Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε περαστικά στον πρωθυπουργόΚυριάκο Μητσοτάκη και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό, μετά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Εκφράζω τις ευχές μου για περαστικά και στις δύο χώρες για την πυραυλική επίθεση κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονταν την Τετάρτη ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Μητσοτάκης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι

Ναυπηγεία στα οποία κατασκευάζονται κορβέτες για το ουκρανικό Ναυτικό, επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε σχετική του ανάρτηση, τονίζει ότι επισκέφθηκε «ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται κορβέτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Επιθεώρησα την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό της κορβέτας Ivan Mazepa και μίλησα με το προσωπικό του ουκρανικού Ναυτικού. Τους ευχαρίστησα για τις υπηρεσίες τους. Ενισχύουμε τη χώρα μας. Επιθεώρησα επίσης την κατασκευή της δεύτερης κορβέτας μας, της κλάσης Ada και της έδωσα το όνομα του Hetman Ivan Vyhovskyi».

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας και όλες τις τουρκικές και ουκρανικές αμυντικές εταιρείες «για τη συνεργασία τους για να φέρουμε την ειρήνη πιο κοντά και να γίνει μόνιμη».

Το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ του –επικαλούμενο τουρκική διπλωματική πηγή– αναφέρει ότι η Τουρκία αναμένεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική προεδρία δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν για την πορεία του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις διμερείς σχέσεις.

Το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε ότι η ατζέντα περιλαμβάνει μια ειρηνευτική φόρμουλα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και την απελευθέρωση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται από τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι είναι καιρός η Ουκρανία και η Ρωσία να ξεκινήσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει αναγνώριση της ρωσικής κατοχής.

Η τουρκική πηγή ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων στην ατζέντα Ζελένσκι-Ερντογάν είναι οι εξελίξεις σχετικά με έναν νέο κανονισμό για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά τον τερματισμό της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη ρύθμιση αυτή, η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι αγνοήθηκαν τα αιτήματά της για καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Αγκυρα προσπάθησε να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να την αναβιώσει.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση καλών δεσμών και με τις δύο εν μέσω του πολέμου. Εχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η Αγκυρα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς της αμυντικής βιομηχανίας με την Ουκρανία και εμβαθύνοντας την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ έχει συνάψει συμφωνία για να συμμετάσχει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Οταν επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ισχυρός υποστηρικτής των προσπαθειών ανασυγκρότησης της χώρας, με βάση τη στρατηγική μας εταιρική σχέση», δήλωσε η τουρκική πηγή.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα γίνει μετά τις ρωσικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου.

Η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας - Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς υποδέχθηκε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη.

"Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια ειρηνευτική σύνοδο στην οποία θα μετάσχει η Ρωσία", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την "υποστήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του στρατηγικού συμμάχου (του), της Ουκρανίας".

"Συνεχίζοντας την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ του τερματισμού του πολέμου και υπέρ μια δίκαιης ειρήνης έπειτα από διαπραγμάτευση", δήλωσε.

Όσον αφορά έναν νέο μηχανισμό για την εγγύηση της ασφάλειας των εμπορικών μεταφορών στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την "πρόθεσή του να επιτύχει μια συμφωνία μεταξύ των πλευρών", δηλώνοντας έτοιμος να προσφέρει τη βοήθειά του.

Έχουμε την ίδια θέση όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, τις ανταλλαγές κρατουμένων και τις εγγυήσεις για τη ναυσιπλοΐα: πρέπει να τις διασφαλίσουμε", πρόσθεσε. "Δεν χάνουμε την ελπίδα!".

O Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συμβάλλει σημαντικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ερντογάν προσφέρθηκε πολλές φορές ως μεσολαβητής προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στη σύγκρουση.