Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει περήφανος διότι ως πρωθυπουργός αύξησε τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση φτάνοντάς τα στα 67 έτη. Η ανάρτησή του με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Le Point με τίτλο «Ποιός Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;».
«Αιφνιδιάστηκα όταν διάβασε το κύριο άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le point, με τίτλο «Ποιός Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;». Ζω την αντίφαση να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρυθμιστή, αλλά εδώ ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο» αναφέρει σε ανάρτησή του.
Αιφνιδιάστηκα όταν διάβασα το κύριο άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le point, με τίτλο «Ποιος Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;». Ζω την αντίφαση να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή, αλλά εδώ ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) March 27, 2023
Μόνο που στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι πιο μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό στην Ευρώπη έχουν γίνει από πολιτικούς της Αριστεράς. Ο Τσίπρας άλλωστε είναι αυτός που ως πρωθυπουργός μέσω του νόμου Κατρούγκαλου πήγε τα όρια των συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Και όχι μόνο την περιοδο 2015 – 2019 ψήφισε και επέβαλε 21 μειώσεις που προκάλεσαν τεράστιο πλήγμα στους συνταξιούχους, οι οποίοι σημειωτέον είδαν για πρώτη φορά αύξηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβέρνηση της Ν.Δ. τον φετινό Ιανουάριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πέραν της ανάρτησης με την οποία αυτοαναγορεύεται σε… μεταρρυθμιστή και ουσιαστικά δηλώνει περήφανος για τα επιτεύγματά του ξεχνώντας την δραματική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είπε, σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο διήμερου Συνεδρίου με τίτλος «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές» ότι ως κυβέρνηση «καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα το 2016 χωρίς να υπάρξει αυτή η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής».
Γιατί επιτεύχθηκε αυτό; Μα διότι όπως υποστήριξε «γιατί καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με εντιμότητα την πραγματικότητα που υπήρχε στα ταμεία του κράτους και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε», προσθέτοντας ότι «είχαμε προφανώς πολιτικό κόστος, εντούτοις όμως οι προθέσεις και ο τρόπος που κάνεις πολιτική, αν στον πυρήνα της είναι η δικαιοσύνη αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται».
Ψέγει ουσιαστικά τους πολίτες που δεν αντέδρασαν και που με τη στάση του αποδέχθηκαν την πλέον σκληρή αλλαγή στο συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό που πέρασε ποτέ κυβέρνηση.
ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είναι λίγο επιφυλακτικός με το Le Point και να θυμόταν ότι είναι το περιοδικό που τον είχε χαρακτηρίσει «Τσαρλατάνο»