είδη στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διευκολύνει την παροχή βοήθειας.