Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο εκδότης Κώστας Καββαθάς, ένας πολυπράγμων άνθρωπος που δημιούργησε και καθιέρωσε τον ειδικό τύπο στην Ελλάδα, του αυτοκινήτου και όχι μόνο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα του 1939, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου όπως αρέσκεται να λέει ο ίδιος και τελείωσε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Από πολύ νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον του για τα αεροπορικό δρώμενα και έτσι το 1957 εκπαιδεύτηκε στο Αεραθλητικό Κέντρο Τριπόλεως, όπου και έβγαλε άδεια χειριστή ανεμόπτερου.

Την επόμενη χρονιά (1958) πήγε στην Μεγάλη Βρετανία όπου φοίτησε στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του London Northern Polytechnic, έως και το 1960. Μπορεί να μην ολοκλήρωσε τις σπουδές του αλλά ήρθε πολύ κοντά με τον κόσμο του αυτοκινήτου -και σε αγωνιστικό επίπεδο- μιας και τότε η Μεγάλη Βρετανία ήταν ένα από τα επίκεντρά του.

Η διαδρομή

Η δημοσιογραφική του διαδρομή ξεκίνησε το 1959 στο περιοδικό «Ταχύτης», διακόπηκε για τη στρατιωτική του θητεία και συνεχίστηκε το 1963 στην εφημερίδα «Μεσημβρινή». Όπου για τρία χρόνια διατηρούσε τη στήλη αυτοκινήτου, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό επικαιρότητας Άλφα.

Λίγο αργότερα χρονολογείται και η πρώτη του προσπάθεια να εκδώσει δικό του περιοδικό, μαζί με το Γιάννη Μπαρδόπουλο, το Τροχοί & Δρόμοι, η οποία όμως διακόπηκε λίγο πριν το τυπογραφείο. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Νέο Αυτοκίνητο, εντάχθηκε στο επιτελείο του περιοδικού Αuto Eξπρές, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1967. Σύντομα ανέλαβε εκεί και τη θέση του αρχισυντάκτη, διαδεχόμενος τον Κυριάκο Κοροβηλά.

Ο Κώστας Καββαθάς εργάστηκε και στην τηλεόραση (ΕΙΡΤ), όπου η πιο σημαντική στιγμή του ήταν ότι μαζί με τον Ιάσονα Μοσχοβίτη περιέγραψε ζωντανά την αποστολή του Απόλλωνα 11 και της προσελήνωσης.

Στη μικρή οθόνη επέστρεψε με το Mega Channel και με την πρώτη εκπομπή για το αυτοκίνητο της ελληνικής τηλεόρασης που λεγόταν «Τροχοί & Δρόμοι».

Τον Οκτώβριο του 1970, ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Σοφία τις Τεχνικές Εκδόσεις και τους 4Τροχούς, ενώ στην πορεία προστέθηκαν και πολλοί άλλοι γνωστοί τίτλοι, με ποιο σημαντικούς τους Πτήση & Διάστημα, Ήχος & Hi-Fi, Ram, 2 Τροχοί, καθώς και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Εν Λευκώ».

Παράλληλα αρθρογραφούσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Επίκαιρα, συνεργάστηκε με την Καθημερινή το 1990 και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στο Βήμα από το 1991 έως το 1998 και στο Πρώτο Θέμα από το πρώτο φύλλο του έως και το 2012.

Οι άνθρωποι του ειδικού τύπου

Το συγγραφικό έργο

Στο ενεργητικό του Κώστα Καββαθά περιλαμβάνονται τα βιβλία «Porsche, ο άνθρωπος και τα αυτοκίνητα» του Richard von Frankenberg που μετέφρασε στα ελληνικά το 1972 μαζί με δύο ακόμη διακεκριμένους συναδέλφους του, το «Οδηγώντας: Το βιβλίο του Πραγματικού Οδηγού», καθώς και το «Ασημόσπιτο» που έχει εκδοθεί πρόσφατα.

Ο Κώστας Καββαθάς μετείχε στους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου της εποχής. Στο παλμαρέ του περιλαμβάνονται 5 συμμετοχές σε Ράλλυ Ακρόπολις καθώς και σε δεξιοτεχνίες, αναβάσεις και σιρκουί οδηγώντας Peugeot 204 και ΝSU 1200 TT με το ψευδώνυμο Πηλέας.

Επίσης είχε πιλοτάρει αρκετούς τύπους αεροσκαφών, ενώ έχει πετάξει με περισσότερα από 23 μαχητικά.

Ο Κώστας Καββαθάς διετέλεσε μέλος της επιτροπής του ευρωπαϊκού «Αυτοκινήτου της Χρονιάς» (COTY) από το 1984 έως και το 2004, ενώ είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό του Αντώνη Τρίτση,

Επίσης ήταν εμπνευστής του 1ου Ευρωπαϊκού Συνέδριο για τα Καθαρά Αυτοκίνητα και του 1ο Eco-Rally στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας μαζί με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (1997) καθώς και της πρωτοβουλίας Φαέθων 2004.

Το 1994 δημιούργησε το 1994 το δεύτερο ιδιωτικό κόμβο Internet στην Ελλάδα, την Techlink και το 2000 το πρώτο Κέντρο Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, το Safetrack, που λειτουργούσε στην πίστα των Μεγάρων.

Η ανάρτηση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας με ανάρτηση του τίμησε την μνήμη του Κώστα Καββαθά επισημαίνοντας «Ο ελληνικός Τύπος έγινε φτωχότερος, μετά την απώλεια του Κώστα Καββαθά.
Ο Κώστας Καββαθάς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής δημοσιογραφίας και εκδοτικής δραστηριότητας, έφυγε από τη ζωή σήμερα, 9 Απριλίου 2025, σε ηλικία 86 ετών.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1939, ο Καββαθάς αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Το ενδιαφέρον του για την αεροπορία εκδηλώθηκε νωρίς, και το 1957 εκπαιδεύτηκε στο Αεραθλητικό Κέντρο Τριπόλεως, αποκτώντας άδεια χειριστή ανεμόπτερου. Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1959 στο περιοδικό «Ταχύτης» και συνεχίστηκε στην εφημερίδα «Μεσημβρινή», όπου για τρία χρόνια διατηρούσε τη στήλη αυτοκινήτου.
Ως εκδότης, ίδρυσε και διηύθυνε πολλά περιοδικά, με πιο γνωστά τα «4 Τροχοί», «Πτήση & Διάστημα», «Ήχος & Hi-Fi», «Επιστήμη & Τεχνολογία», «Οδηγώντας», κ. ά.
Παράλληλα ήταν επί δεκαετίες μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής εκλογής του Αυτοκινήτου της Χρονιάς Car Of The Year (COTY).
Ήταν επίσης ιδρυτής του ραδιοφωνικού σταθμού «Εν Λευκώ» και της εταιρείας «Τεχνικές Εκδόσεις Α.Ε.», αλλά και του Κέντρου Οδικής Ασφάλειας «4Τ Safetrack» του πρώτου ολοκληρωμένου Κέντρου Μετεκπαίδευσης Οδηγών της χώρας μας.
Το πάθος του για την ταχύτητα τον οδήγησε να συμμετάσχει σε αγώνες αυτοκινήτου στην Ελλάδα, ενώ ως δημοσιογράφος πέταξε με περισσότερους από 23 τύπους μαχητικών αεροσκαφών, όντας ο ίδιος έμπειρος ανεμοπόρος.
Ο Κώστας Καββαθάς άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον χώρο της τεχνικής δημοσιογραφίας, συνδυάζοντας την αγάπη του για την τεχνολογία, την ταχύτητα και την καινοτομία με την αφοσίωσή του στην αλήθεια και την ενημέρωση. Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, μίλησε για το «υπερόπλο της Πληροφορίας» και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Ειδικότερα, ο Κώστας Καββαθάς υπήρξε ο θεμελιωτής του σύγχρονου αυτοκινητικού Τύπου στην Ελλάδα. Το 1970 ίδρυσε το περιοδικό «4 Τροχοί», το οποίο δεν ήταν απλώς ένα περιοδικό για αυτοκίνητα – ήταν ένα σημείο αναφοράς για την τεχνολογία, την οδήγηση, την ασφάλεια, και τη σχέση του ανθρώπου με τη μηχανή. Με τη δική του γραφή, που συνδύαζε τεχνική ακρίβεια, γλαφυρότητα και προσωπικό ύφος, άλλαξε τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν το αυτοκίνητο και τη δημοσιογραφία γύρω από αυτό.
Οι «4 Τροχοί» ξεχώριζαν για τα ανεξάρτητα τεστ αυτοκινήτων, τις αποκλειστικές δοκιμές σε ευρωπαϊκές πίστες, αλλά και την εκτενή κάλυψη των διεθνών εξελίξεων στον χώρο της αυτοκίνησης. Η φράση «το αυτοκίνητο δεν είναι πολυτέλεια, είναι εργαλείο και τρόπος ζωής» συνοψίζει τη φιλοσοφία του Καββαθά. Μια φιλοσοφία που προηγείτο της εποχής του, καθώς ήταν και ο πρώτος που πέρασε από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό τύπο, με το portal των «4Τ»ξεπερνώντας ακόμα και τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της χώρας.
Παράλληλα, στήριξε όσο λίγοι την οδική ασφάλεια και την εκπαίδευση οδηγών, συχνά συγκρουόμενος με κρατικούς φορείς, υπηρεσίες για παραλείψεις που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
Μέσα από τις στήλες του, δεν δίσταζε να είναι καυστικός απέναντι σε πολιτικούς, γραφειοκρατία και κατεστημένα συμφέροντα.
Εκτός από την εκδοτική του παρουσία, ο Καββαθάς έλαβε μέρος σε ελληνικούς αγώνες αναβάσεων, σιρκουί και ράλι, ενώ υπήρξε από τους πρώτους που προώθησαν το μηχανοκίνητο αθλητισμό με σοβαρότητα και τεκμηρίωση.
Το έργο του στον αυτοκινητικό Τύπο δεν ήταν μόνο ενημερωτικό αλλά και παιδευτικό. Για δεκαετίες αποτέλεσε το «σχολείο» για νεότερους δημοσιογράφους που μυήθηκαν στην αυστηρότητα, το ήθος και την τεχνική γνώση που απαιτεί η καλή δημοσιογραφία.
Ο ΠΑΣΥΔΑΜ τιμά το έργο και την συνολική παρουσία του εκλιπόντος εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.
#ΠΑΣΥΔΑΜ #PASYDAM»