Πόσο εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα τη νέα γενιά; Η απάντηση είναι όχι όσο θα έπρεπε. Ας μη γελιόμαστε: οι νέες και οι νέοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχουν αποκτήσει τον ρόλο που τους αξίζει στην επιρροή και τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή. Και μπορεί η ελληνική κοινωνία να αρέσκεται στο άκουσμα του «νέου», συχνά, όμως, η επίκλησή του γίνεται το άλλοθι προκειμένου να διαιωνίζονται παλιές ιδέες, πρόσωπα, νοοτροπίες, πρακτικές.
Για να είμαστε ειλικρινείς, ας παραδεχτούμε ότι οι συνέπειες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις –συνέπειες που αποτρέπουν τους νέους σήμερα να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους, να στηρίξουν την προσωπική τους αυτονομία και να αναπτύξουν την ανθεκτικότητά τους, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου– έχουν επιφέρει de facto τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες της δημοκρατικής ζωής.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είχα την ευκαιρία να προτείνω πέντε θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την ολική επαναφορά των νέων μας στις δημοκρατικές διαδικασίες. Τις αναφέρω συνοπτικά:
- Καθιέρωση ελάχιστου ποσοστού εκπροσώπησης της νέας γενιάς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις εθνικές εκλογές, στο Επικρατείας και στις ευρωεκλογές. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων και να τους αποδείξει ότι έχει ανάγκη την άποψή τους για την επόμενη μέρα, που αφορά πρωτίστως αυτούς.
- Καθιέρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης των σχεδίων νόμου με τις θεσμικές οργανώσεις της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων νεολαίας των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Το πολιτικό σύστημα οφείλει όχι απλώς να εμπλέξει τους νέους στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων αλλά να τους παρέχει και συγκεκριμένη ανατροφοδότηση για τις πολιτικές που προτείνει.
- Καθιέρωση ενός youth-check στην έκθεση ρύθμισης συνεπειών κάθε σχεδίου νόμου που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναφέρουν ρητά τις επιπτώσεις που θα έχουν στη ζωή των νέων μας.
- Καθιέρωση ετήσιας κοινοβουλευτικής συζήτησης, όπου τα κόμματα θα αποτυπώνουν την κατάσταση της νέας γενιάς και θα προτείνουν πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Προτείνεται η συζήτηση αυτή να διεξάγεται (και) στη βάση πορισμάτων και συστάσεων από ανεξάρτητες αρχές.
- Καθιέρωση Εθνικού Χάρτη Πληροφόρησης των Νέων. Οι νέοι μας αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα στην παραπληροφόρηση και στα fake news, αρκετοί αδυνατούν να βρουν τα θεσμοθετημένα κίνητρα και τις προοπτικές που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, την κινητικότητα, την εργασία, την ψυχαγωγία τους. Προτείνεται η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα παρέχεται η πληροφορία για τις δημόσιες πολιτικές για τους νέους και η νέα γενιά θα ανατροφοδοτεί το πολιτικό σύστημα με ζητήματα και πολιτικές που την απασχολούν.
Η ενεργή συμμετοχή των νέων στην πολιτική να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός συμβολαίου που θα συνάψει η πολιτεία μαζί τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως κοινωνία για απώλεια ταλέντων, ούτε για τον αποκλεισμό τους ή τη μη συμμετοχή τους στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συλλογικά.
Η εμπιστοσύνη όμως δεν χαρίζεται από κανέναν και σε κανέναν. Κερδίζεται μόνο.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι Βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”