Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό που ακολούθησε τις ευρωεκλογές και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνώσας παράταξης, αναφορικά με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των δομικών τομών που απαιτούνται.

Ταυτόχρονα, ήταν σαφής σε κάτι που από την αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού επιμένει. Οτι δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση η κατάσταση στην αντιπολίτευση, που πλέον οδεύει αποδεκατισμένη σε μια εσωστρέφεια που δύναται να οδηγήσει ακόμη και σε νέες διασπάσεις, προκαλώντας κατακερματισμό στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας.

Εχοντας οριοθετήσει την κυβερνητική στρατηγική για το επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σήμα επιτάχυνσης όλων των αλλαγών που χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη της χώρας, με παράλληλη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στους τομείς της ακρίβειας, της αύξησης των μισθών και της μείωσης της ανεργίας.

Η μείωση των φόρων, αλλά και οι ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω και της μείωσης εισφορών, παραμένει προτεραιότητα, όπως και η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής προκειμένου να συνδυαστεί με την εργασία, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Εχοντας κλείσει το κεφάλαιο της ανάδειξης νέας ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις να έχει χαρακτηριστεί ως άκρως επιτυχημένη, ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος στη μάχη που βρίσκεται μπροστά, με το βλέμμα και στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για την ανάταξη της χώρας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει το στίγμα του για τα επόμενα βήματα. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου –παλαιά και νέα– θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος της υλοποίησης ενός βραχυπρόθεσμού και ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, με τη σαφή προειδοποίηση ότι δεν χωρούν καθυστερήσεις και προσωπικές τακτικές.

Σήμα θα λάβουν όμως και για τη συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη της οποίας αναλαμβάνουν και το βάρος της έγκρισης του νομοθετικού έργου, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι και πολιτικά εύκολο. Ο ίδιος θα συνεχίσει τις επισκέψεις στα υπουργεία αιχμής, και όχι μόνο, ενώ ο έλεγχος της πορείας του έργου των κυβερνητικών στελεχών θα είναι διαρκής, ειδικά στους τομείς της καθημερινότητας. Ακρίβεια, Ασφάλεια, Υγεία, Παιδεία, Εργασία και γραφειοκρατία θα αποτελέσουν και τη βάση της επόμενης ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι τυχαία η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκθεση του ΟΟΣΑ, στην εβδομαδιαία, μέσω του facebook, επικοινωνία του με τους πολίτες. Oπως τονίζει, «η έκθεση αναγνωρίζει ότι από τις 49 συστάσεις που είχαν γίνει στη χώρα μας υλοποιήθηκαν (και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ) οι 38, δηλαδή το 78%», ενώ προσθέτει πως η έκθεση είναι σημαντική διότι επιβεβαιώνει ότι η «Ελλάδα, στην προσπάθειά της να γίνει μια διεθνώς ελκυστική οικονομία, βρίσκεται στον σωστό δρόμο ως προς τις νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να βελτιώσουμε το κράτος δικαίου».

Επίσης είναι σημαντική διότι διαψεύδει όλους όσοι «επιχειρούν, εδώ και αρκετό καιρό, μια συντονισμένη εκστρατεία σπίλωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Το έχω πει αρκετές φορές: Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για την ποιότητα και τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τους πλέον έγκυρους διεθνείς οργανισμούς και τις εκθέσεις τους».

«Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα των πολιτών», διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό είναι το κλειδί στην υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας, όπως την έχει καθορίσει. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και η απάντηση, ή καλύτερα το μήνυμα του, προς όλους όσοι εκτιμούν ότι η έλλειψη αντιπολίτευσης δύναται να επιτρέψει υπεκφυγές ως προς το αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου. Είναι σαφές ότι τέτοιο άλλοθι δεν υπάρχει. Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχει αντιπολίτευση ισχυρή ή όχι, αλλά το κατά πόσον καθίσταται όλο και περισσότερο επιτακτική η ανάγκη προώθησης τομών και μεταρρυθμίσεων. Η ανυπαρξία αντιπολίτευσης μπορεί να λειτουργήσει και ως… παγίδα για τα κυβερνητικά στελέχη και αυτό είναι κάτι που προσπαθεί να αντιμετωπίσει στη ρίζα του ο πρωθυπουργός. Ο κατακερματισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δηλώνουν και κόμματα εξουσίας, καθιστά ακόμη πιο απαιτητικό το ρόλο της κυβέρνησης, που πρέπει επί της ουσίας να είναι ταυτόχρονα και κριτής, αυστηρότερος μάλιστα, του εαυτού της. Αλλωστε, οι πολίτες στις ευρωεκλογές έστειλαν και αυτό το μήνυμα στην κυβέρνηση, κρατώντας στάση αναμονής για τα επόμενα βήματα, όπως έστειλαν μήνυμα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις των «λεφτόδεντρων». Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες δεν θέλουν καν να συζητήσουν για πρόωρες εκλογές και μιλούν για εξάντληση της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, δίδοντας εντολή στην κυβέρνηση, αλλά όχι και «λευκή επιταγή».

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»