Ο21χρονος Jack Teixeira, μέλος της Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης είναι ένας από του βασικούς υπόπτους που πιθανότατα σχετίζεται με την διαρροή των αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως δήλωσαν στο Associated Press δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, το FBI επιθυμεί να τον ανακρίνει ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται ακόμα και η σύλληψή του.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI που ερευνούν την υπόθεση έχουν ήδη αποκλείσει κάποιους υπόπτους, δήλωσε την Πέμπτη άτομο που γνωρίζει την έρευνα.

Ο Jack Teixeira ηγείται της Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας όπου περίπου 20 με 30 άτομα μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ανταλλάσουν ρατσιστικά memes και παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αναφέρουν οι New York Times επικαλούμενοι συνεντεύξεις και έγγραφα που εξέτασε.

Ανώτατος εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι αποκαλύψεις αποτελούν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του υπεύθυνου.

«Πλησιάζουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Ιρλανδία την Πέμπτη και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει ανησυχία από τις αποκαλύψεις, «δεν υπάρχει τίποτα που γνωρίζω ότι θα έχει μεγάλες συνέπειες».

Νωρίτερα, σε άρθρο της, η Washington Post αποκαλύπτει ότι το άτομο που διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα των υπηρεσιών πληροφορίων των ΗΠΑ, είναι ένας νεαρός άνδρας 20 – 25 ετών, με το ψευδώνυμο OG (αργκό για το «Original Gangster») ο οποίος εργαζόταν σε στρατιωτική βάση και επομένως η διαρροή προήλθε «εκ των έσω».