Τα εργαλεία, μέσα από τα οποία θα ενδυναμωθεί η δυναμική των πόλεων και των περιφερειών, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και θεσμικές πρωτοβουλίες, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Olympia Forum II, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Μία πιο δυνατή Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πράξη με ξεκάθαρες και περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και με περισσότερους πόρους προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Όπως σημείωσε , «η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση δεν νοείται χωρίς και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων».

Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκδοση της πρόσκλησης για το πρόγραμμα «’Αργος» για τα αδέσποτα, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας και προβλέπει κονδύλια προς τους δήμους ύψους 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία καταφυγίων και για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Πέραν αυτών των κονδυλίων, υπογράμμισε ότι προβλέπεται ετήσια πρόσθετη χρηματοδότηση στους δήμους ύψους 15 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (περισυλλογή, σήμανση, στείρωση κ.λπ.), έναντι 600.000 ευρώ που -όπως είπε- έχουν σήμερα στη διάθεσή τους.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, κατά 1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε: «Είτε μιλάμε για έργα αστικής ανάπλασης, είτε μιλάμε -για παράδειγμα- για αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης, είτε μιλάμε για μία παρέμβαση για περισσότερα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, είναι κάτι που το βλέπει κάθε δημότης και στην πιο ακριτική περιοχή της πατρίδας μας».

Για το θέμα της ανακατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, ΟΤΑ και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τέλος του έτους.

Για το ενδεχόμενο μεταβίβασης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, σημείωσε ότι πρόκειται για μία συζήτηση, η οποία θα εκκινήσει με την ΚΕΔΕ, το 2022, που αποτελεί και έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην αδικηθούν οι πιο φτωχοί δήμου» και προς τον σκοπό αυτό προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εξισορρόπησης» που θα εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή.