«Θετική» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού , Τζέικ Σάλιβαν, για την έναρξη διμερών συνομιλιών που θα αφορούν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

«Αυτή είναι μια σημαντική και θετική δήλωση από τον κ. Σάλιβαν. Φυσικά περιμένουμε να επιβεβαιωθεί ντε φάκτο με βήματα μέσω διπλωματικών διαύλων και μετά θα μπορέσουν να εξετασθούν τα προτεινόμενα σχήματα για διάλογο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ο Σάλιβαν είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή (2/6) ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συμμορφώνονται προς τα όρια για τα πυρηνικά όπλα που τίθενται από τη συνθήκη New START, τη συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που παραμένει σε ισχύ μέχρι την εκπνοή της το 2026, αν κάνει το ίδιο και η Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη τον Φεβρουάριο. 

Η συνθήκη New START, η οποία υπογράφηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον τότε ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θέτει όρια στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύσσουν οι δύο χώρες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεσμεύονται να μην αναπτύξουν περισσότερες από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές και μέγιστο αριθμό 700 πυραύλων και βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς.