Το κουβάρι ενός διεθνούς δικτύου παράνομων συναλλαγών με επιχειρησιακό κέντρο το Καράκας και ενορχηστρωτή τον Μαδούρο, άρχισε να ξετυλίγεται στις 12 του περασμένου Ιουνίου όταν στο Πράσινο Ακρωτήριο συνελήφθη ο Άλεξ Σάαμπ, λιβανέζικης καταγωγής με κολομβιανό διαβατήριο, στενός συνεργάτης του καθεστώτος, πρόσωπο που περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*
Όσα αποκαλύπτονται και καθομολογούνται έκτοτε αποτελούν την επίσημη επιβεβαίωση ότι η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί διάφορους αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, που αναλαμβάνουν να κάνουν την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του καθεστώτος.
Και οι πρακτικές που αποκαλύπτονται τώρα έρχονται και δένουν με όσα είχαν αποκαλυφθεί στην Ελλάδα το 2016 και το 2017 για ταξίδια και επαφές υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά την επέλασή του στην εξουσία, με αντικείμενο «συνεργασία σε ενεργειακά θέματα και απορρόφηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων»!
Σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα «El Tiempo», ο Σάαμπ ταξίδευε με ιδιωτικό αεροπλάνο από την Ρωσία στο Ιράν και προσγειώθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο για ανεφοδιασμό.
Ήδη από τον Μάιο υπήρχε η πληροφορία ότι ο Σάαμπ, για τον οποίο υποστηρίζεται πως έκανε όλες τις βρώμικες δουλειές για λογαριασμό του Μαδούρο, είχε αναλάβει άλλη μια αποστολή: Ανταλλαγή χρυσού με πετρέλαιο μεταξύ Βενεζουέλας και Ιράν.
Και η πληροφορία ήταν σωστή αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πράγματι στη Βενεζουέλα έφθασαν ιρανικά τάνκερ με πετρέλαιο. Εξωφρενικό αν σκεφθεί κανείς ότι η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, πλην όμως εδώ και έναν σχεδόν χρόνο από τα διυλιστήριά της δεν έχει βγει ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο, εξαιτίας του ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης συντήρησης. Με αποτέλεσμα τρομερές ελλείψεις και ουρές ατέλειωτες έξω από τα βενζινάδικα, όπου συνωστίζονται ακόμη και τα ασθενοφόρα!
Άλλο ένα «επίτευγμα» της χώρας που κατ’ εξοχήν θεωρεί πρότυπο ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ξέπλυμα μέσω τροφίμων για τους πεινασμένους
Μια εβδομάδα πριν από την σύλληψη του Σάαμπ, η κολομβιανή εισαγγελία είχε διατάξει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σειράς εταιριών που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρημάτων του τσαβισμού μέσω της αγοράς τροφίμων, που πραγματοποιούνταν σε υψηλότερες τιμές.
Οι αποκαλύψεις του σάιτ Armando.info είναι καταιγιστικές και τέσσερις δημοσιογράφοι του χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα επειδή κινδύνευε η ζωή τους.
Τον Ιούλιο του 2019, το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον Σάαμπ και σε τρία παιδιά της Σίλια Φλόρες, συζύγου του Μαδούρο, με την κατηγορία ότι είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο διαφθοράς μέσω ενός «κοινωνικού προγράμματος» για την κάλυψη των βασικών αναγκών έξι εκατομμυρίων ευάλωτων οικογενειών της Βενεζουέλας.
Τα τρόφιμα εισάγονταν από το Μεξικό και τον Παναμά και ο Σάαμπ είχε αναλάβει την διεκπεραίωση μέσω της εταιρίας του Group Grand Limited, εγγεγραμμένης στο Χονγκ Κονγκ.
Ο ίδιος υποστήριξε την γνωστή επιχειρηματολογία του τσαβίσμου: Οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ για να προκληθεί ασφυξία στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Ο Σάαμπ προσπαθεί τώρα να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, με το καθεστώς της Βενεζουέλας να δίνει μάχη για να τον σώσει – και να σωθεί από ενδεχόμενες αποκαλύψεις του. Κατά τον υπουργό των Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χοσέ Αρρεάθα, ο επιχειρηματίας ενεργούσε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και έχει διπλωματική ασυλία.
Ο Σάαμπ προσέλαβε για την υπεράσπισή του το δικηγορικό γραφείο του Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, του διάσημου Ισπανού πρώην δικαστή και μεγάλου διώκτη της τρομοκρατίας και των εμπόρων ναρκωτικών, που αναμένεται να καταθέσει μήνυση κατά του Πράσινου Ακρωτηρίου για δυσφήμηση του «επιχειρηματία». Ο Γκαρθόν εξέδωσε ανακοίνωσε καταγγέλλοντας ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα του πελάτη του και ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια.

Ένα ανάκτορο για τον άνθρωπο του Μαδούρο
Στις 22 Ιουλίου, οι αρχές της Κολομβίας εισέβαλαν στην βίλα του Σάαμπ στο παραλιακό θέρετρο Μπαρανκίλλα, ένα πραγματικό ανάκτορο 3.740 τ.μ., του οποίου η αξία υπολογίζεται στα 7,7 εκ. δολάρια, με γήπεδα τένις, μπιλιάρδο, τρεις πισίνες, ένα μεγάλο spa, τζακούζι, τεράστιες κουζίνες. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κατοικίες, ένα επιπλέον διαμέρισμα και τρία γκαράζ. Δηλαδή όλα τα… χρειώδη για έναν πιστό υπηρέτη της «επανάστασης»!
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, τα οποία κατασχέθηκαν, είχαν χρηματοδοτηθεί από τις παράνομες δοσοληψίες του Σάαμπ με το καθεστώς του Έβο Μοράλες στη Βολιβία – άλλος ένας φίλος του Τσίπρα κι’ αυτός.
Υποστηρίζεται επίσης ότι εκεί γνώρισε την Βενεζουελανή πρώην γερουσιαστή Πιεντάδ Κόρντομπα, η οποία τον παρουσίασε ως ανιψιό της στο Καράκας και η οποία τον έφερε σε επαφή με τον Μαδούρο.

Η ομάδα είχε απλώσει τα πλοκάμια της παντού. Τον Νοέμβριο του 2019, η Ιταλία προχώρησε στην κατάσχεση ιδιοκτησίας της 25χρονης Ιταλίδας συντρόφου του Σάαμπ, Καμίλλα Φάμπρι, που ασκεί το επάγγελμα του μοντέλου. Στο σπίτι βρέθηκαν σημαντικά έργα τέχνης αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η άλλη «χώρα-πρότυπο», το Μεξικό του Λένιν Μορένο, με τον οποίο επίσης διατηρεί στενές σχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του Armando.info και της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο Άλεξ Σάαμπ εμπλέκεται και στο… ανταλλακτικό εμπόριο μεταξύ Βενεζουέλας και Μεξικού, που επέλεξαν αυτήν την οδό ώστε να αποφευχθούν οι συναλλαγές σε χρήμα και να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Το grosso colpo για καλαμπόκι και νερό
Και εκεί που με το Ιράν ο Μαδούρο έπαιρνε πετρέλαιο και έδινε χρυσό, με το Μεξικό αποκαλύφθηκε ότι αντάλλασσε πετρέλαιο με καλαμπόκι και πόσιμο νερό!
Η συμφωνία έγινε τον Ιούνιο του 2019 μεταξύ της Corpovex, της κρατικής εταιρίας αρμόδιας για τις εισαγωγές της Βενεζουέλας και της μεξικανικής εταιρίας Libre Abordo, που, όπως αναφέρεται, δεν έχει καμιά εμπειρία στον χώρο των εισαγωγών και εξαγωγών.
Υπεγράφησαν δύο συμβόλαια αξίας 200 εκ. ευρώ και σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχουν αποσταλεί περισσότερα από 30 εκ. βαρέλια αργού.
Έρευνα έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση του Μεξικού, που προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς διαπιστώθηκε πως τα συμβόλαια χαρακτηρίζονταν από ασάφειες.
Από την πλευρά του, το Καράκας υποστηρίζει πως οι «ασάφειες» είναι συνέπεια των αμερικανικών κυρώσεων που υποχρεώνουν την Βενεζουέλα να αναζητεί άλλες οδούς.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα οργανωμένο δίκτυο διαφθοράς, με επικεφαλής τον Σάαμπ, προκειμένου να επωφεληθούν τόσο ο ίδιος όσο και το καθεστώς της Βενεζουέλας.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε τρεις Μεξικανούς πολίτες και οκτώ εταιρίες που συνεργάστηκαν με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA, από το 2019 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Πρόκειται για τον 28χρονο Χοακίν Λεάλ, την 47χρονη Βερόνικα Εσπάρθα και την 24χρονη κόρη της Όλγα Μαρία Θεπέδα Εσπάρθα.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο Σάαμπ και ο Λεάλ συνεργάστηκαν με την μεξικανική εταιρία Libre Abordo και την θυγατρική της Schlager Business Group, εταιρείες που συνδέονται με την Εσπάρθα και την κόρη της. Το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών υποστηρίζει επίσης ότι οι συναλλαγές ήταν εν γνώσει του αντιπροέδρου του Μαδούρο, Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, στενού συνεργάτη του Μαδούρο, καθώς και του υπουργού Πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Τον Φεβρουάριο του 2017, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Αϊσάμι, καθώς κατηγορείται ότι διευκόλυνε αποστολές ναρκωτικών από την Βενεζουέλα και επέβλεπε ή κατείχε μερίδιο αυτών των αποστολών, βάρους πάνω από 1.000 κιλά από τη Βενεζουέλα πολλαπλές φορές, περιλαμβανόμενων και αποστολών από το Μεξικό και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψαν στο κοινό ρεπορτάζ τους η El Pais και το Armando.info, υπάρχουν δύο συμφωνίες. Η μία αφορούσε την παράδοση πετρελαίου και η άλλη την παράδοση καλαμποκιού και πόσιμου νερού. Και τα δύο έγγραφα φέρουν τις υπογραφές της Όλγας Μαρίας Θεπέδα Εσπάρθα εκ μέρους της Libre Abordo και του Βιλφρέντο Σελεστίνο Μαρίν Μέθα, εκτελεστικού διευθυντή της Corpovex. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν σε ευρώ και όχι σε δολάρια, για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Βάσει της μίας συμφωνίας, η θυγατρική της Libre Abordo, η Schlager Business Group ανάλαμβανε να στείλει πόσιμο νερό.
Έτσι μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Πετρέλαιο για τρόφιμα». Στην πράξη τα ποσά αναφέρονταν, αλλά δεν εκταμιεύτηκαν χρήματα. Η επιχείρηση ήταν ανταλλακτική, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας η αξία του πετρελαίου ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της αξίας του καλαμποκιού και του νερού. Και ότι το αξίας 300 εκ. δολαρίων πετρέλαιο μεταπωλήθηκε παράνομα αργότερα.
Στα τέλη Μαρτίου, η εταιρία Libre Abordo παραδέχθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι έλαβε τουλάχιστον 14,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα. Δύο μήνες αργότερα, στις 31 Μαΐου, η Libre Abordo ανακοίνωσε πτώχευση και απώλειες ύψους 90 εκατομμύριων δολαρίων, δηλώνοντας θύμα των αμερικανικών κυρώσεων.
Πρόσθεσε επίσης πως διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλον τον κόσμο και δεν επωφελείτο από την συναλλαγή με την Βενεζουέλα, αλλά από την μεταπώληση του πετρελαίου

Περίεργες διαδρομές
Η δημοσιογραφική έρευνα ανίχνευσε τις συναλλαγές και οι έρευνές της κατέληξαν σε περίεργες εταιρικές διαδρομές και αλλαγές διευθύνσεων. Σε μια περίπτωση, τα ίχνη οδηγούν στα γραφεία της πετρελαϊκής εταιρίας Southern Procurement Services Ltd, που βρίσκεται στο ρετιρέ ενός από τους πύργους του συγκροτήματος Banaven, γνωστότερου ως μαύρος κύβος, στο ανατολικό Καράκας. Η Southern Procurement Services Ltd ανήκει στον Βενεζουελανό Manuel Enrique Chinchilla Da Silva και τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει συμβάσεις με την κρατική PDVSA και την Ανώνυμη Στρατιωτική Εταιρεία Μεταλλευτικών, Πετρελαϊκών και Φυσικών Βιομηχανιών (Camimpeg).
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το καλαμπόκι δεν έφθασε ποτέ στη Βενεζουέλα, ενώ το πετρέλαιο είχε ήδη παραδοθεί.
Από την πλευρά του ο Μαδούρο παραπονέθηκε πως υποχρεώθηκαν να επιλέξουν μια εταιρία χωρίς εμπειρία, διότι καμιά άλλη δεν ήθελε να παραβιάσει το καθεστώς των κυρώσεων.
Όσο για τον Λεάλ, που παρουσιαζόταν ως… γκουρού της ενέργειας, φαίνεται ότι άρχισε να συνεργάζεται με τον Σάαμπ το 2019.
Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, καθώς μεταξύ του 2016 και του 2018, ο Άέξ Σάαμπ και ο επίσης Κολομβιανός συνεργάτης του Πουλίδο Βάργκας σχεδίασαν τη συνεργασία με την κρατική εταιρία εισαγωγών-εξαγωγών της Βενεζουέλα, την Corpovex, αγοράζοντας τρόφιμα μακράς διαρκείας από το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με προορισμό τους πεινασμένους της Βενεζουέλας.
Με την εταιρία Group Grand Limited του Χονγκ Κονγκ, Σάαμπ και Πουλίδο υπέγραψαν δύο συμβόλαια ύψους 765 εκατομμυρίων δολαρίων. Με την Asasi Food FZC των ΗΑΕ υπέγραψαν άλλη συμφωνία ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ.

Τζάμπα πετρέλαιο στην Κούβα!
Και μέσα στη γενική σύγχυση, την ώρα που η Βενεζουέλα έχει ξεμείνει από πετρέλαιο και υποδέχεται τα τάνκερ του Ιράν, συνεχίζεται η καταστροφική «διπλωματία του πετρελαίου», συνεχίζοντας να απομυζά τον πλούτο της χώρας. Όπως τον παλιό καλό καιρό που έστελνε τζάμπα πετρέλαιο για να παριστάνει την υπερδύναμη, ενώ ο λαός της πεινούσε.
Αυτά έλεγαν και στον Τσίπρα από τις αρχές τις δεκαετίες του 2010 και εκείνος ερχόταν εδώ και μοίραζε πετρέλαιο Βενεζουέλας! Και σ’ αυτές τις βλακείες στηρίχθηκε όταν έγινε πρωθυπουργός και έψαχνε «λύση» για να βγει από το ευρώ!
Πριν από λίγες μέρες, ο Κάρλος Βέκκιο, πρεσβευτής του Γκουαϊντό στις ΗΠΑ, κατήγγειλε τη συνέχιση της λεηλασίας, με την αποστολή, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, στην Κούβα 33 τάνκερ με 13.147.000 βαρέλια πετρέλαιο, αξίας 348 εκ. δολαρίων! Η καταγγελία συνοδευόταν και από τα αναγκαία έγγραφα. Μάλιστα, τον Μάιο και τον Ιούνιο οι αποστολές ενισχύθηκαν. Τον Μάιο το 27,2% των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας κατευθύνθηκε στην Κούβα και τον Ιούνιο το νούμερο έφθασε στο 43%.
Ως αντάλλαγμα, η Κούβα – άλλη δικτατορία που θαυμάζει ο Τσίπρας που έτρεχε από την κηδεία του Κάστρο στην κηδεία του Τσάβες – προσφέρει στήριξη στο καθεστώς της Βενεζουέλας, δίνοντας πληροφορίες για αντικαθεστωτικούς και προκαλώντας συλλήψεις και βασανιστήρια, όπως προέκυψε από πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
Γι’ αυτό και ο Μαδούρο στέλνει το καλύτερο αργό στην Κούβα. Και αυτά τα 348 εκ. δολάρια που χάθηκαν υπέρ Κούβας ήταν πολύ περισσότερα από τα 200 εκ. που κατάφερε να συγκεντρώσει ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Βενεζουέλα, όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι κυριολεκτικά πεινάνε.

Ζητούν την έκδοση ανθρώπου του Τσάβες
Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, τώρα η Βενεζουέλα ζητά από την Ιταλία την έκδοση του πρώην προέδρου της PDVSA και έμπιστου συνεργάτη του Τσάβες Ραφαέλ Ραμίρεζ, προκειμένου να δικαστεί για απάτη και φοροδιαφυγή.
Ο Ραμίρεζ πέρασε το 2017 στο στρατόπεδο των αντιφρονούντων, όταν παραιτήθηκε κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι προδίδει την κληρονομιά του Τσάβες και για εγκλήματα διαφθοράς.
Είχε καταγγείλει τον Μαδούρο ως υπεύθυνο για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, υπενθυμίζοντας πως το 1999, όταν ο Τσάβες βρέθηκε στην εξουσία, η χώρα παρήγαγε τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Τότε τοποθετήθηκε και ο ίδιος επικεφαλής της PDVSA. Και αυτός σχεδίασε μαζί με τον Τσάβες την στρατηγική της πώλησης πετρελαίου σε χαμηλές τιμές σε φίλες χώρες της Καραϊβικής.
Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Τσάβες, φάνηκε ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί και αποδέχθηκε μια θέση διπλωμάτη, ως μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας του στον ΟΗΕ. Οι πιέσεις που δεχόταν όμως τον οδήγησαν σε παραίτηση και από αυτό το πόστο, εκφράζοντας τις διαφωνίες του.
Αμέσως μετά, ο Μαδούρο τον κατηγόρησε για ξέπλυμα χρήματος μέσω μιας τράπεζας της Ανδόρρας, με αποτέλεσμα ο Ραμίρεζ να μην επιστρέψει ποτέ στο Καράκας και να ζει πλέον στην Ιταλία, σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Βενεζουέλα
Όλα αυτά – και κυρίως η πολιτική των τσαβίστας της Βενεζουέλας να χρησιμοποιούν τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας για να ασκούν επιρροή εκτός συνόρων, ακριβώς όπως κάποτε έκανε η Σοβιετική Ένωση αφήνοντας στην πείνα και στην ανέχεια τον λαό της και τους λαούς των δορυφόρων της – επαναφέρουν στο προσκήνιο τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον τσαβίσμο.
Το 2007, η στρατηγική της Βενεζουέλας για δώρα προς συμμάχους σε μαύρο χρυσό βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη και ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Καράκας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ. Όταν επέστρεψε, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια της οποίας μας ανακοίνωσε πως η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ πρότεινε στους αρμόδιους υπουργούς της χώρας τη… σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια από το δήμο Αθηναίων και το δήμο Καισαριανής «κοινωνικού πετρελαίου». Δηλαδή, όπως εξήγησε, πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή ώστε η διαφορά που θα προκύπτει να διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς. Η πρόταση αυτή, είχε πει, έτυχε θετικής ανταπόκρισης, αν και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες για την υλοποίησή της.
Μετά, τον Μάρτιο του 2013, ξαναπήγε στη Βενεζουέλα, αυτή τη φορά για να παρευρεθεί στην κηδεία του Τσάβες. Είχε μαζί του τον Νίκο Παππά, διευθυντή τότε του πολιτικού του γραφείο και τον Κώστα Ήσυχο (που τον είχε συνοδεύσει και το 2007), συντονιστή τότε της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή υπουργό Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του 2015.
Εκεί είχαμε τις αγκαλιές με τον Μαδούρο, τον Ραούλ Κάστρο της Κούβας, τον Λούλα και τη Ρούσεφ της Βραζιλίας, τον Κορρέα του Ισημερινού.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Μαδούρο!
Επέστρεψε ενθουσιασμένος, φέρνοντάς μας τα φώτα του τσαβισμού. Το τι ακούσαμε τότε, δεν λέγεται. Ουσιαστικά, έκανε σαφές πού το πήγαινε:
Όπως είπε…
«Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι’ αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του. Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο»!
Ξεκάθαρα πράγματα! Αργά ή γρήγορα θα μας έκανε Βενεζουέλα!
Εκστασιασμένος επειδή βρέθηκε δίπλα στη σορό του «Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως…
«Περίμενα να βρω έναν λαό που εκφράζει οδύνη, όμως εκεί συνάντηση έναν λαό που εκφράζει τούτες τις δύσκολες ώρες αποφασιστικότητα και όχι οδύνη. Εκατομμύρια λαού στους δρόμους. Βρέθηκα στην Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, όπου είναι η σορός του Τσάβες και απέξω είχε 15 χιλιόμετρα ανθρώπινης ουράς, απλών καθημερινών ανθρώπων, που περίμεναν κατά μέσο όρο 20 ώρες για να αποτίσουν φόρο τιμής. Όχι στον ηγέτη τον απόμακρο, αλλά σε κάποιον που αισθάνονται δικό τους άνθρωπο γιατί τους άλλαξε την ίδια τους τη ζωή. Και αυτό το φανερώνουν τα εκατ. των πολιτών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στους δρόμους, λέγοντας ένα και μόνο σύνθημα: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό και θα συνεχίσουμε αυτόν το δρόμο που είναι δημοκρατικός δρόμος».
Διότι…
«Η Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια, από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία ο Ούγκο Τσάβες, βρίσκεται σε μια διαρκή επανάσταση. Μονάχα αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τον λαϊκό παράγοντα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τις παρούσες πολιτικές. Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μπορεί να μας δώσει η Λατινική Αμερική και ειδικά η Βενεζουέλα».
Μετά, ανέλαβε ο Νίκος Παππάς!

Η επίσκεψη Παππά και οι ζωοτροφές
Όπως αποκαλύφθηκε το 2016, τον Αύγουστο του 2013, ο κ. Παππάς επισκέφθηκε την Βενεζουέλα, παρέα με τον δικηγόρο Αρτεμίου. Όταν ξέσπασε σάλος για την επίσκεψη αυτή που είχε κρατηθεί μυστική, η μία δικαιολογία ανέτρεπε την άλλη.
Στις 31 Οκτωβρίου 2016, (Real fm, Ν. Χατζηνικολάου), είπε ότι επισκέφθηκε την Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με «άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου να διερευνήσει «δυνατότητα επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Βενεζουέλα, αλλά και να προμηθευτεί η Ελλάδα προϊόντα από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό»!
Ο οποίος Τσίπρας είχε λίγους μήνες νωρίτερα ήδη επισκεφθεί την Βενεζουέλα για την κηδεία του Τσάβες.
Και ενώ όλοι βλέπαμε στις τηλεοράσεις τα άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ του συριζαϊκού «παραδείσου».
Και ενώ ο ίδιος ο Μαδούρο είχε πει πως προκειμένου να διώξουν το ΔΝΤ ο λαός του είχε υποχρεωθεί να καταναλώνει… ζωοτροφές!
Και ενώ ήδη ο λαός της Βενεζουέλας ψώνιζε ανάλογα με τον… λήγοντα της ταυτότητάς τους, οι μπακάληδες κατηγορούνταν ότι λαμβάνουν μέρος στον… οικονομικό πόλεμο κατά της κυβέρνησης και ο Μαδούρο πότε έκλεινε τα πολυκαταστήματα και πότε τα έκανε επιτάξεις, βάζοντας τον στρατό να τηρεί την τάξη!
Και ενώ την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Αρτεμίου έγραφε ειρωνικά στο τουίτερ «σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια»!

Πετρέλαιο για τρόφιμα και εδώ
Μετά, όταν βρέθηκαν στην εξουσία, το άλλαξαν το τροπάρι:
Τον Ιούλιο του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε και με τα δύο πόδια πάνω από τον γκρεμό, συνέχιζαν τις επαφές (Σκουρλέτης, Λαφαζάνης), μιλώντας για ενεργειακή συνεργασία και προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Βενεζουέλα!
Όπως μας ανακοίνωναν, σε όλες τις επαφές τους με τον πρέσβη της Βενεζουέλας, μιλούσαν για ενεργειακή συνεργασία, «συνέργειες σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και, ιδιαίτερα, στον αγροτο-διατροφικό τομέα και τη μεταποίηση» και συνεργασία «σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αγροτική παραγωγή, οι εμπορικές σχέσεις, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και οι καινοτόμες πρακτικές, η απορρόφηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων»!
Πώς θα γινόταν αυτή η «συνεργασία» με μια χώρα που αδυνατούσε να κάνει εισαγωγές (εξ ου και οι ελλείψεις), είχε θηριώδη πληθωρισμό, τύπωνε συνεχώς χρήμα και οι τιμές των προϊόντων άλλαζαν από τη μια στιγμή στην άλλη, είχαν επιβληθεί συναλλαγματικοί έλεγχοι, μόνο οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν!
Ωστόσο, σήμερα, που αποκαλύπτονται οι σκοτεινές διαδρομές του Άλεξ Σάαμπ και των εταιριών με τις οποίες το Καράκας αντάλλασσε πετρέλαιο έναντι τροφίμων (χωρίς ποτέ αυτά να φθάνουν στον πολύπαθο λαό της Βενεζουέλας) μπορούμε να δούμε αυτές τις δηλώσεις κάτω από διαφορετική οπτική γωνία.
Οι δηλώσεις του 2015 ήταν ξεκάθαρες: Ενεργειακή συνεργασία (δηλαδή πετρέλαιο από την Βενεζουέλα, διότι η εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από το ευρώ θα προκαλούσε τρομερή έλλειψη καυσίμων) έναντι ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Έτσι λειτουργούσε και λειτουργεί η Βενεζουέλα, αυτά ζητούσε από όλους, αυτά συζητούσε με όλους.

Επειδή έβλεπαν ότι ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ!
Την 1η Νοεμβρίου 2016, ο κ. Παππάς δήλωσε (Epsilon) ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα οργανώθηκε μαζί με το κόμμα του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο χαρακτήρισε «αδελφό κόμμα», για να συναφθούν συμφωνίες, μεταξύ άλλων, και στον τομέα του πετρελαίου, χωρίς όμως τελικά να προκύψει καμία συμφωνία. Είπε επίσης ότι εκτός από τα αγροτικά προϊόντα στο ταξίδι «που οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας» εξεταζόταν εάν μπορούν να γίνουν ξένες επενδύσεις και στον τομέα των κοιτασμάτων πετρελαίου, «επειδή έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην εξουσία».
Στις 3 Νοεμβρίου 2016 (Σκάι) είπε πως επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι που έγινε με σκοπό τη γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Στη συνέχεια απαντώντας για το αν επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι και μόνο και για το τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε στην προμήθεια σουπερμάρκετ ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοούσε τον εφοδιασμό των σουπερμάρκετ της χώρας της Λατινικής Αμερικής με ελληνικά προϊόντα. «Τα κρατικά σουπερμάρκετ προμηθεύονται με διακρατικές συμφωνίες και επειδή η Ελλάδα έχει προϊόντα…», είπε χαρακτηριστικά. «Οικονομικές σχέσεις δεν έχουμε με τη Βενεζουέλα, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε με τη χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου», προσέθεσε.
Βλέπετε πώς έρχονται όλα και δένουν με τις σημερινές αποκαλύψεις;
Στις 6 Νοεμβρίου 2016, είχαμε νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα (Ελεύθερος Τύπος, Ιάσων Πιπίνης) για το ταξίδι του Παππά στη Βενεζουέλα. Τότε έγινε γνωστό ότι στο ταξίδι συμμετείχε και ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, «ειδικός στις offshore»!
Στις 2 Απριλίου 2017 είχαμε νέες αποκαλύψεις: Τον Αύγουστο του 2013, ο κ. Παππάς δεν πήγε μόνο στη Βενεζουέλα, ούτε είχε για παρέα του μόνο τον Αρτεμίου. Από την στρατιωτική αεροπορική βάση Καρλότα του Καράκας έφυγε με το λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου λιβανικής καταγωγής επιχειρηματία της Βενεζουέλας (ελεγχόμενου για παράνομες δραστηριότητες στις ΗΠΑ) Μαχέντ Χαλίλ. Πήγαν στη νήσο Μαργαρίτα της Καραϊβικής και φιλοξενήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο του Χαλίλ. Κι’ άλλος Λιβανέζος στο κομπολόι του Μαδούρο!

Επειδή δεν τους ήθελε ο Σαμαράς!
Οπότε, στις 7 Απριλίου 2017, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Παππάς είπε πως η Πρεσβεία της Βενεζουέλας ήταν εκείνη που απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2013, όταν είχε διαφανεί ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση, καθώς με την κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν ανακοπεί οι δυνατότητες εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, υπουργός πλέον Ψηφιακής Πολιτικής…
«Έχω πει και το ξαναλέω. Μιλάμε για ένα ταξίδι που έγινε το 2013. Και το 2013 ο ομιλών δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός. Δεν μπορούσε δηλαδή, δια της υπογραφής του, να επηρεάσει οτιδήποτε και να επιβάλει πολύ περισσότερο, κάτι. Είναι ένα ταξίδι που οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, η οποία πρεσβεία της Βενεζουέλας βεβαίως σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, είχαν την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εσωτερικών μας εκεί μετακινήσεων. Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το ταξίδι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Θέλω να σας ενημερώσω δε ότι οι εμπορικές σχέσεις, πολλών χωρών της ΕΕ είναι αναπτυγμένες δεν ήταν της Ελλάδας, ούτε την περίοδο που ήσασταν εσείς υπουργός Εξωτερικών και κακώς. Και δεν ήταν αναπτυγμένες διότι έπρεπε και αυτές οι σχέσεις να καμφθούν υπό το βάρος των ιδεολογικών εμμονών του κυβερνητικού σας εταίρου ο οποίος εμφορούνταν και εμφορείται από τις ιδέες και τις αντιλήψεις της ακραίας δεξιάς».
Δηλαδή, όλες οι χώρες είχαν καλές και ανεπτυγμένες σχέσεις με την Βενεζουέλα, εκτός από την Ελλάδα, επειδή του Σαμαρά δεν του γούσταρε ο Μαδούρο!
Στο (εύστοχο) ερώτημα του κ. Βενιζέλου αν οι σχέσεις αυτές συνεχίστηκαν, από τη στιγμή που την κυβέρνηση ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Παππάς απάντησε πως έχει γίνει επίσημη επίσκεψη τον Αύγουστο του 2015 του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ. Γ. Τσίπρας), στη Βενεζουέλα, όπου υπεγράφη και μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενεργειακά.
«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω βεβαίως αν προέκυψε από εκείνη τη συνάντηση κάποια εμπορική συνεργασία, πρέπει να σας πω όμως ότι ο ελληνόκτητος στόλος κάνει πάρα πολλές μεταφορές πετρελαίου της Βενεζουέλας και να σας πω επίσης ότι η ελληνική εταιρεία έχει κατασκευάσει εκτεταμένα το δίκτυο σωληνώσεων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, υπάρχουν δηλαδή πράγματα τα οποία εξελίσσονται», κατέληξε ο κ. Παππάς.
Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό όλο αυτό το σκηνικό να οργανώνεται για να προωθηθούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης. Τον Αύγουστο του 2013 που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή, ήμουν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και δεν μας ζήτησε καμία βοήθεια ούτε μας ενημέρωσε για τίποτα, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν προκύπτει να έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση στο Καράκας, δεν ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει διμερείς διακρατικές σχέσεις οικονομικές με τη Βενεζουέλα και βεβαίως πώς είναι δυνατόν , κατά ποία αντίληψη, αυτού του είδους οι επαφές να γίνονται σε αυτό το πολυτελές και περίεργο αεροσκάφος με ιδιωτικά αεροσκάφη, με τροπικά νησιά, με πολυτελή ξενοδοχεία, και βεβαίως με φιλοξενίες. Υπάρχει πρεσβεία ελληνική που λειτουργεί στο Καράκας, πρεσβεία της Βενεζουέλας που λειτουργεί στην Αθήνα, υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι, διακρατικές σχέσεις. Δεν νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις και να κάνει στην καλύτερη περίπτωση των μεσάζοντα».
Σ’ εκείνη την συνεδρίαση ο κ. Παππάς αρνήθηκε να απαντήσει πόσα και ποια κυβερνητικά αεροσκάφη και κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν προσγειωθεί στην Ελλάδα, καλώντας τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει το ερώτημά του αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κυνηγούσαν τον Μαδούρο και στη Μόσχα!
Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν:
Στις 30 Ιουλίου 2017, πάλι ο «Ελεύθερος Τύπος», μετέφερε την μαρτυρία κορυφαίου πολιτικού της Βενεζουέλας, πρώην υπουργού που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις του 2013 μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βενεζουέλας. Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές φέρεται να «μιλούσε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη» ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας «στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».
Όπως ανέφερε η εφημερίδα «σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προέβλεπε προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα από την κρατική εταιρία PDVSA, δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, όπως ακριβώς γίνεται με την Κούβα»!
Την 1η Ιουλίου 2013, με ανακοίνωσή του o ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας ταξίδεψε στη Ρωσία «με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο πλαίσιο «διμερών συναντήσεων με τις ηγεσίες των κομμάτων της κρατικής Δούμα».
Χωρίς αναφορά στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας…
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα της Βενεζουέλας, «τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Ρωσία για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τον Νικολάς να τον συναντήσουν και εκείνος τους είπε το ραντεβού να γίνει στη Μόσχα, όπου θα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη. Ο Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει το “πράσινο φως” για τη συνάντηση αυτή λίγες μέρες πριν, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, πάλι σε επίσημη επίσκεψη».
Πλην όμως ο Μαδούρο δεν εμφανίστηκε και στη θέση του έστειλε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και τον υπουργό του επί ευρωπαϊκών θεμάτων. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία «ο Αλέξης περίμενε δύο μέρες στο ξενοδοχείο στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μαδούρο. Τελικά, όμως, ο Μαδούρο δεν εμφανίστηκε. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελίας Χάουα, ο οποίος κατ’ εντολήν του Μαδούρο τους είδε και μίλησε μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συνάντηση ζήτησε διάφορα πράγματα και ο Ελίας Χάουα τους έδωσε την υπόσχεση ότι θα τους στηρίξει. Σε αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο και υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τεμίρ Πόρας».

Του ζητούσαν «τρελά πράγματα»
Σύμφωνα πάντα με την ίδια μαρτυρία, ο Τσίπρας ζητούσε από τον Μαδούρο να μεσολαβήσει στην Κίνα και τη Ρωσία, γιατί αυτές οι δύο χώρες ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξουν».
«Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μού ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μού ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!», φέρεται να τους είπε ο κ. Τσίπρας.
Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει και μια φωτογραφία του κ. Τσίπρα στο λόμπι ξενοδοχείου, στη Μόσχα.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές του καθεστώτος με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι δυο πλευρές συζήτησαν και πιθανή εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Βενεζουέλας στον τομέα του πετρελαίου και των τροφίμων, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.
Έναν μήνα μετά, είχαμε το ταξίδι του Παππά στη Βενεζουέλα…
Και μετά από τα ταξίδια αυτά, τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος έλαβε άδεια προσγείωσης, αλλά παραμένει άγνωστο ποιοι συνάντησαν ποιους – και πάντως όχι στελέχη της τότε κυβέρνησης.
Να θυμίσουμε εδώ ότι τρεις μέρες πριν από το «γελοίο» δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 – δεκαπέντε μέρες νωρίτερα ο Τσίπρας είχε και πάλι επισκεφθεί την Ρωσία αλά μπρατσέτα με τον Λαφαζάνη και είπαν ενώπιον του Πούτιν πως… αναζητούν νέα λιμάνια – στις 2 Ιουλίου 2015, ο Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά, ο Καμμένος ανέφερε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό»!
Κάτι ήξεραν οι πιο καλοί μαθητές του Μαδούρο!

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος