Ο  75χρονος δημοσκόπος έφυγε από ανακοπή, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ κολυμπούσε στη Σύρο.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα τελευταία χρόνια ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνεργαζόταν στενά με τον Αλέξη Τσίπρα, ως σύμβουλος. Μάλιστα είχε και γραφείο στην Κουμουνδούρου.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος έφυγε χθες από την Τζιά, όπου διατηρεί εξοχικό, για τη Σύρο, προκειμένου να παραδώσει ένα σεμινάριο. Το σεμινάριο τελείωσε στη μία και ο Ηλίας Νικολακόπουλος σκέφτηκε να κάνει μια βουτιά στην παραλία Αχλάδι, για να δροσιστεί.

Την ώρα που κολυμπούσε, υπέστη -σύμφωνα με πληροφορίες- ανακοπή. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά, δυστυχώς, απέβησαν άκαρπες.

Στο ΕΚΑΒ έγινε κλήση στις 14:21 για «λουόμενο χωρίς τις αισθήσεις του». Επτά λεπτά μετά, στις 14.28 δηλαδή, έφθασε ασθενοφόρο στην παραλία. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης με απινιδωτή, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

Το Λιμενικό Σώμα επιβεβαίωσε επίσης την είδηση και αναμένεται να βγάλει σχετική ανακοίνωση.

Η σορός του Ηλία Νικολακόπουλου θα μεταφερθεί αύριο, κατά πληροφορίες, στην Αθήνα. Αναμένεται να οριστεί πότε θα γίνει η κηδεία.

Σοκαρισμένος είναι ο πολιτικός κόσμος από την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Ηλία Νικολακόπουλου, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένοι είναι οι συνεργάτες του στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε το 1947, ήταν πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και πρόεδρος στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει δημοσιευθεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ο Ηλίας Νικολακόπουλος έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Από το 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως κύριος ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964».

Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.

Είχε συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στη Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Πηγή:  iefimerida.gr