Κατέρρευσαν κάτω από το μηδέν τα futures του αμερικανικού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει ουσιαστικά τους traders σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν την παραλαβή φορτίων φυσικού αργού. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν πλέον χώροι αποθήκευσης αργού με την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων για να μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή.
Ειδικότερα, το WTI στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατρακυλά 154% φτάνοντας να διαπραγματεύεται στο -10 δολ. το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών αύριο. Τα συμβόλαια Ιουνίου διαπραγματεύονται στα 22 δολάρια το βαρέλι αλλά και αυτά αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω.
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ. Το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, χάνει 4% στα 21,14 δολ. το βαρέλι.
Το χρηματιστήριο όπου τα futures διαπραγματεύονται ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στο συμβόλαιο να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν. Η ακραία αυτή κίνηση, σημειώνει το Bloomberg, δείχνει το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά καθώς η βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παραλύσει καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη παλεύουν να περιορίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
H κατάρρευση των τιμών είναι άλλο ένα χτύπημα στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος λίγους μήνες πριν από τις εκλογές προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξανανοίξει την αγορά των ΗΠΑ και να περιορίσει την ζημιά της πανδημίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν φαίνεται να επιρρεάζονται όλα τα συμβόλαια. Το μπρεντ έχασε 9% τη Δευτέρα υποχωρόντας στα 25 δολάρια το βαρέλι καθώς επιρρεάζεται λιγότερο από έλλειψη χώρων αποθήκευσης.
Δεν αρκούν οι περικοπές του OPEC+
Οι περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+ ωχριούν μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που γνωρίζουν οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.
Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες, σε μια ένδειξη του τι πρόκειται να ακολουθήσει για άλλες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη “ξεπαγώσει” μετά τον κορωνοϊό.
Πρόσφατα εξάλλου του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.
Με πληροφορίες από Capital.gr, cnn.com, ft.com