Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η απώλεια του ηθοποιού Δάνη Κατρανίδη που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

«Η τέχνη δεν γεμίζει κενά, λειτουργεί ως καταλύτης για να σε ξυπνήσει και να γεμίσεις μόνος σου τα κενά σου ή καταρχήν να το αναγνωρίσεις και να το δεχτείς» είχε πει σε συνέντευξή του ο γνωστός ηθοποιός, με την χαρακτηριστική ευγένεια και ευπρέπεια.

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω. Ήταν απόφοιτος (1971) της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης. Κατά το διάστημα 1971-1978 υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Δάνης Κατρανίδης, συμμετείχε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ η φωνή του άφησε ανεξίτηλο στίγμα και στο θέατρο του ραδιοφώνου.

Η θρυλική του ερμηνεία ως κομπέρ στην παράσταση "Cabaret" τη θεατρική σεζόν 1978-1979, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής του. Οι δυο τους έπαιξαν και στην κινηματογραφική ταινία “Πονηρό θηλυκό… Κατεργάρα γυναίκα!”, όπου ο ηθοποιός είχε τον ρόλο του νεαρού δικηγόρου “Τάκη Λίμπα”. Μαζί και στην ταινία “Κατάσκοπος Νέλλη” που προβλήθηκε τη σεζόν 1981-1982.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1971 με τις παραστάσεις του Εθνικού “Πέρσες” του Αισχύλου και τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1974 στην ταινία “Η δίκη των δικαστών” με τον Νίκο Κούρκουλο. Σε τηλεοπτική σειρά, ο Δάνης Κατρανίδης έκανε την παρθενική του εμφάνιση τη σεζόν 1973-1974 με τα “Ανήσυχα νιάτα” στην ΕΙΡΤ ενώ η πιο πρόσφατη εμφάνισή του ήταν στην “Παρθένα Ζωή” του ΑΝΤ1 τη σεζόν 2017-2018.

Στο θέατρο συμμετείχε στις παραστάσεις “Έγκλημα στο Orient Express” (2018) με την Κάτια Δανδουλάκη, “Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα” με την Παναγιώτα Βλαντή (2018), “Αστροφεγγιά” (2016), “Το κενό αυτοπροσώπως” (2015). Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία “Ταξίδι στα Αστέρια” (2021) σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού – στον ρόλο του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Στην τηλεόραση συμμετείχε – μεταξύ άλλων – στις σειρές: “Αστέρας Ραχούλας”, “Ο μεγάλος θυμός” (1998), “Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα” (1999), “Βέρα στο δεξί” (2005-2007), “Τα μυστικά της Εδέμ” (2008-2011), “Όρκος Σιωπής” (Star).

Είχε διδάξει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Θεατρικά δρώμενα Ίασμος” του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στο “Θεατρικό εργαστήρι” Βασίλης Διαμαντόπουλος. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του πορεία, υπήρξε λάτρης της θάλασσας και ιστιοπλόος, έχοντας συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Για περίπου μια 15ετία συνεργάστηκε με την ηθοποιό Παναγιώτα Βλαντή.

Ο Δάνης Κατρανίδης είχε κάνει τρεις γάμους και είχε πάρει τρία διαζύγια. Ο πρώτος γάμος ήταν με την αγαπημένη ηθοποιό και συμμαθήτριά του στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, το 1971, με την οποία χώρισε το 1977.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τον χώρο της υποκριτικής καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Σε ανάρτησή του Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρει: «Μέσα στην αλλαγή του μήνα έφυγε ο αγαπημένος μας πολυτάλαντος συνάδελφος, φίλος, γελαστό παιδί του θεάτρου, άνθρωπος πνευματικός που με κάθε του κίνηση παρήγαγε πολιτισμό! Αγαπημένε μας Δάνη Κατρανίδη, το θλιβερό αυτό νέο συγκλονίζει όλη την καλλιτεχνική μας οικογένεια… Το κενό είναι μεγάλο...».