Σκληρή απάντηση Πέτσα στο «Μένουμε Όρθιοι» του Τσίπρα: Στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς

216

Με μια λακωνική αλλά ιδιαιτέρως καυστική δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στον Αλέξη Τσίπρα και την πρόταση «Μένουμε Όρθιοι». «Συζητάμε κάθε πρόταση αρκεί να είναι σοβαρή» σημειώνει ο Στέλιος Πέτσας και αποδομεί όλη την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία, εξετάζει με σοβαρότητα κάθε πρόταση.
Αρκεί, βέβαια, να είναι σοβαρή. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς.
Γιατί, για παράδειγμα, κοστολογούν τα μέτρα που προτείνουν στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά «ξεχνούν» να προσθέσουν σε αυτά την απώλεια εσόδων. Μόνο η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για διάστημα έξι μηνών, υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα έσοδα κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, κανείς δεν κατάλαβε τελικά ποιο χρονικό διάστημα καλύπτουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τον Μάϊο λέει ο ένας, μέχρι 9 μήνες ο άλλος. Τρέχα, γύρευε.
Η Κυβέρνηση προχωρά με σύνεση στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας. Για να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση με ασφάλεια και υπευθυνότητα» σημειώνει αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας ερωτώμενος γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε παρεμβάσεις βήμα-βήμα και όχι ένα μεγάλο πακέτο στήριξης εξ αρχής, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει: «Ποιος θα ήταν ο χρονικός ορίζοντας ενός τόσο μεγάλου πακέτου στήριξης; Θα περιελάμβανε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο; Δεν έχει διευκρινιστεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα εκτείνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Πότε θα σταματούσε; Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί. Κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να διαρκέσει λιγότερο. Παίρνουμε τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε η υγειονομική κρίση να έχει χαμηλότερες επιπτώσεις, πρώτα στη δημόσια υγεία και δεύτερον στην οικονομία. Και ταυτόχρονα, ξεδιπλώνουμε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Τα μέτρα που είχαμε εξαγγείλει, αφορούσαν στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου. Τα μέτρα, που είπε ο κ. Σταϊκούρας χθες και επανέλαβα και εγώ σήμερα, αφορούν και το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Τα ποσά, τα οποία έχουμε προδιαγράψει, έχουμε φροντίσει να καλυφθούν χρηματοδοτικά, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Σχεδόν προφητικά, σε άλλη ερώτηση, είχε σημειώσει πως «αν μιλά κανείς για ένα ποσό 30 δισεκατομμυρίων δημοσιονομικών μέτρων -και όχι ένα συνολικό ποσό 30 δισεκατομμυρίων που περιλαμβάνει και τη στήριξη της ρευστότητας- τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο θα δημιουργήσει προφανή προβλήματα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, 30 δισεκατομμύρια ευρώ είναι περίπου τόσα, όσα ήταν το πρωτογενές έλλειμμα το 2009, πριν μπούμε στη μεγάλη περιπέτεια που ζήσαμε την τελευταία 10ετία, ίσο δηλαδή 15% του Α.Ε.Π. της χώρας. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει κάτι αντίστοιχο σήμερα, να πάμε σε τέτοιου είδους ελλείμματα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο κύκλο, μια καινούργια περιπέτεια. Επομένως, περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να τις αξιολογήσουμε. Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να ξεδιπλώνουμε τα μέτρα που χρειάζονται για να στηριχθεί η οικονομία, έχοντας υπόψη ότι αυτή μπορεί να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την περιορίσουμε».

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr